Obavijesti

News

Komentari 257

Pozdravi od Bože Petrova: Tko tu koga sluša i prisluškuje...

Pozdravi od Bože Petrova: Tko tu koga sluša i prisluškuje...
1

Čelnik Mosta je već dulje u središtu obavještajnih afera. Nikola Grmoja tvrdi da Pnuskok prisluškuje Petrova i da će se oko toga sučeliti s Rankom Ostojićem

VIDEO

Nikad dosad DORH nije imao toliko posla u vrijeme formiranja Vlade kao sad. Najprije su saslušali SDSS-ovca Mirka Raškovića, koji je tvrdio da mu je netko prijetio, da bi sad u Gajevoj saslušali i Nikolu Grmoju koji, na temelju stanovitih indicija, tvrdi da je policijski Uskok (Pnuskok) nezakonito nadzirao Božu Petrova te o tom nadzoru sastavio poseban dokument koji se zove Hobotnica Bože Petrova.  

Ukratko: Nikola Grmoja optužuje Ranka Ostojića da je policijsku službu iskoristio za stranačke ciljeve, odnosno da je prekršio zakon. 

- Imamo nekakve indicije da je Pnuskok cijelo vrijeme pratio Božu Petrova - rekao je Grmoja za N1 dodajući kako je pokrenuta i posebna policijska akcija koja, doduše, nije zavedena u dokumentima. 

Glasine nekad pašu, nekad ne

- Smatramo da je nedopustivo koristiti aparat, koji bi trebao služiti isključivo u sigurnosne mjere, za zaštitu građana i nacionalne sigurnosti ili obračun s kriminalom, u svrhu političkih obračuna - kaže Grmoja.

Ranko Ostojić je odbacio takve optužbe. 

- Gospodin Petrov niti je praćen niti je prisluškivan. Nije bio pod mjerama prikupljanja podataka. Nije bio izlistavan. Sve što je Grmoja rekao nije točno. Nije dobro da se u ovom trenutku ugrožava sigurnost. One koji dolaze poslije mene pozvao sam samo da budu bolji - rekao je odlazeći ministar dodajući:

 - To nisu indikacije, to su indicije. Ako netko ima indicije, onda ih je dužan iznijeti, a ne govoriti da je čuo od nekoga. 

Doduše, zaboravio je da je prije nekoliko mjeseci Boris Lalovac rekao da ima indicije da su se banke, Ustavni sud i HDZ dogovorili o poništenju zakona o konverziji franka.  Kad su ga banke, politički protivnici i Ustavni sud napali, Lalovac je rekao da je “čuo priče”, ali da nema dokaza, nego samo indicije.

Iako je ta rečenica izazvala podjednaku, ako ne i veću uzbunu u javnosti jer se odnosila na kompleks problema težak oko osam milijardi kuna, SDP tada nije imao prigovora na prenošenje glasina. No to je hrvatska politika - ona je uvijek kao kiklop - vidi  samo na jedno oko.

- Na osnovu rekla-kazala ne može se uznemiravati javnost - nastavio je Ostojić upućujući Boži Petrovu izazov:

- Nadam se da će Božo Petrov prihvatiti sučeljavanje. Ne mogu se slati glasnogovornici. Imamo i mi pravo na obranu svojega digniteta. Tražim od njih da potpišu kaznene prijave da mogu sebe braniti ako se pokaže da je neistina ovo što govorite i da mogu tražiti progon ako se pokaže da ste govorili neistinu -  rekao je Ostojić upitavši se kako Grmoja zna za sadržaj predstavke koja je stigla u saborski Odbor, i to već deset dana...

Sučeljavanja neće biti

- Ovu farsu treba okončati. Lijepo se dogovorite kao što ste unaprijed znali sve. Odradite sve do kraja, sastavite više HDZ-ovu vladu u kojoj ćete biti krokant smeđe boje jer tu boju i zaslužujete. 

Na tu je ponudu uzvratio Grmoja predloživši sučeljavanje u stanu Ante Kotromanovića, a to je zapravo značilo ironično odbacivanje Ostojićeva prijedloga. No ovo nije prvi put da se Petrov žali na prisluškivanje. U studenome 2014. gradonačelnik Metkovića požalio se da je “pod mjerama”...

- Znam da me prisluškuju, ali ja to obožavam jer onda trebam reći stvari samo jednom - rekao je Petrov na predavanju “Politika i što mi imamo s njom” održanom na Sveučilištu u Dubrovniku. Na pitanje tko ga prisluškuje, Petrov je rekao da “neće reći” jer oni koji to rade “to će svakako poreći”.

- Ja ih pozdravim na telefon svako toliko. Pozdravim smjenu koja radi i poželim im dobar dan. Ne smeta mi toliko, jedino kad pričam nešto privatno, vezano uz moju obitelj ili ženu - rekao je Petrov dodajući kako mu smeta činjenica što će ga prisluškivati i kad više ne bude na funkciji koju obnaša. Tada nije ni slutio da će postati potpredsjednik Vlade. 

Nakon zadnje afere nije išao u Uskok, ali je priznao da mu to odgovara. 

Petrov ne želi saslušanje

- Uskok me nije pozvao na ispitivanje. Sad ne bih volio komentirati je li me netko pratio. Određene osobe su otišle na razgovor u Uskok, a neke stvari su i objavljene na internetu pa cjelokupna hrvatska javnost može pročitati o tome - rekao je novinarima nakon razgovora s Karamarkom.

Krajem prošle godine tjednik Express otkrio je da je Božo Petrov u samom srcu obavještajnih igara u kojima je, naravno, vrlo teško dokučiti krajnje koordinate - tko što radi, kako i zašto. U tim igrama dvije su strane izmijenile pozicije. HDZ se sad pridružio Mostu u napadima na SDP, a SDP je u prosincu zbog moguće špijunaže napadao HDZ, odnosno, kako kažu, obavještajno podzemlje koje je, kako možemo čuti u toj stranci, odgovorno za ovakav ishod u sastavljanju Vlade. 

