Obavijesti

News

Komentari 223

Ivan Čehok je noć proveo u pritvoru, ispitat će ga danas

Ivan Čehok je noć proveo u pritvoru, ispitat će ga danas
15

Sabor je s 87 glasova 'za' skinuo imunitet Ivanu Čehoku. U pratnji istražitelja Uskoka je navečer stigao u Zagreb. Noć će provesti u jedinici za zadržavanje

VIDEO

Ivan Čehok se u četvrtak u 17.15 sati vratio u Vijećnicu u Varaždinu iz koje je ranije izašao i odvezao se u nepoznatom smjeru na biciklu.  Oko 17.30 sati Čehok je izašao iz Vijećnice u pratnji tri istražitelja Uskoka. Na pitanje da li je uhićen, Čehok je odgovorio kako nije. Nakon toga su on i trojica istražitelja sjeli u automobil i krenuli prema Zagrebu. U večernjim satima su stigli u Zagreb, a Čehoka su odvezli u policijsku jedinicu za zadržavanje na Oranicama. Tamo će provesti noć. U petak ujutro će ga ispitati u Uskoku koji je pokrenuo istragu protiv varaždinskog gradonačelnika. 

Sabor mu skinuo imunitet 

Sabor je u četvrtak u 16 sati ukinuo imunitet Ivanu Čehoku čime je omogućeno njegovo uhićenje i pritvaranje zbog sumnje za udruživanje za počinjenje kaznenog djela te zbog zlouporabe položaja i ovlasti, kao što su to tražili DORH i Uskok. Za ovu odluku ruku je diglo 87 zastupnika. Suzdržana je bila Dubravka Šuica (HDZ), a protiv je bio dvojac iz HDSSB-a Ivan Drmić i Boro Grubišić. Šuica je pojasnila da joj ključić nije radio te da je zbog toga ispalo da je suzdržana oko skidanja imuniteta Ivanu Čehoku. Inače bi, kaže, naravno bila 'za'. 

'Je li pritvaranje demonstracija odlučnosti zbog zatvaranja poglavlja 23?'

O slučaju Čehok na saborskoj raspravi za riječ se javio jedino Ivan Drmić (HDSSB) koji nema ništa protiv skidanja imuniteta, ali se usprotivio zahtjevu da ga se uhiti i pritvori kako ne bi utjecao na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

- To je smiješno. Sve što piše u istražnom zahtjevu mogli čitati posljednjih godinu dana, a mogao je i Čehok. Da je htio utjecati na svjedoke napravio bi to prošlo ljeto, a ne sada kad se otvara istraga - rekao je Drmić koji se zalaže da se Čehoku omogući da se brani sa slobode. Zapitao se je li zahtjev za pritvor još jedna demonstracija hrvatske odlučnosti zbog zatvaranja poglavlja 23., kako bi se pokazalo da je pravosuđe neovisno i da se borimo protiv korupcije.

- Odlučujemo o sudbini Čehoka i njegove obitelji. Protiv sam da se u ovoj državi provodi zakon linča. Spriječimo da ova država postane policijska država, da se nekog zatvara na osnovu novinskih članaka. Ako se zadnjih 20 godina u ovoj zemlji kralo i štitio lopovluk ne treba se dizati hajka i zatvarati ljude zbog dva novinska članka ili zato što se nekome prohtije bilo u zemlji ili inozemstvu - rekao je Drmić. 

Policija mu pretresala dom

Mandatno imunitetno povjerenstvo skinulo je imunitet nezavisnom zastupniku i varaždinskom gradonačelniku Ivanu Čehoku. Članovi odbora jednoglasno su prihvatili zahtjev DORH-a i Uskoka, koji su u srijedu zatražili da se zastupnik Čehok uhiti te da mu se odredi pritvor i istražni zatvor zbog sumnje za udruživanje u kriminalnu grupu te zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Osim Čehoka, Uskok za ista kaznena djela tereti i bivšeg varaždinskoga gradonačelnika Hrvoja Vojvodu, predsjednika uprave T7 grupe Davora Pataftu te članicu uprave T7 grupe Narcisu Huljev, koje su u četvrtak priveli. Čehoka sumnjiče da je pogodovao Patafti.

Kako doznajemo, Čehok je oko 11.40 sati napustio svoju kuću u pratnji policajaca. Pretresli su mu dom i odnijeli kutije s dokumentima. Zatim su zajedno otišli u Gradsku vijećnicu. 

Na izlasku iz kuće Čehok je izjavio je kako se radi samo o pretrazi zbog "poznatih starih stvari koje su već istražene" te kako su istražitelji bili korektni, javlja HRT. 

Nezavisna zastupnica Đurđa Adlešič šokirana je situacijom u kojoj se zatekao njezin kolega iz kluba Ivan Čehok. Informaciju da DORH i Uskok traže njegovo uhićenje i pritvaranje doznala je u Saboru. S Čehokom se nije čula, a najavila je da će glasati za skidanje imuniteta, jer smatra da je dobro da institucije odrade svoj posao. 

- Zadnji put sam ga vidjela kad je bio na glasanju i baš je rekao da je s njim sve u najboljem redu. Znate da ne dolazi često - rekla je Adlešič. 

Šef HSLS-a Darinko Kosor oprezan je u komentiranju slučaja Čehok. Istaknuo je da Ivan Čehok već duže vrijeme nije njihov član, već je kao nezavisan član partner HDZ-a u Saboru. 

- Nitko nije kriv dok mu se krivica ne dokaže i to treba poštovati na ljudskoj razini. Bilo je puno slučajeva gdje su na kraju donesene oslobađajuće presude - rekao je Kosor. Naglašava da mu je ono za što se tereti Čehok poznato samo iz medija.

- I dok smo bili u istoj stranci, nikad nismo bili ista frakcija, politički smo se često sukobljavali. Čak je 2005. raspustio zagrebačku organizaciju, a kad sam postao predsjednik, otišao je iz HSLS-a - zaključio je Kosor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 223
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa