Obavijesti

News

Komentari 20

Poznaje 70 naredbi: 'Vau, vau, ja sam Aron pas psihoterapeut'

Poznaje 70 naredbi: 'Vau, vau, ja sam Aron pas psihoterapeut'
3

Bolesnici ga obožavaju: Crni labrador u bolnici na Rabu pomaže bolesnima pri odijevanju i svlačenju, podizanju iz kreveta, pali i gasi svjetlo, otvara vrata i igra košarku...

VIDEO

Vau-vau, ja sam terapijski pas koji liječi psihičke bolesnike, kao da molećivim pogledom progovara umiljati 2,5-godišnji crni labrador dok vam u ruke doslovce gura terapijske obruče, loptice i ine rekvizite ne biste li se poigrali s njim.

Radišni Aron svaki dan točno u 7.30 dolazi na posao u Psihijatrijsku bolnicu Rab i oko 16 sati sa svojom stručnom voditeljicom Vandom Rožman-Dumenčić odlazi kući.

- Nikad ne kasni na posao. Ujutro nakon ustajanja, čim mu stavim ormu, zna da ide na posao. Nikad nije pružio nimalo otpora, usprotivio se ili pokazao da ne želi ići na posao jer, kad mu se nešto ne sviđa, to i pokaže. Na posao odlazi veseo. Kad odlazi s posla, ne žuri. To je odlično jer znači da se snašao na svom poslu - priča Vanda.

Najveća plaća mu je, kaže ona, to što ga pacijenti vole. Dnevno je u grupi i po tridesetak Aronovih pacijenata.

- Svi mu pružaju ono što je i njemu najvažnije, a to je ljubav. Opet, on njima to vrati trostruko. Svi se trude i žele u bilo kakav kontakt s njim, pa se međusobno natječu da upadnu na terapiju kod Arona - kaže Vanda.

Aron je zapravo jedini pas u državi koji radi ovaj oblik psihoterapije u bolničkim ustanovama. Ima on i sestru Abu, koja radi u dječjem vrtiću Bajka u Zagrebu. Identični su, kažu, kao blizanci. Aron je pas koji iz slikovnice doslovce čita. Dva njegova vau-vau znak su da je prepoznao životinju ili pticu koju mu pokazujete.

- Otvara vrata, pali i gasi svjetlo, otvara i zatvara ladice. Prepoznaje stvari. Kad mu kažete: ‘Aron, donesi mobitel’, on između svih predmeta odabere i donese upravo mobitel. Kažete li mu da donese papuču, donijet će vam je. Prilagođava se svima. Teško pokretnim pacijentima pomaže prilikom hoda. Poput medicinske sestre pomaže pri odijevanju i svlačenju pacijenata. Pomaže i pri podizanju pacijenata iz kreveta, što mi stručno zovemo transfer. Razumije on čak i kad mu se kaže sporije ili brže - objašnjava terapeutkinja Vanda.

Aron razumije i izvrsno poznaje čak 70 naredbi, a može ih naučiti još. Uči trikove, rolanje i puzanje na naredbu “radi”. Igra košarku s pacijentima.

- On ima nekakvu pozitivnu energiju koju ne daje samo pacijentima nego i nama u bolnici. I na poslu je poseban. Znate da na svakom poslu katkada dođe i do tenzija, pa je Aron uvijek taj koji ‘spasi stvar’. On osjeti negativnu energiju i napravi nekakvu glupost da odvuče pozornost. Mi se uključimo u to pa tenzije u tren nestanu - oduševljena je Vanda.

Psihijatrijska bolnica Rab prije šest godina uvela je posve novi način terapijskog rada s bolesnicima potpomognut toplinom psećeg srca. Aron je, da bi postao vau-vau terapeut, prošao specijalno školovanje i u rapsku bolnicu je došao iz Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet iz Zagreba.

Terapijski pas, pojašnjavaju u bolnici, pomaže ljudima s duševnim i intelektualnim poteškoćama, djeluje kao motivator u svakodnevnim aktivnostima, pridonosi boljoj socijalizaciji, pospješuje emocionalno-socijalni razvoj te razvoj motoričkih sposobnosti. Psi reagiraju na dodir, smijeh, gestu i pogled te se kraj njih svaki čovjek osjeća potrebno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...