Kad je Petrov ujutro, prije formiranja Vlade sa SDP-om, izašao iz Ureda predsjednice rekavši kako odustaje od sporazuma s Milanovićem, bio je blijed kao krpa, gotovo šokiran. “Tko zna s čim su ga ucijenili”, komentirali su začuđeni SDP-ovci. U trokutu HDZ, Petrov, SDP, sve se dakle mijenja, samo je jedna stvar uvijek ista - u srcu obavještajnih intriga, kao glavna meta, nalazi se Most, dok HDZ i SDP mijenjaju pozicije. “To što sam ja paranoik, ne znači da mi rade o glavi”, rekao je jednom duhoviti Henry Kissinger. Ta bi se dosjetka mogla primijeniti i na naš slučaj. Moguće je da Mostu konfabuliraju, ali poznajući našu političku scenu, optužbe ne bismo smjeli odbaciti.

Kako su curile tajne iz Mosta

Božo Petrov tjednima je bio suočen s činjenicom da čitav niz informacija koje bi trebale biti povjerljive, koje su izrečene u uskom krugu pregovarača ili samo članova Mosta, izlaze u javnost. Je li netko pratio svaki njegov korak, znao, snimao i bilježio mnogo više nego što je mogao posumnjati? Ili su mu suradnici bili previše brbljivi? I jednim okom gledali na Učku, a drugim na Grčku - jedni zastupnici Mosta su, naime, naginjali HDZ-u, a drugi SDP-u, pa bi i tu moglo ležati objašnjenje Mostove informativne “propusnosti”.

Božo Petrov i Most su pred kraj pregovara angažirali privatnu tvrtku General Security. No ta kompanija se ne bavi samo zaštitarskim poslovima.

Tvrtka General Security u vlasništvu je 45-godišnjeg Enimarka Ponjevića, bivšeg karataša i samozatajnog čovjeka koji je sa svojih 20 godina otišao braniti domovinu. Godine 2000. odlučio je osnovati tvrtku koja, premda bez velike medijske pompe, vrlo stabilno posluje.  Mnoge je zaintrigirala činjenica da je Smiljan Reljić glavni savjetnik za sigurnost u kompaniji koja čuva Petrova. Reljić je bio ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova i vodio je obavještajnu agenciju SZUP, preteču današnje SOA-e. 

“Poznajem dosta ljudi iz Mosta, a cijenim i Božu Petrova. Svoje usluge smo dali besplatno, i to nakon što se na pregovorima pojavio čovjek koji nije bio pozvan ni s jedne strane, samo je ušetao i sjeo za stol. Ne štitimo Petrova nego mjesto događaja. Tamo je puno i novinara te je potrebno imati red”, rekao je Ponjević za Express.

Na mogućnost da su oni angažirani zbog bliskosti s HDZ-om Ponjević se samo nasmijao. Kaže da je Reljić angažiran kao stručna osoba i da on cijelu tvrtku gradi na kvaliteti usluge s najboljim ljudima. Na pitanje postoji li paralelni obavještajni sustav, Ostojić je odgovorio: 

- Neću o tome govoriti. Ali oni koji su bili u aferama vratili su se na političku scenu upravo zahvaljujući novo probuđenim interesima Mosta. To je nagla brigu za nacionalnu sigurnost i inzistiranje da sve to skupa preuzme.  

Ostojić tvrdi da Grmoja laže

Ostojić je podsjetio i na prethodne Grmojine optužbe koje su se, kako kaže, pokazale neistinitima: 

- Zadnji put, kad je Grmoja tvrdio da su mostovci pod pritiskom, DORH je završio postupak i dao priopćenje o tome da nije bilo ničega. Sad je meni indikativno da se on ponovno javlja i na sličan način skreće pozornost na sebe. Valjda mu fali kamera ili treba prikriti neki zastoj u pregovorima. 

I neovisni analitičar Ivan Rimac pretpostavlja da je nova špijunska afera na političkoj sceni možda tek pregovaračka finta, kojom Most pokušava ojačati argumente kako bi trebali dobiti MUP i SOA-u. Kako god bilo, čini se da će i ovaj “Watergate” ostati neraspetljan. Od suočenja Bože  Petrova i Ostojića neće biti ništa, a ako se neko povjerenstvo i formira, prema našem iskustvu, neće daleko dogurati. Ono što brine je činjenica da su obavještajne priče, umjesto sve manjeg značaja u našem političkom životu, počele sve više dobivati na važnosti, a to ne može biti dobar znak...

Dva načina na koji se slušaju mobiteli i čitaju SMS-ovi

Mostovci su se često pitali kako im cure informacije. Dvije su metode prisluškivanja mobitela. Jedna je ugradnja špijunskog softvera, tzv. interceptora u mobitel. Druga vrsta je pasivni sustav koji se temelji na prijenosnom računalu ugrađenom u torbicu. Koristeći se ovim sustavom, potrebno je biti u radijusu od približno 500 metara od nadziranog mobitela.

Zaštitar Enimark Ponjević: Cilj nam je ležernost pregovora...

Enimark Ponjević, vlasnik GS tvrtke, čiji je savjetnik i Smiljan Reljić, kaže da su osiguravali Petrova i Most od svih  neželjenih utjecaja. “Mi želimo postići da se tijekom pregovora svi osjećaju normalno. Da ne misle da netko nekoga špijunira, da mogu normalno i otvoreno razgovarati. Važno je da se prevladaju animoziteti, potreban je dijalog bez omalovažavanja”. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 257
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...