Obavijesti

News

Komentari 154

Postojan još od 1965. godine: On je saborski broj jedan...

Postojan još od 1965. godine: On je saborski broj jedan...
4

Među prvima je na sjednicu Hrvatskog sabora u petak došao Josip Manolić. Za trostruko mlađeg, novog šefa parlamenta Božu Petrova nije imao savjet

VIDEO

Čak pola sata prije početka svečane konstituirajuće sjednice u Sabor je u petak stigao i Josip Manolić (97).

Vitalni bivši predsjednik Sabora, kojemu godine nisu bile prepreka ni da se nedavno ponovno oženi za 36 godina mlađu ženu, sjeo je u prvi red zastupničkih klupa. Sjednica je počela u 15 sati. Manolića, koji je prvi put za zastupnika izabran još 1965. u tadašnjem Saboru SR Hrvatske, u svojem govoru pozdravio je i dosadašnji predsjednik parlamenta Željko Rainer.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:19

Kao jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara Manolić u petak nije bio raspoložen za davanje izjava medijima. Tako nije ni želio otkriti ni što bi savjetovao trostruko mlađem Boži Petrovu (37), koji je u petak postao predsjednik Sabora. Manolić je saborske klupe 1992. dijelio i s Furiom Radinom. Radin ima najdulji parlamentarni staž među aktivnim zastupnicima.

- Ovo mi je osmi mandat u Saboru. Nisam tražio mjesto potpredsjednika Sabora. To je došlo iz novina. Vjerojatno se činilo logičnim da zastupnici manjina dobiju to mjesto s osam glasova. To nam je ponudio HDZ, a onda su reterirali. Tko bi znao zašto - rekao je u petak Furio Radin.

Božo Petrov je najmlađi predsjednik Sabora dosad

Za potpredsjednike Sabora iz redova HDZ-a izabrani su Željko Reiner, Gordan Jandroković i Milijan Brkić. Oporbeni potpredsjednici postali su Milanka Opačić (SDP) i Ivan Vrdoljak (HNS).     

Božo Petrov je najmlađi predsjednik Sabora dosad. Funkciju je na dvije godine dobio dogovorom s HDZ-om i ona će mu biti divan dar za sutrašnji 38. rođendan. Obično se ta funkcija povjeravala “starim liscima” poput Vladimira Šeksa, Josipa Leke, Luke Bebića, Željka Reinera...

Petrov nije imao konkurenata i podržali su ga čak i oporbeni zastupnici. Ukupno je dobio 132 glasa, a jedini protiv bio je Ivan Pernar iz Živoga zida.

- Ne vjerujem Petrovu ni riječ - obrazložio je svoj postupak Pernar.

Inače je dobra praksa da i oporba podrži dogovor vladajućih o predsjedniku Sabora. Petrov je prethodno dao ostavku u Vladi, a obećao je puno učinkovitiji Sabor. Također da će biti objektivan, nepristran i da će poštovati saborske procedure i rokove. Izbori su potvrdili volju građana da se provedu reforme, kazao je.

- To je moguće ostvariti samo u tolerantnoj atmosferi međusobnog rada, usklađivanja interesa svih političkih opcija uz odbacivanje netrpeljivosti i nepotrebnih podjela svake vrsta. Izabrani smo da služimo građanima. Zalagat ću se za povratak povjerenja građana u zastupnike i institucije - rekao je Petrov.

No kako će to obećanje biti teško ispuniti za sve zastupnike, pokazalo se već u petak na nekoliko primjera.

HDZ-ovac Luka Bebić, bivši predsjednik Sabora, nije se pojavio iako je bio pozvan. On je radije brao masline u Dalmaciji. I još se požalio da bi mu dolazak u Sabor bio dodatni trošak.

- Mi smo to u moje vrijeme drukčije radili pa smo uvijek nalazili sredstva za zastupnike koji nisu iz Zagreba - zakukao je Luka Bebić za N1.

Nisu se svi zastupnici pojavili niti prvi dan svog rada u Saboru. Neki neopravdano, a neki zbog nesreće koju su imali. Mostov Robert Podolnjak imao je u četvrtak navečer nezgodu. Poskliznuo se te pao na stubama i slomio čak dva rebra.

Zoran Milanović, kojeg su SDP-ovci izabrali za predsjednika svog saborskoga kluba, nije se uopće pojavio na zasjedanju svojih stranačkih kolega kad su brusili strategiju. Nije se pojavio niti na svečanom dijelu nego tek kasnije. 
A njegovi SDP-ovci su također naglasili da Most planira kršiti proceduru na koju se upravo Petrov poziva da će poštovati. Oni su već ranije upozorili da je neprihvatljivo izglasavanje bitnih zakona po hitnom postupku i bez javne rasprave. Radi se o djelomičnom ukidanju prava zastupnicima da imaju godinu dana plaće nakon mandata, ograničavanja novca gradovima i općinama, Ovršnom zakonu...

Već sljedeći tjedan bi trebala biti izglasana Vlada

- Zakoni sukladno Ustavu, zakonu i Poslovniku moraju proći propisanu proceduru. Sve ostalo je silovanje procedure - rekao je Igor Dragovan, glavni tajnik SDP-a.

Novopečena saborska većina od Mosta i HDZ-a neće ipak odustati premda postoji prijetnja da sve padne na Ustavnom sudu.

- Idemo izglasati novi ustroj Vlade i četiri važna zakona koji se mijenjaju - rekao je Miroslav Šimić, predsjednik kluba zastupnika Mosta.

Kako bi sve bilo gotovo, Sabor će prvi put nakon mnogo vremena raditi i danas, u subotu. Iako je bilo najava da će raditi i sutra, to se ipak neće dogoditi.

Već sljedeći tjedan bi trebala biti izglasana Vlada, ali još nisu poznata imena svih ljudi koji će u njoj biti.

Bivši predsjednik Sabora održao je govor na odlasku u kojem nije skrivao loše stvari, ali je ipak hvalio prošli saziv, koji će ući u povijest kao jedini koji je srušio svoju Vladu.

- Čuvao vas sve dragi Bog - završio je Željko Reiner.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 154
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim
NOVI PROBLEMI U PREGOVORIMA

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim

Osam manjinskih zastupnika želi s Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 zastupnika SDSS-a je uvjet Domovinskog pokreta. Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa...
Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti