Obavijesti

News

Komentari 262

Potresna ispovijest nove žrtve: Zvao me na ispovijed i skidao

Potresna ispovijest nove žrtve: Zvao me na ispovijed i skidao
3

Bibinjac Josip Lenkić Barać (36) se nada da će nakon njegova iskaza i drugi progovoriti o pedofilu. Don Ivanov počeo ga je zlostavljati dok je imao 12 godina

VIDEO

Policija je pozvala žrtve da se jave, i ja sam se javio. Očekujem da me sustav zaštiti jer ako je Vatikan preuzeo slučaj, po mome mišljenju, on me ne može štititi, rekao je Josip Lenkić Barać (36), prvi Bibinjac koji je zlostavljanje don Ivanova prijavio zadarskoj policiji.

Barać radi kao direktor u zadarskoj tvrtki. Diplomirani je inženjer, oženjen je i čeka dijete. Kao dječak bio je ministrant u Bibinjama. Kaže da ga je don Ivanov počeo dirati kad je imao 12 godina. Mislio je da je gotovo sa zlostavljanjima kad je kao 14-godišnjak otišao u sjemenište u Zadar. No don Ivanov ga je, kaže, i ondje uznemiravao.

- Pozivao bi me k sebi na ‘duhovne razgovore’ kako bi me obučavao o mojoj seksualnosti. Ti ‘duhovni razgovori’ bili su paravan i na njima je od mene tražio da mu pokažem svoje spolovilo, da mu pričam o tome kako masturbiram, da mi ravnalom izmjeri koliko mi je spolovilo... Kako je te ‘duhovne razgovore’ provodio kao i ispovijed, na kraju mi je uvijek govorio da je sve to naša ispovjedna tajna i da to nitko ne smije znati - opisuje Barać svoje traume.

- Bio sam izrazito krhke građe, pa bi me na ispovijedi obgrlio rukama i prislonio me na svoj trbuh i ja sam u tom ‘medvjeđem zagrljaju’ morao biti cijelo vrijeme tijekom ispovijedi. Sve ovo ni najmanje mi nije ugodno javno iznositi, no kako moje vrijeme odrastanja nije bilo bogato saznanjima o pedofiliji, ni moji roditelji nisu znali da se nešto takvo moglo događati njihovu djetetu. Otac mi je sad rekao kako mi ne bi vjerovao da sam mu se tad povjerio. Danas mi zajedno s cijelom obitelji daje veliku potporu - rekao je Barać za Zadarski list.

Zbog svega što je doživio odustao je od svećeničkog poziva.

Sve do veljače ove godine mislio je da je on jedini kojeg je don Ivanov zlostavljao. Tad je na televiziji vidio svjedočenje prijatelja iz djetinjstva Josipa Lisice. Zatim se sastao sa zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem i sve mu ispričao. To je bilo prvi put da je nekom, osim supruzi, priznao zlostavljanja. Ne želi da se stigmatizira njegovo rodno selo.

- Razumijem mještane Bibinja, kojima nije jednostavno sve ovo slušati, ali neka budu sigurni da je nama puno teže - dodao je Barać.

- Gotovo sam siguran da je kupovao šutnju. Davao je novac ili mecenama ili nekom drugom u mjestu. Ne možete vi toliki broj dječaka provući kroz kuću a da vas netko ne vidi. Sa zgražanjem slušam o tome da je on sagradio crkvu u Bibinjama. Ta crkva je sagrađena novcem mještana i iseljenika - zaključio je Barać.

'Nadbiskupu vjerujem, ali Vatikan bi sve to mogao zataškati...'

Iako ima povjerenje u zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, Barać sumnja u vatikansku istragu.

- Oni će reći: ‘Pomolio se, zatražio oprost od Boga, što ćemo mi sad sa starim čovjekom’. Stavit će ga u dom i dalje će uživati u blagodatima. Tu nema moralne satisfakcije. Mora odgovarati - kaže Barać.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 262
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...