News

Komentari 0

Potrošačka košarica u BiH od ožujka poskupila za 16 posto

Potrošačka košarica u BiH od ožujka poskupila za 16 posto

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH navode da se pri izradi sindikalne potrošačke košarice u obzir uzima prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane obitelji

Potrošačka košarica četveročlane obitelji u Bosni i Hercegovini poskupjela je u ožujku za 16 posto u odnosu na isti mjesec prije godinu dana, izvijestio je u utorak Savez samostalnih sindikata BiH, koji upozoravaju da za 'košaricu' treba izdvojiti gotovo dvije i pol prosječne plaće.

U ožujku ove godine potrošačka košarica je iznosila 2.448 maraka (približno 1.255 eura) što je za 342 marke više nego su obitelji trebale izdvojiti prije godinu dana.

Cijene osnovnih živežnih namirnica i goriva drastično su skočile nakon početka rata u Ukrajini.

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH navode da se pri izradi sindikalne potrošačke košarice u obzir uzima prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvoje odraslih ljudi i dvoje djece.

U potrošačkoj košarici u BiH prehrana čini 51 posto. Slijede troškovi stanovanja i komunalnih usluga, obuće i odjeće, higijene i održavanje zdravlja, obrazovanja i kulture te prijevoza.

Prema podacima sindikalne organizacije, za potrošačku košaricu treba izdvojiti gotovo dvije i pol prosječne plaće koja prema zavod za statistiku iznosi oko 1.045 maraka.