Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Potvrđena optužnica: Kalmeta oštetio državu za 612.000 kn

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je optužnicu protiv Božidara Kalmete, bvšeg ministra pomorstva i gradonačelnika Zadra u aferi "prometna renesna"

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
87 komentara

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je optužnicu protiv Božidara Kalmete, bvšeg ministra pomorstva i zadarskog gradonačenika, u aferi "prometna renesna".

Kalmetin branitelj Krešimir Vilajtović predložio je da se ovaj predmet objedini s drugim postupkom, HAC- Remorker, čemu se USKOK usprotivio.

Kako je sutkinja Irena Kvaternik  dobila predmet HAC - Remorker, a ovdje je predsjednica Optužnog vijeća, rekla je kako ne može o tome odlučiti pa će sud o tome naknadno donijeti odluku.

Kalmeta oštetio državu za 612.000 kn

Podsjetimo, USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Božidara Kalmete zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. 

Optužnicom se Kalmeti stavlja na teret da je, tijekom 2007. i 2008. godine, u Zagrebu, koristeći položaj ministra u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, s odgovornom osobom trgovačkog društva Fimi Media dogovorio produkciju filma „Prometna renesansa Hrvatske“ time da se realizacija navedenog podvede pod izuzeće od postupka javne nabave, znajući da nema potrebe za naručivanje i plaćanja tog filma sredstvima Ministarstva.

Sukladno dogovoru, trgovačko društvo je za produkciju filma 21. travnja 2008. Ministarstvu ispostavilo račun od 612.159,40 kuna, koji račun Ministarstvo nije moglo platiti jer nije raspolagalo nikakvom dokumentacijom iz koje bi proizlazila financijska obveza Ministarstva i osnovanost predmetnog računa.

Potom je Kalmeta s odgovornom osobom društva Fimi Media  dogovorio sačinjavanje potrebne dokumentacije za plaćanje ispostavljenog računa nakon čega je društvo Fimi Media sačinilo ponudu na kojoj se kao datum izrade navodi 15. veljače 2008. i Ugovor o poslovnoj suradnji na području tržišnog komuniciranja u kojem se kao datum zaključivanja navodi 12. ožujka 2008., koji je u ime Ministarstva potpisao Kalmeta. Na temelju tako izrađene dokumentacije 8. rujna 2008. izvršeno je plaćanje navedenog računa čime je Kalmeta Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture oštetio za 612.159,40 kuna, objavio je USKOK.

Možda vas zanima i ovo:
Message