Obavijesti

News

Komentari 347

Povjerenstvo češlja Kujundžića, on kaže: 'Cijeli život sam radio'

Povjerenstvo češlja Kujundžića, on kaže: 'Cijeli život sam radio'
4

Ministrova supruga kupila je kuću za 1,46 milijuna kuna. Više od pola pokrili su kreditom, a Kujundžić se večeras oglasio priopćenjem u kojem navodi da sve transparentno i po zakonu

VIDEO

Imovinom ministra zdravstva Milana Kujundžića pozabavit će se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Njegova supruga kupila je kuću u Zagrebu za 1,46 milijuna kuna.

Portal Telegram otkrio je da ministar u svojoj imovinskoj kartici nije objasnio odakle njegovoj supruzi novac za kuću.

Pokretanje videa...

01:09

- Povjerenstvo će provesti postupak redovne provjere, tijekom kojeg će usporediti podatke koji su navedeni u imovinskoj kartici dužnosnika s podacima koje povjerenstvo prikupi od nadležnih tijela. Utvrdi li se nesklad, od dužnosnika će se tražiti očitovanje, a o kojem će ovisi hoće li se protiv dužnosnika pokrenuti postupak ili neće - rekli su nam u povjerenstvu.

'Tajanstveni prijatelji'

Obiteljsku kuću u četvrti Ravnice, nedaleko od Dinamova stadiona, ministrova supruga Tatjana kupila je krajem listopada 2019. Ministar je to prijavio u imovinskoj kartici. Navodi da je kuća od 288 kvadrata kupljena za 1,46 milijuna kuna. A podrijetlo tih 1,46 milijuna kuna je od “drugih izvora dohotka, novčane pozajmice i zaduženja kod banke”.

I tu počinje problem. U imovinskoj kartici je prijavljeno da je supruga dignula kredit od 100.000 eura za kupnju te kuće. To je oko 750.000 kuna, tj. pola iznosa. Nikakve druge obveze nije prijavio, a ministar nije prijavio ni da su za nju potrošili štednju. Kujundžić i dalje navodi da ima ušteđeno 80.000 kuna i 30.000 eura, a supruga nije imala baš nikakvu štednju.

Kujundžićeva žena kupila kuću, ne žele otkriti otkud im novac
Kujundžićeva žena kupila kuću, ne žele otkriti otkud im novac

Telegramu je odgovorio da je posudio 300.000 kuna od obiteljskog prijatelja, ali nije rekao od kojeg.  Također, tu obvezu nije prijavio u imovinsku karticu, što mu je dužnost.

Ali ni tu nije kraj. Jer ako je i posudio 300.000 kuna od prijatelja, a supruga se zadužila 750.000 kuna za kuću, a nedostajalo je podrijetlo 412.500 kuna.

O  svemu se večeras oglasio i Kujundžić priopćenjem

Možda će zvučati patetično ili “opravdavajuće”, ali u slučaju mog životnog puta krajnje realno: cijeli život sam radio, cijeli život sam stvarao, cijeli život sam štedio i cijeli život sam bio u kreditima.

Glede pisanja portala Telegram o kupnji kuće u Zagrebu opetovati ću što sam odgovorio navedenom portalu. Pred kraj svog radnog vijeka moja supruga i ja smo zaključili da bi za “mirnu i sigurnu starost” bilo dobro investirati u kupnju nekretnine.

Stoga smo odlučili kupiti kuću u Zagrebu u vrijednosti 195 000 € (protuvrijednost u kunama). S obzirom da godinama, a i sada, imamo mjesečni zbroj plaća preko 40 000 kuna odlučili smo podići kredit, uložiti ušteđevinu i nešto posudit od prijatelja. 

100 000 € smo podigli kredit u PBZ-u, 55 000 € platili iz ušteđevine koja je na računu u PBZ-u, a 40.000 € privatno posudili od prijatelja
(ugovor o pozajmici kod kupnje kuće ovjeren kod javnog bilježnika i novac uplaćen na račun prodavatelja kuće).

Dakle, sve transparentno i zakonito. Kupnju kuće sam prijavio Povjerenstvu.", stoji u priopćenju ministra Kujundžića.

Ali kao što smo već naveli, on nikad nije u imovinsku karticu prijavio štednju od 415.000 kuna, a iznos štednje nije se promijenio niti nakon kupnje kuće. Na to Kujundžić novinaru Telegrama nije dao uvjerljiv odgovor nego je rekao da on i supruga zarađuju 40.000 kuna mjesečno, a žive relativno skromno.

Napao novinare: 'Improviziraju o datumu objavljenog naputka'
Napao novinare: 'Improviziraju o datumu objavljenog naputka'

To je možda i istina, ali je ministar morao prijaviti povećanje štednje. Za to imovinska kartica i služi, kako bi se mogla pratiti imovina dužnosnika i na taj način spriječila eventualna korupcija.

Prema imovinskoj kartici, ministar i supruga zarađuju zajedno gotovo 34.000 kuna. Ona ima i višu plaću od njega jer radi u poliklinici Croatia zdravstveno osiguranje, gdje zarađuje 17.800 kuna mjesečno.

Nazvali smo i Mladena Schneidera Popovića, koji je prodao kuću ministrovoj supruzi. Kaže da je cijeli iznos isplatila.

- Sve je išlo preko agencije i banke. Ne znam je li cijeli iznos isplaćen kreditom. To je sve čisto. Kuću sam prodao jer je već stara - kaže nam. Inače, ministar na sebi ima samo kuću u Imotskom. Supruga mu dodatno ima apartman u Novalji i kuću u zagrebačkome Markuševcu, u kojoj žive.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 347
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.