News

Komentari 5

Požeški biskup: Dozvolite mise, epidemiološka slika je u redu...

Požeški biskup: Dozvolite mise, epidemiološka slika je u redu...

"Postoji mogućnost da se kod njih nešto više mjera olabavi, odnosno relaksira s obzirom da imaju odličnu epidemiološku situaciju", stoji u pisanoj zamolbi požeškog biskupa prema Stožeru civilne zaštite

Nastavi li se pad broja zaraženih sljedećih dana vjernici bi uskoro mogli ponovno na svete mise. Naime, ukinut će se zabrana vjerskih okupljanja, a time će se omogućiti i misna slavlja.

Riječ je o dijelu novog dogovora Hrvatske biskupske konferencije i Nacionalnog stožera civilne zaštite, a popuštanje mjera moglo bi krenuti krajem tjedna, odnosno možda bi već ove nedjelje vjernici mogli ići u crkvu. 

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA

- Mi se nadamo da će tako ostati do kraja tjedna i da ćemo vjernike već ove nedjelje moći pozvati u crkve. Koja bi to sreća bila - govori nam sugovornik s Kaptola te naglašava da se svakako treba pridržavati nekih mjera sigurnosti kao što je - pričest na ruke, ne na usta, zabrana rukovanja te bez svete vode na ulazu.

Članovi kriznog stožera i crkveni vrh u stalnom kontaktu, ali još se ne zna kako bi izgledalo to ublažavanje mjera.

Spominje se poljski model, odnosno manji broj vjernika i dezinfekcija na ulazu. Treba napomenuti da se ublažavanje mjera odnosi i na ostale vjerske zajednice.

Govori se da bi se moglo ublažiti i s odlukama oko krštenja, vjenčanja i podjele sakramenta bolesničkog pomazanja. Svete pričesti za djecu i krizme zacijelo će biti odgođeni do daljnjega.

Iz Požege apel: 'Dozvolite nam mise'

Požeški biskup Antun Škvorčević je 20. travnja zamolio načelnika Stožera civilne zaštite RH, potpredsjednika Vlade i ministru unutarnjih poslova dr. Davora Božinovića da Stožer dozvoli održavanje svetih misa na teritoriju Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije, objavila je IKA.

U zamolbi biskupa stoji:

"Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja od 19. ožujka 2020. obuhvatili ste i vjerske zajednice te u njezinoj točki III. tražite i obustavu vjerskih okupljanja. Navedena mjera stavila je u težak položaj katoličke vjernike, kojima je za duhovni život bitno sudjelovanje na euharistijskom slavlju, primanje svete pričesti i drugih sakramenata. Nije mali broj onih koji smatraju da potrebe njihova duhovnog života ne bi smjele biti ispod 16 nabrojenih potreba u točki III. spomenute Odluke, izuzetih od zabrane okupljanja", napisao je, a onda pojasnio i epidemiološku sliku tog područja:

"U Požeškoj biskupiji koja se prostire na području šest županija, Požeško-slavonska županija od početka pandemije do danas ima samo 3 zaražene osobe koronavirusom a Virovitičko-podravska 2, odnosno 4, ako se računa po sustavu središnje baze podataka. U petak, 17. travnja 2020. primarius Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo gostovao je u središnjem Dnevniku HRT-a te je među ostalim kazao kako se u Stožeru razgovara o tome da postoji nekoliko županija koje imaju jako dobru epidemiološku situaciju, spomenuvši Požeško-slavonsku županiju, koja ima najnižu incidenciju te Virovitičko-podravsku županiju. Istaknuo je kako "Postoji mogućnost da se kod njih nešto više mjera olabavi, odnosno relaksira s obzirom da imaju odličnu epidemiološku situaciju", stoji u dopisu.

"Ovime Vas na temelju toga molim da Nacionalni stožer civilne zaštite u okviru trenutačnog popuštanja epidemioloških mjera što prije donese odluku o dokidanju mjere obustave vjerskih okupljanja za katoličke župe na području Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije u Požeškoj biskupiji, uz obdržavanje Preporuke za postupanje vezano uz pojavu COVID-19 bolesti uzrokovane novim koronavirusom i vjerska slavlja i druga vjerska okupljanja, koje je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 11. ožujka 2020. Zahvaljujem Vam za razumijevanje, sa željom  da i dalje uspješno vodite Stožer civilne zaštite."

Najčitaniji članci