News

Komentari 55

Požar na splitskom Kamenu: 'Topi nam gume na autu. Strah me, blizu kuća je, a puše vjetar'

Požar na splitskom Kamenu: 'Topi nam gume na autu. Strah me, blizu kuća je, a puše vjetar'

Nalazimo se samo tri kuće od požara i strah nas je. Gume na ženinom automobilu su se krenule topiti, toliko smo blizu. Za sada je to jedina šteta i nadam se da će tako ostati, kaže nam čitatelj

Nešto prije 18 sati u ponedjeljak izbio je požar na splitskom Kamenu. 

- Osjetili smo kako gori, a zatim se vidio i dim. Došao sam s posla i nisam se ni snašao, a već su mi vikali da nije dobro. Brzo je došlo nekoliko vatrogasaca i koliko vidim, drže to pod kontrolom, ali počeo je puhati vjetar. Mi smo tri kuće od tamo i stvarno nas je strah - kaže nam čitatelj i dodaje kako su mu, zbog blizine automobila, gume od počele goriti. 

- Žena je parkirala auto iza kuće te smo shvatili na vrijeme da se od vrućine tope. To je za sada jedina šteta, nadamo se da je neće biti više - priča nam u strahu. 

Kako neslužbeno doznajemo, na terenu su vatrogasci iz nekoliko vatrogasnih postrojbi, od toga JVP Split i DVD Žrnovnica koji požar za sada drže pod kontrolom.

Više požara nego lani

Prema podacima koje je prikupilo Vatrogasno operativno središte Hrvatske vatrogasne zajednice, u razdoblju od 21. lipnja što je bio početak glavnog napora protupožarne sezone, do 12. kolovoza 2021. godine zabilježeno je 1175 požara otvorenog prostora dok je u istom razdoblju 2020. zabilježeno 806, što je povećanje od 45,78 %.

Opožarena je i za 347,03 % veća površina u navedenom razdoblju ove godine – 6540 ha, dok je prošle godine opožareno 1463 ha.