News

Komentari 6

Poslodavac na sjeveru Hrvatske angažirao detektivsku agenciju da prati radnicu na bolovanju?!

Poslodavac na  sjeveru Hrvatske angažirao detektivsku agenciju da prati radnicu na bolovanju?!

Sud je utvrdio da poslodavac nije dokazao da je imao opravdani razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu jer privremena nenazočnost na radu zbog bolesti ili ozljede nije opravdani razlog za otkaz.

Odvjetnički ured izgubio je spor protiv svoje bivše djelatnice, odvjetničke vježbenice, koja je u rujnu 2019. zaposlena na određeno vrijeme. Spor je bizaran jer je Odvjetnički ured unajmio detektivsku agenciju koja je pratila djelatnicu, kako bi utvrdila je li doista na bolovanju, javlja Večernji list.

Poslodavac joj je, zaključivši da je povrijedila radne obveze i ""zlouporabila institut privremene nesposobnosti za rad" uručio izvanredni otkaz, pa je ona podigla tužbu i dobila spor na Općinskom sudu u Varaždinu. Nepravomoćno, piše Večernji.

Ona tvrdi kako je opravdano bila odsutna s posla zbog bolesti te da je o tome pravovremeno i na zakonski utvrđeni način obavijestila svojeg poslodavca, pa to ne može, stoji u tužbi, biti okvalificirano kao teža povreda radne obveze. Kazala je i kako je iz kuće izlazila samo na misu, na preglede doktoru, psihijatru i u teretanu, po preporuci liječnice.

Njezin poslodavac je smatrao da je lagala da je bolesna jer joj nije odobrio godišnji odmor. Angažirali su detektiva koji ju je pratio 16 do 17 sati dnevno u razdoblju od tjedana dana. Detektiv je znao, doznaje Večernji, kojeg će dana ići kod liječnice, pa je tad nadzirao ambulantu. Zabilježio je da je doista bila na pregledu. Odvjetnički ured u kojem je radila poslao joj je i kontrolu bolovanja, prijavio ju je policiji tražeći da je pozovu na izvanredni liječnički pregled zbog lijekova koje je u to vrijeme uzimala.

Sud je utvrdio da poslodavac nije dokazao da je imao opravdani razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu jer privremena nenazočnost na radu zbog bolesti ili ozljede nije opravdani razlog za otkaz.