News

Komentari 2

Požar u Čakovcu: Vatreni jezici dizali su se preko 20 metara u zrak i gutali sve pred sobom

Požar u Čakovcu: Vatreni jezici dizali su se preko 20 metara  u zrak i gutali sve pred sobom

Vatra je zahvatila drvene zgrade skladišta Čakovečkih mlinova i požar s brzo širio, ali smo svi zajedno uspjeli vodenom zavjesom sačuvali susjedne objekte, rekao je Rajko Bogdan iz JVP Čakovec

Požar koji je izbio u utorak u večernjim satima u Čakovcu u kojemu su izgorjele drvene zgrade još nadziru dvojica vatrogasaca iz JVP Čakovec, potvrdio nam je zapovjednik postrojbe Mladen Kanižaj.

Pogledajte video:

Nakon dojave u 19,22 minute JVP Čakovec je odmah na mjesto požara stigao s dva vozila. No, vatreni jezici su se dizali i preko 20 metara u zrak i gotovo sve gutali pred sobom, tako da su odmah u pomoć pozvana sva Dobrovoljna društva iz okolice koja raspolažu vozilima. U jednom trenutku je bilo uključeno 25 vozila i 130 vatrogasaca. Tek negdje pola sata prije ponoći gasitelji su uspjeli obuzdati vatru i vodenom zavjesom spasili da se vatra ne proširi na susjedne objekte.

Rajko Bogdan, voditelj odjeljenja JVP Čakovec je među prvima bio na požarištu kakvo ni najstariji stanovnici Čakovca ne pamte.

- Vatra je zahvatila drvene zgrade skladišta Čakovečkih mlinova i požar s brzo širio prema Konzumu, Promingu…ali smo svi zajedno uspjeli vodenom zavjesom sačuvali susjedne objekte. Drveno skladište Čakovečkih mlinova nismo uspjeli spasiti, a od silne temperature je stradalo i susjedno skladište tvrtke Proming u kojemu se prema neslužbenim podacima nalazilo oko 1000 kubnih metara drvene građe. Izgorjela je površina 80 sa 50 metara. Odnosno 4000 „kvadrata“ – precizan je bio Rajko Bogdan kojeg smo zatekli na mjestu požara, gdje je još uvijek izlazio dim. Inače se dim u utorak vidio u krugu 30-tak kilometara.

Čakovec: Vatrogasci obavljaju nadzor na izgorjelom skladištu

Korisnici skladišta, tvrtke Proming i Čakovečki mlinovi su odbili išta reći jer čekaju da započne očevid kako bi se utvrdili uzroci i visina štete. Očevid će najvjerojatnije započeti u četvrtak uz nazočnost Centra za vještačenje Ivan Vučetić iz Zagreba.

Osim goleme materijalne štete vatra je uništila i jedan dio povijesti glavnog grada Međimurja. Prema riječima prof. povijesti Ivane Puzak, skladište ne napravljeno 1891. godine za potrebe dioničkog društva Čakovečka skladišta, a financirano je novcem Čakovečke štedionice d.d.

Čakovec: Vatrogasci obavljaju nadzor na izgorjelom skladištu

Namjena je bila skladištenje poljoprivrednih proizvoda iz Međimurja, od kud su se otpremali željeznicom, koja je u susjedstvu, gdje se također uz samu prugu nalaze slična drvena skladišta.

Najčitaniji članci