Obavijesti

News

Komentari 0

Poslodavci: Većina tvrtki ima razne poteškoće u poslovanju

Poslodavci: Većina tvrtki ima razne poteškoće u poslovanju
1

Svaki četvrti poslodavac je pak bio prisiljen otpuštati radnike, a u 25 posto tvrtki došlo je do smanjenja plaća, 28 posto poslodavaca je ukinulo bonuse i regrese

VIDEO

Većina tvrtki zbog krize uzrokovane pandemijom Covida 19 zadnja tri mjeseca ima razne poteškoće u poslovanju, s padom prometa i prihoda, a većina poslodavaca smatra da bi javni sektor trebao više sudjelovati u podnošenju tereta krize, pokazalo je istraživanje portala MojPosao.

Riječ je o, kako su izvijestili s tog portala u srijedu, o istraživanju o novim 'iskustvima' domaćih poslodavaca u prilagodbi novim okolnostima, i kako se s time nose, a koje je pokazalo i da je u posljednja tri mjeseca svaka peta tvrtka u Hrvatskoj u potpunosti obustavila poslovanje, dok je u svega 7 posto tvrtki došlo do povećanja poslovnih aktivnosti, većinom u građevinskim tvrtkama.

Svaki četvrti poslodavac je pak bio prisiljen otpuštati radnike, a u 25 posto tvrtki došlo je do smanjenja plaća, 28 posto poslodavaca je ukinulo bonuse i regrese, dok naknadu za prijevoz radnicima više ne isplaćuje 22 posto tvrtki.

Gotovo 60 posto poslodavaca smatra i da će kriza biti jaka i dugotrajna, a njih 9 posto da će gospodarstvo biti manje pogođeno nego u prethodnoj krizi, dok je jedan od deset poslodavaca stava da će se gospodarstvo normalizirati čim završi epidemija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Svjetska banka: Gospodarstvo u Hrvatskoj ove godine će pasti za 9,3 %, a iduće porasti za 5,4 %
Svjetska banka: Gospodarstvo u Hrvatskoj ove godine će pasti za 9,3 %, a iduće porasti za 5,4 %

S te strane, najviše ih ili 42 posto predviđa da će kriza trajati do dvije godine, gotovo 30 posto unutar godine dana, a 16 posto da će trajati do pet godina.

Svaki drugi poslodavac izjasnio se da će zbog krize morati smanjiti plaće, ali i da će uspjeti očuvati radna mjesta, a jedna od deset tvrtki smatra i da joj u jednom trenutku slijedi stečaj i zatvaranje.

Za javni sektor više od 70 posto poslodavaca iskazalo je da bi trebao više podnijeti teret krize, prvenstveno rezanjem plaća u resorima koji nisu bili na tzv. prvoj crti obrane od koronavirusa, a svaki peti poslodavac kaže i da bi i u javnom sektoru trebalo doći do otpuštanja i povećanja efikasnosti, dok ih 7 posto samo smatra da javni sektor ne treba dirati.

Među Vladinim mjerama poslodavci su izdvojili nekoliko koje im najviše pomažu - obustava plaćanja svih članarina, raznih naknada i parafiskalnih nameta, pokrivanje troška minimalca zaposlenika te obaveza plaćanja PDV-a po naplaćenoj realizaciji.

U prvom tromjesečju je naše gospodarstvo poraslo 0,4%
U prvom tromjesečju je naše gospodarstvo poraslo 0,4%

U vezi rada od kuće, gotovo 70 posto ili dvije trećine poslodavaca odgovorilo je da su njihovi radnici produktivniji kada posao odrađuju iz ureda tj, s radnog mjesta u tvrtki.

DZS: Komercijalni turistički smještaj u travnju gotovo prazan

U komercijalnim smještajnim objektima u travnju je uslijed mjera protiv širenja koronavirusa došlo do ogromnog pada turističkih noćenja, od čak 99 posto u odnosu na travanj 2019., dok je turista u te objekte došlo još manje, za 99,8 posto manje, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Zbog pandemije bolesti covid uvedene su mjere ograničavanja putovanja, što je izravno utjecalo na pad dolazaka turista i noćenja u travnju ove godine u komercijalne smještajne objekte u Hrvatskoj, kao i u cijelom svijetu.

Tako veliki minusi u travnju rezultat su tek 2.241 dolaska turista u te objekte i njihova 34.063 noćenja, pri čemu su domaći imali udjel u noćenjima oko 24 posto, a ostali veći udjel strani turisti.

Domaći turisti su sa 1 483 dolazaka i 8 062 noćenja u tim objektima u travnju bili u minusu od 99 odnosno 98 posto, dok je stranih turista bilo 758 ili 99,9 posto manje, a njihovih noćenja 26 001, što je 99 posto manje nego u travnju 2020.

HAMAG: Gospodarstvo smo potaknuli s 230 milijuna kuna
HAMAG: Gospodarstvo smo potaknuli s 230 milijuna kuna

"Turistički smještajni objekti koji su u travnju 2020. ostvarili noćenja stranih turista uglavnom su pružali uslugu smještaja turistima koji se zbog mjera sprečavanja širenja bolesti covid19 nisu mogli vratili u svoju zemlju prebivališta", komentiraju iz DZS-a.

Tome dodaju da je među stranim noćenjima u travnju u komercijalnom smještaju bilo najviše noćenja turista iz SAD-a, oko 17 posto, te Njemačke, oko 12 posto od ukupnih stranih noćenja.

Sve se to odrazilo i na pad dolazaka i noćenja turista u komercijalnom smještaju i u prva četiri mjeseca ove godine, kada je ukupno došlo 605 tisuća turista, koji su ostvarili 1,5 milijuna noćenja, što je za po 70 posto manje nego u istom razdoblju 2019. godine.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!