Obavijesti

News

Komentari 106

Povijesni uspjeh desničara i početak kraja Angele Merkel?

Povijesni uspjeh desničara i početak kraja Angele Merkel?
10

Na nedjeljnim izborima u tri savezne pokrajine u Njemačkoj stranka Alternativa za Njemačku ostvarila je povijesni uspjeh. Angela Merkel i njezina Unija izgubile su izbore u dvije pokrajine

VIDEO

Regionalni izbori u tri njemačke pokrajine u nedjelju očekivali su se s velikom napetošću. Bili su vrlo neizjesni jer je postavilo pitanje hoće li Nijemci kancelarku Merkel kazniti zbog njezine politike prema izbjeglicama.

Povijesni uspjeh na izborima ostvarila je stranka AfD (Alternativa za Njemačku) na čijem su čelu Frauke Petry (41) i Jörg Meuthen (55).

U Baden-Württembergu pobijedili su Zeleni sa 30,3 posto glasova. Demokršćani su drugi s 27 posto glasova, a treći su desničari odnosno AfD koja je osvojila 15,1 posto glasova. U  Rheinland-Pfalzu su socijalisti dobili 36,2 posto glasova, CDU je drugi s 31,8 posto, a AfD je dobio 12,6 posto glasova. U Sachsen-Anhaltu je CDU dobio 29,8 posto, AfD 24,2, a lijevi su dobili 16,3 posto glasova birača.

Dakle, kancelarka Merkel je izgubila u Baden-Württembergu i Rheinland-Pfalzu. AfD je u Sachsen-Anhalt druga po jačini stranka i to je njihov povijesni uspjeh. Jednoj stranci koja je izvan parlamenta tako nešto je uspjelo prvi put. No s njima, bez obzira na njihov uspjeh, nitko neće koalirati, piše Bild.

Stranka je osnovana 2013. godine u Berlinu kao reakcija na politiku mjera EU-a koje bi Eurozoni trebale osgurati stabilnost. Naredne je godine ušla u regionalne parlamente u tri savezne pokrajine, a 2015. godine u još dva. Stranka se zalaže za ukidanje eura i vraćanje nacionalnih valuta ili stvaranje manjih i stabilnijih saveza koji bi imali istu valutu. Stranka predlaže i da se članicma ugovorom treba omogućiti izlazak iz Eurozone. Stranka tvrdi da nije protiv EU-a.

Što se tiče politike prema izbjeglicama i migrantima, stranka se ne protivi doseljavanju obrazovanih i kvalificiranih ljudi. U jeku izbjegliče krize stranke je zatražila zaštitu njemačkih granica, odluku o azilu u roku od 48 sati, ukidanje davanja novčane pomoći migrantima, tražili su da Njemačka odbije sve koji dolaze iz tzv. sigurnih zemalja te ukidanje prava da se u Njemačku doseljavaju obitelji migranta. 

Što čeka Angelu Merkel?

Angeli Merkel (62) nakon izbora prijeti blokada u kabinetu. Unija i SPD će sigurno vući radikalne poteze kako bi se pripremili za izbore iduće godine. Merkel se pak mora odlučiti do kraja 2016. godine da li će se opet istaknuti kao glavna kandidatkinja Unije na izborima. Ranije je najavila da će se kandidirati, a hoće li je regionalni izbori pokolebeati ili ne, vidjet će se. Ako njezina politika prema izbjeglicama i dalje bude toliko osporavana, Uniji prijeti debakl na izborima. No ovi izbori pokazali su jedan paradoks. U Baden-Württembergu su pobijedili Zeleni, a u Rheinland-Pfalzu je pobijedio SPD koji se s Merkel slažu oko njezine politike prema izbjeglicama i migrantima. U Europskoj uniji ovi su izbori doživljeni kao svojevrstan poraz Angele Merkel. Time je oslabljena njezina pozicija u EU-u, ali i u pregovorima s Turskom. 

Presudna deseta godina

Angela Merkel je prošle godine u jesen proslavila desetu godišnjicu vladanja Njemačkom, ali i europskom politikom. Ta je godina očito bila prekretnica. Merkel su zbog izbjegličke njezini politički partneri počeli okretati leđa. Mediji su već prošle godine pisali kako Merkel ulazi u tzv. ' Auf Wiedersehen' zonu , a povijest je do sada pokazala da ne postoji dominantan europski lider koji se na čelu zadržao duže od 10 godina, a da se nije suočio sa ozbiljnom krizom. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu