Obavijesti

News

Komentari 43

'Povratak u budućnost 2': Bila je mašta, a danas je stvarnost

'Povratak u budućnost 2': Bila je mašta, a danas je stvarnost

Film koji je izašao 1985. i imao dva nastavka, sa zadnjim u kinima 1990., već je desetljećima vrelo inspiracije za mnoge dizajnere. S vremenom je film postao kultni, osobito prva dva dijela

VIDEO

Krajem studenog 1989. godine u kina je došao nastavak filma ‘Povratak u budućnost’, jednostavno nazvan ‘Povratak u budućnost 2’. Ako kojim slučajem niste pogledali taj film, ili ga se jednostavno ne sjećate dobro, radnja tog nastavka se direktno nadovezuje na prvi film.

Naime, na kraju prvog nastavka znanstvenik Doc Brown odvede naše glavne likove, Martyja i Jennifer, svojim vremenskim strojem u budućnost kako bi zajedno spasili njihovu djecu. Datum kojeg upišu u vremenski stroj je datum trideset godina udaljen od njihovog, odnosno 21. listopad 2015. godine.

Ali putovanje kroz vrijeme nije baš jednostavno i prilikom dolaska Jennifer padne u nesvijest, dok Marty krene uživati u blagodatima buduće tehnologije. No koliko je toga što je redatelj Robert Zemeckis prognozirao u filmu postalo istinito? Jesmo li imalo bliže takvoj budućnosti kakvu smo vidjeli?

Ako je vjerovati raznim pronalazačima, definitivno jesmo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hoverboard

Glavna akcija u filmu 'Povratak u budućnost 2' je preslika istovjetne situacije iz prvog dijela. No umjesto najobičnijih skejtborda u filmu se koriste skejtovi koji lebde, hoverboardovi.

Fizika kojom se hoverboard drži u zraku nije objašnjena, no njihova 'čarobnost' zadivila je mnoge pa smo stoga u nekoliko navrata dobili nešto što stvarno podsjeća na te hoverboardove. Da, još uvijek je teško napraviti hoverboard koji bi levitirao dugo ili koji bi mogao levitirati preko svih površina (osim vode, jasno), no malo po malo dolazi nam prava tehnologija.

 

A dok ne vidimo prve lebdeće hoverboarde, tvrtka Segway omogućit će vam da budete glavna faca u gradu jer njihov Hoverboard K1 je najbliže što smo dobili lebdjelicama. Postiže maksimalnu brzinu od 12 km/h, a maksimalan domet mu je 20 km. Ima i integrirane bluetooth zvučnike za reprodukciju glazbe uz dvije LED svjetiljke na prednjoj strani.

U VIP blagdanskoj ponudi uz Huawei P8 Lite u paketu dolazi i Hoverboard K1. Saznaj više.

Tenisice koje se same vezuju i prilagođavaju

Odjeća koja se sama prilagođava po duljini, širini i visini još ne postoji, a vrlo vjerojatno niti neće. Ne pričamo o tehnologiji, koja će možda i biti izumljena, već o jednostavnoj stvari. Biste li vi prodali majicu koja uvijek paše svom vlasniku, bez obzira koliko se vlasnik udebljao?

Martyjevu obuću, srećom, možete kupiti. Nike je pustio u opticaj posebno dizajnirane tenisice kako bi obilježili upravo tenisice iz filma, koje se same vezuju.

No zaboravili su samo jednu stvar - automatsko vezanje vezica. Ipak, mi bismo rado oprobali takve tenisice. Još samo da cijena nije toliko paprena.

Opsjednutost 3D filmovima i silnim nastavcima

Kako je pokazano u filmu u jednom vrlo kvalitetnom kadru, budućnost nam nosi, tj. trebala nam je donijeti i 3D tehnologiju za filmove, kao i beskonačne nastavke svega.

Marty je tada ustuknuo od divovskog morskog psa, koji je glavni lik 'Ralja 19'. Premda mi s tugom u srcu moramo reći da devetnaestog dijela 'Ralja' nije bilo, a vjerojatno niti neće biti, ipak 3D tehnologija postoji, kako u kinima, tako i u obiteljskim domovima. Sada uz Samsung Gear VR možete biti dio 3D svijeta i otputovati bilo gdje ili pogledati film kao da ste u kinu. 

Niti filmovi nisu još došli do devetnaestog nastavka no neki se trude. Tako imamo i dvanaesti 'Petak trinaesti', a Marvelova franšiza, premda nije u pravom smislu 'film s nastavcima', ipak koristi iste likove već u svojem petnaestom filmu. O dvadeset i četiri Bonda nećemo niti pričati.

Veliki televizori obješeni na zid poput slike, tj. flat screen TV

Sjećate li se ikakvih drugačijih ekrana osim ovih kakve redovno gledamo po svim kućama? Otkako su se pojavili, flatscreen ekrani su jednostavno pregazili svoju 'debeljuškastu' konkurenciju, tako da u dućanima više niti ne možete kupiti ikakav drugačiji ekran.

Zemeckis je neke stvari posve promašio, no u ovom slučaju je posve dobro 'pogodio'.

Tableti

Premda možemo reći da su se prvi tableti pojavili još početkom dvije tisućitih, ipak je glavnina revolucije počela 2009. godine s prvim Androidnim tabletom što se nastavilo 2010. kada je na scenu došao i prvi Appleov uređaj.

A u 'Povratku u budućnost 2' kao da su znali da će se to dogoditi, da ćemo se služiti tabletima. U filmu član udruge koja želi obnoviti toranj sa satom pruža Martyju tablet na kojeg se Marty treba potpisati.

I premda je u pitanju malen i debeo tablet, a ne vitak i uzak poput današnjih recimo Samsung tableta, i dalje nam je jasno da je to tablet i da se na njemu mogu igrati Angry Birds, spašavati tornjevi i tko zna što još ne.

Video pozivi

A ista scena koja nam je pokazala da je Robert Zemeckis vizionarski predvidio 'ravne' televizore također je predvidjela i nešto što do prije nekoliko godina baš i nismo uzimali u obzir, no što danas smatramo posve uobičajenim.

Da, govorimo o video pozivima, video conferencingu, 'skajpanju', ili koji već izraz vama odgovara. Ipak, kad pogledamo kako to izgleda u filmu, trunku smo zavidni jer i mi bismo toliko čistu sliku dok koristimo Facebook ili Whatsapp chat.

Kako možemo vidjeti, premda se nije ostvarilo sve što nam je Zemeckis pokazao u filmu, ipak smo dobili jednu ugodnu budućnost s mnogo tehničkih novotarija. Dobar dio stvari koje su u filmu prezentirane kao dio budućnosti ili su sada već napravljene ili su u začecima. Dajmo im još nekoliko godina, i tko zna, možda ćemo stvarno uokolo putovati u lebdećim autima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'
TRAŽE IZMJENU SPORNE TOČKE

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'

Smatraju da su točkom 8. navedenog zakona Roditelji njegovatelji i Njegovatelji ponovno i namjerno izmanipulirani, te da nisu zaslužili ovakav diskriminatoran i ponižavajući tretman

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute
SAMOSTALNO NA IZBORE

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute

Ustvrdio je i da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, zbog potencijalne koalicije, čak odustao od kandidature za premijera te je "bio spreman predati to mjesto Sandri Benčić"
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate
NESRAZMJER U IMOVINSKOJ KARTICI

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate

U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje