Obavijesti

News

Komentari 116

Tomašević: Građani kante mogu staviti na svoje parcele, bitno je da nisu na javnim površinama

Tomašević: Građani kante mogu staviti na svoje parcele, bitno je da nisu na javnim površinama

Gužve zbog rekonstrukcije Jadranskog mosta, problemi i nedoumice oko novog sustava odvoza otpada - sve će to zasigurno biti pitanja za gradonačelnika Tomaševića na konferenciji za medije

VIDEO

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević posjetio je objekt bivšeg Učeničkog doma Luka Botić prilikom završetka radova rekonstrukcije. Dom je rekonstruiran za potrebe Hotelijersko-turističke škole, a gradonačelnik je obišao obnovljeni objekt s ravnateljicom Zdravkom Krpinom i zamjenikom gradonačelnika Lukom Korlaetom.

PRATITE UŽIVO:

Nakon obilaska, gradonačelnik i zamjenik održavaju redovnu konferenciju za medije.

- Nije se moglo raditi preko ljeta jer se tada radio Most slobode, kao i vijadukt u Buzinu. U koordinaciji s MUP-om smo napravili redoslijed radova na način da tek onda kad završi Most Slobode krenu radovi na Jadranskom mostu, koji nije saniran otkad je otvoren. Znači 40 godina, a oštećen je i u potresu - istaknuo je naglasivši kako ova gradska vlast planira u idućih godinu dana obnoviti sve mostove. 

- Na to ćemo potrošiti oko 300 milijuna milijuna kuna, dio novca ćemo povući iz EU fondova jer je nužno da svi mostovi budu otporni na, ne daj Bože, nove potrese, da budu sanirani i sigurni - naglasio je.

Što se tiče privremene regulacije prometa, Tomašević je priznao kako ni sam nije bio zadovoljan kad je vidio kakav je kaos jučer nastao sužavanjem četiri trake u jednu.

- Napravljen je elaborat kroz javnu nabavu, međutim, rješenje - ja nisam s time zadovoljan, posebice kad sam ga jučer vidio i dao sam nalog da se to izmjeni. Sada stručne službe rade na tome da se modificira i poveća propusnost prometa, iako je i danas bila bolja situacija jer se dio prometa prebacio na Most Slobode - rekao je dodavši kako očekuje do kraja tjedna da se popravi protočnost prometa na način da budu dvije trake na Jadranskom mostu u svakom smjeru.

- Bit će zabranjen promet za teretna vozila - rekao je. 

Upitan da li to znači da on nije znao da će regulacija prometa tijekom radova ovako izgledati, Tomašević je poručio kako on ne može apsolutno sve znati.

- Gradski uredi rade takve stvari, naručuju elaborate koji se plate, temeljem njih se napravi privremena regulacija, međutim, jučer je svima bilo jasno da je to neadekvatno i zato se u žurnom roku to treba promijeniti - rekao je naglasivši i kako će se napraviti svi mogući napori da radovi traju i kraće od planiranih devet mjeseci.

- Razgovarat ćemo s izvođačima radova da se modificiraju ugovori u tom smislu - istaknuo je. 

Trebao je biti bolje iskomuniciran početak radova na Jadranskom mostu, priznao je gradonačelnik.

O otpadu u centru Grada: 'Tvrtke mogu ugovoriti posebnu uslugu sa Čistoćom'

Isto pitanje onda možemo postaviti u Barceloni, Londonu ili Bruxellesu gdje se isto vrećice odvoze navečer, rekao je upitan kako će poduzetnici koji imaju u centru Grada urede, a koji rade do 17 sati, iznijeti smeće na javnu površinu koje se smije iznositi isključivo od 20 do 22 sata.

- U svim ovim gradovima odvoz ide dva do tri puta tjedno, a mi ovdje uvodimo odvoz otpada svaki dan osim nedjelje, baš zato da bi više olakšali građanima u centru Grada. Zašto ne ranije? Radi dana i vizualnog zagađenja. Zašto ne kasnije? Zato što od 22 sata Čistoća počinje kupiti sve vrećice svaki dan u Centru i to će raditi cijelu noć. Do jutra vrećica ne smije biti. Da, to se odnosi se i na poduzetnike. S tim da tvrtke mogu ugovoriti i posebnu uslugu sa Čistoćom o posebnoj vrsti odvoza i za njih onda to pravilo s vrećicama ne vrijedi - rekao je dodavši kako će kazne biti od 700 do 1000 kuna za fizičku osobu za iznošenje smeća izvan ovog vremena.

- Za pravne osobe su one veće, ne znam napamet, ali nekoliko tisuća kuna - dodao je. 

Podsjetimo, komunalni miješani otpad se iznosi u Centru samo u ZG vrećicama, kante se miču s površine. Tomašević naglašava kako je ovakav odvoz i iznošenje ZG vrećica u Centru samo privremeno dok se ne naprave spremnici. 

- Biootpad će ići na zelene otoke. Odvozit će se u Centru prema potrebi. Samo miješani komunalni otpad se odlaže kroz ZG vrećice, svaki dan od 20 do 22 sata, osim nedjelje. Tako ćemo konačno maknuti kante iz centra Grada. Ovaj model s vrećicama u centru Grada je privremen dok se ne izgrade svi podzemni spremnici u Centru. Prvi je izgrađen u Massarykovoj i naravno da tamo neće biti ovog modela za 150 stanova u krugu tog spremnika, koji će dobiti čip kartice i koristiti ga od 1. listopada. Imati kantu u centru Grada cijelo vrijeme, 24 sata, sedam dana u tjednu, da bi ona bila ispražnjena jednom, dva, tri puta nema nikakvog smisla, a narušava izgled - poručio je Tomašević.

Sve kante građani izvan Centra mogu imati, naglasio je, ali ne na javnoj površini.

- Imaju mogućnost da ih stave unutar haustora, unutarnjeg dvorišta, smetlarnika. Međutim, nakon odvoza otpada koji kreće od 22 sata, nužno je da se kante vrate u svoje parcele. Oni koji nemaju te mogućnosti, za njih vrijed ovaj model s vrećicama od 20 do 22 sata, a sve drugo putem zelenih otoka - rekao je dodavši kako ima dovoljno kapaciteta na zelenim otocima. 

- Povećavat će se ako će biti potrebno, isto i kao broj odvoza - dodao je istaknuvši kako su zeleni otoci u Centru svakih 200 metara.

- Postoji i aplikacija gdje se to može vidjeti, ne znam sad napamet kako se zove - istaknuo je.

Svi oni koji krivotvore vrećice čine kazneno djelo, rekao je govoreći o kopijama ZG vrećicama koje su se već pojavile.

- Nadam se da ih građani neće kupovati jer je to mimo pravila. Nadam se i da oni građani Jakuševca, Hrelića i Mičevca, koji su dobili besplatne vrećice za šest mjeseci kao kompenzacijsku mjeru jer žive pored odlagališta Jakuševec, i da to nisu te vrećice koje će se sada naći u prodaju na crno. Ako to bude, onda ćemo revidirati - rekao je.

Problemi s javnim prijevozom

Osvrnuo se i na probleme s javnim prijevozom.

- Gdje je najavljeni kaos u Deželićevoj zbog biciklističke staze, gdje su te prometne katastrofe? Ja sam izabran da radim promjene na bolje, ali što god mijenjate u Gradu, izazvat ćete neki otpor. Najlakše je upravljati Gradom da se ništa ne mijenja. Što se tiče ZET-a, koji normalan grad u Europi 15 godina ne kupi novi tramvaj? Zato imamo tramvaje koji sad voze, a koji su stariji od mene. Ne mogu to riješiti preko noći - rekao je dodavši da do kraja mandata planiraju kupiti 60 tramvaja, a da sad potpisuju ugovore s Ministarstvom prometa za prvih 20.

- Ali to ne ide preko noći jer se moraju izabrati na javnoj nabavi i mora ih netko proizvesti. Trebat će vremena za to, nažalost. Što se tiče autobusa, mislim da 60 dolazi do kraja godine. Problem s autobusima je lakše riješiti jer ih se može brže i lakše kupiti - dodao je.

Ostavka direktora Gradske plinare: 'Ja ne mogu ulaziti u osobne razloge zašto neki direktor da ostavku'

Na pitanje zašto je Miroslav Živko jučer podnio ostavku na mjesto direktora Gradske plinare i je li točno da je to učinio jer nije htio potpisati suglasnost za kredit Zagrebačkog holdinga od 240 milijuna eura, Tomašević nije odgovorio. Ali se dosta naživcirao.

- Ja ne mogu ulaziti u osobne razloge zašto je neki direktor dao ostavku. Ja ga nisam niti birao niti razriješio, to radi Uprava Holdinga. Ali priče koje se stavljaju oko toga da je kredit nezakonit apsolutno ne stoje. Kredit je potpuno zakonit, Skupština ga je izglasala, dobio je sve potrebne suglasnosti i nikakvih zakonskih prepreka nema da se taj kredit realizira - rekao je naglasivši kako kredit nije bio problem do ponedjeljka. 

A onda najednom postaje problem.

- U četvrtak je počela sjednica Skupštine, nastavak je bio u ponedjeljak i odjednom kredit postaje problem u ponedjeljak. Sigurno ne zbog kredita nego zato što se ucjenjivalo za unutarstranačke obračune u kojima ja nisam htio sudjelovati. Podsjetit ću da je izglasan u četvrtak, uključujući i s glasom Viktora Gotovca, hitno uvrštavanje kredita na dnevni red. Jer smo to dogovorili ranije. U četvrtak je sjednica Odbora za financije, kojom predsjeda zastupnica Dina Vasić, jednoglasno je izglasan, uključujući i njen glas. U petak sjednica gradskog odbora SDP-a i tamo je ta ista zastupnica Vasić, tada još članica Kluba SDP-a, dala preporuku da se glasa za kredit. I sve se odjednom mijenja u ponedjeljak. Zašto? To sigurno veze s kreditom nema - poručio je.

Samo osam posto znači novo zaduženje za otpremnine radnika koji će dobiti otkaz ove godine, sve ostalo je za refinanciranje starog zaduženja, naglasio je.

- Zagrebački holding koji ima dvostruko manje prihoda od Grada Zagreba je dvostruko više zadužen. Prijašnja garnitura, Slavko Kojić, koji nam sada drži lekcije, zaobilazila je zakon i Grad Zagreb nezakonito zaduživali preko Holdinga. Sve sam rekao. S time nije bilo moguće da Holding živi, da je otišao u stečaj, što bi bilo s GPZO-om, s VIO-om? To je imovina, vlasništvo Holdinga, koja onda ide na bubanj po diskontnim cijenama i to je scenarij koji smo izbjegli i cijelo vrijeme radimo financijsko stabiliziranje - naživcirano je rekao naglasivši kako im bivša vlast stalno podmeće klipove i u javnost pušta dezinformacije.

- Potpuno je tragično da smo mi, koji ćemo vraćati njihove dugove, prozivani za nekakve malverzacije i nezakonitosti. To je tragično i sramotno - poručio je.

Priča s kreditom je gotova - on je potpisan, dodao je Tomašević.

- U čemu je problem s tim kreditom? Može li mi itko reći? Postoje nekretnine koje su dane u zalog, nijedna se ne koristi za komunalne djelatnosti. Dakle, neiskorištene nekretnine koje je prošla garnitura pokušala prodati pa nije uspjela. Nisam čuo nijedan suvisao argument u čemu je problem s ovim kreditom, posebice imajući na umu da nam kritike drže oni koji su nas u ovu situaciju doveli - istaknuo je.

SDP sada ima v.d. vodstva gradske organizacije i ovih dana ćemo razgovarati, rekao je upitan o sporazumu sa SDP-om, kojeg je Viktor Gotovac raskinuo pa "izletio" iz SDP-a.

- Ljudi ne trebaju brinuti da će ostati bez plina 1. listopada, to je nemoguće. Samo je pitanje tko će im naknadno izdati račun - rekao je Tomašević upitan o novim korisnicima koji bi trebali prijeći GPZO-u nakon što su ostali bez svojih dobavljača.

Vi mene ozbiljno pitate da komentiram izjave Davora Bernardića, poručio je upitan za komentar na Bernardićevu izjavu da Tomašević u stilu Milana Bandića pogoduje u procesu zatvaranja male Mesničke.

- Apsolutno me ne zanima što taj čovjek ima za reći, niti njegov politički kapital ni put koji je vezan uz Milana Bandića. Što je optužba - da se zatvara pješačka zona da bi se nekom pogodovalo? Nemojte me zezati. Apsolutno ne mislim komentirati - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.