Obavijesti

News

Komentari 6

Potraga u Puli: Tko pronađe meteorit čeka ga nagrada

Potraga u Puli: Tko pronađe meteorit čeka ga nagrada
4

Dva meteorita, jedan veličine jajeta i drugi manji su pali u noći na 29 listopada. Za pronalazak kamena iz svemira nude i nagradu. Gram meteorita stoji od 1 do 5 eura

VIDEO

Na Pulu su u noći na 29. listopada pala dva meteorita, jedan veličine jajeta i drugi manji, veličine oraha, rekao nam je Korado Korlević iz zvjezdarnice u Višnjanu.

- Znamo da je pao na Pulu jer Hrvatska meteorska mreža danonoćno snima i prati kretanje meteora. Trenutačno dobivamo jako puno poziva o padu tog crnog kamena, ali meteoriti još nisu pronađeni. Nije baš svaki crni kamen na cesti meteorit. Ljudi mi šalju fotografije i na temelju njih procjenjujemo treba li se ili ne treba zaputiti u Pulu na detaljnije preglede - objasnio je Korlević.

Napomenuo je kako za pronalazak kamena iz svemira nude i novčanu nagradu. Gram meteorita na svjetskom tržištu stoji od 1 do 5 eura, ovisno o tome kakav je.

- Procjenjujemo da manji meteorit ima oko 100 grama a veći vjerojatno oko 300 grama - rekao je Korlević i zamolio Puljane da obrate pozornost naiđu li na crni kamen nepravilna oblika sličan komadu ugljena.

Nalaznik bi mogao zaraditi 11.000 kuna

Onaj tko ga nađe bi tako mogao zaraditi i do 11.000 kuna. Puljane je oduševila mogućnost lake zarade. Mnogi hodaju cestom gledajući u pod u nadi da će nabasati na kamenčić.

- Ako se pronađe meteorit, to će biti vrlo vrijedan materijal za istraživanje nastanka Sunčeva sustava. Na Hrvatsku ih u godini padne nekoliko, no ni jedan još nije pronađen. Obično ih nađu ako padnu na aute jer naprave štetu - pojasnio je Korlević.

Dva meteorita koja su pala na Pulu počela su svijetliti na udaljenosti od oko 120 kilometara od Zemlje, a prestala su na 28. kilometru. S te visine na Zemlju meteoriti padaju brzinom od 300 km na sat. Kako kaže Korado Korlević, dolaze iz Asteroidnog pojasa. Mogućeg nalaznika moli da se javi u zvjezdarnicu Višnjan na broj 052/449-212.

U dvorište mu padaju meteoriti

Radivoj Lajić (50) iz Gornjih Lajića kraj Prijedora u BiH tvrdi da mu u dvorište stalno padaju meteoriti. Prvi je doletio u studenom 2007. Dosad ih je pronašao pet. Komadić je ostavio za sreću, a ostale je prodao. 

Iznimno rijetko nađu meteorite

Korado Korlević kaže da kod nas padne nekoliko meteorita, ali ni jedan do sada nisu našli. 

Usporavaju pri padu na zemlju

Do ulaska u atmosferu meteoriti padaju 350.000 kilometara na sat, a potom sve više usporavaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu