Obavijesti

News

Komentari 3

Posljednji čamac za spašavanje s Titanika priča tragičnu priču

RMS Oceanic skoro mjesec dana nakon što je Titanik potonuo, oko 320 kilometara dalje od mjesta gdje je 'nepotopivi brod' udario u santu leda, pronašao je čamac s tri trupla

VIDEO

Zaprepašteni mornari s broda RMS Oceanic, 13. svibnja 1912., gledali su u 'Collapsible A', posljednji čamac za spašavanje s Titanika, i tri trupla koja su se već počela raspadati u njemu.

Čamac je pronađen mjesec dana nakon što je Titanik potonuo i to oko 320 kilometara dalje. Mornari s RMS Oceanica u njemu su pronašli trupla dvojice vatrogasaca, koji su radili u strojarnici i mrtvog putnika prvog razreda, Thomsona Beattieja, koji je bio u svečanom odijelu za večeru.

Tijela su bila toliko raspadnuta da su mornari, dok su izvlačili trupla, jednom od pokojnika slučajno otkinuli ruku. Osim njih, u čamcu je pronađen i vjenčani prsten u kojem je bilo ugravirano 'Edvard to Gerda' (Edvard za Gerdu). 

Priča Edvarda i Gerde

Edvard Lindell je bio radnik u tvornici obuće u Švedskoj koji je, u nadi za boljim i ugodnijim životom, poveo suprugu Gerdu na put u Ameriku. Otišli su iz Švedske i došli u Southampton, gdje su kupili karte za treći razred, koje su stajale oko 15 dolara.

Kada je Titanik udario u santu leda, Edvard i Gerda našli su se sa svojim prijateljima iz Švedske, Augustom Wennerströmom i Gunnarom Tenglinom. Kako je brod tonuo, tako se grupa počela uspinjati palubom, s obzirom da je brod tonuo vertikalno. Što se brod više okretao, to su se više sklizali po palubi pa su se primili za ruke kako bi se pokušali održati. Nisu uspjeli i pali su sve do čamca 'Collapsible A'. Nakon što je brod potonuo, Edvard i Wennerström uspeli su se u čamce, a August je vidio Gerdu u moru kraj čamca u kojem je bio. Jedno vrijeme ju je pokušavao prebaciti unutra, ali je bio preslab i ona je nakon nekog vremena samo otplutala.  

- Tijekom noći, Edvardova kosa je posijedila u samo pola sata. Ubrzo je i preminuo - ispričao je Wennerström.

Prsten koji je pronađen u čamcu kasnije je predan Gerdinoj obitelji.

Bogati neženja iz Kanade

Thomson Beattie se iz Kanade preselio u Francusku kako bi uživao u umjerenoj klimi, jer je prezirao hladnoću. Htio je u Francuskoj ostati dulje vrijeme, ali jedan od njegovih bliskih prijatelja se razbolio i on je u posljednji tren rezervirao mjesto u prvom razredu na Titaniku.

Beattie je prije puta napisao pismo majci u kojem joj je rekao da se vraća ranije od planiranog i da dolazi na 'nepotopivom brodu'. Platio je izdašnu svotu kako bi rezervirao kabinu među najbogatijim putnicima na Titaniku.

Kada je brod udario u santu leda, Thomson je bio jedan od prvih koji su napustili brod i ukrcali se na čamac za spašavanje. Međutim, umro je od izloženosti vremenskim uvjetima zajedno s dva vatrogasca koji su s njim bili u čamcu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti