Obavijesti

News

Komentari 46

Pradjed joj je rođen u Osijeku, a zna i promijeniti auto gumu

Pradjed joj je rođen u Osijeku, a zna i promijeniti auto gumu
26

Kraljica Elizabeta II. (89) postat će u srijedu britanski vladar s najdužim stažem na prijestolju. Veliki jubilej će proći bez pompe - u Škotskoj gdje će otvoriti novu prugu

VIDEO

Kraljica Elizabeta II. (89) postat će danas u 18.30 sati britanski vladar s najdužim stažem na prijestolju. Nadmašit će svoju prabaku Viktoriju koja je vladala 63 godine, sedam mjeseci, dva dana, 16 sati i 23 minute .

Zajedno sa suprugom Filipom koji je bio uz nju cijelo vrijeme njezine vladavine, ovaj će rekord proslaviti bez velike pompe. U Škotskoj će otvoriti novu željezničku prugu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata Video 00:17
PA/Pixsell

Ovo su neke od najzanimljivijih činjenica iz vladavine najdugovječnijeg britanskog monarha:

Osim Elizabete II. samo su petorica britanskih kraljeva vladali više od pola stoljeća. U doba njezine vladavine izmijenilo se 12 britanskih premijera kao i 12 američkih predsjednika. Tony Blair bio je prvi premijer koji je rođen tijekom njezine vladavine. U Vatikanu je tijekom njezine vladavine stolovalo šest Papa .

U muzeju Madame Tussauds su tijekom vladavine Elizabete II. napravili i izložili njezine 23 različite skulpture.

Kraljica obožava fotografirati, pogotovo svoju obitelj.

Pokroviteljica je 600 organizacija.

Jedina u monarhiji zna pravilno promijeniti gumu i svjećicu što je naučila u službi tijekom II. svjetskog rata.

Prvi e-mail je poslala 1976. iz vojne baze. Kraljica ima i Facebook profil, ali se ne smije "bockati" kraljicu.

Pradjed kraljice Elizabete II. bio je Francis, Duke of Tec k , odnosno Franjo vojvoda od Tecka. On je rođen kao Franz Paul Karl Ludwig Alexander 28. kolovoza 1837. u tadašnjem Essegu , današnjem Osijeku.

Wikipedia

Kraljica na "otvorenju" zasjedanja parlamenta nosi krunu s 2868 dijamanata.

Iako vozi, Elizabeta II. nema vozačku dozvolu niti njezino vozilo mora imati registarske tablice . Jednom je prilikom po svojem imanju provozala saudijskog prestolonasljednika, a kasnije i kralja Abdulaha. Prvo ga je iznenadila jer je sjela na vozačko mjesto što je u Saudijskoj Arabiji nezamislivo jer žene tamo i dalje ne smiju voziti, a navodno ga je šokirala jer je vozila izuzetno brzo po uskim ulicama.

Tijekom vladavine Elizabeta II. je imala više od 30 korgija, a uvela je i na dvor dorgije. Sada ima dva korgija Holly i Willow, te dva dorgija koji se zovu Candy i Vulcan. Dorgiji su se na dvoru pojavili nakon što se jedan korgi pario s jazavčarom koji se zvao Pipkin i pripadao je Elizabetinoj sestri princezi Margaret. Kraljica je također na imanju trenirala labradore i koker španijele.

Tijekom vladavine na dar je dobila mnoge životinje. Neke od njih, poput jaguara, ljenjivca i dabra darovala je londonskom ZOO-u .

Wikimedia

Kraljica je kroz svoju vladavinu dobila različite darove, a među najneobičnijima su 7 kilograma kozica, ananas, jaja, kućice puža, stablo javora.

Kraljica je vlasnica svih labudova koji nemaju vlasnika niti oznake, a žive u vodama koje su javno dobro. Teoretski kraljica Elizabeta II. je vlasnica i svih dupina, kitova i jesetra koji obitavaju tri milje od obale Ujedinjenog Kraljevstva.

Elizabeta II. i njezina obitelj su prvi članovi kraljevske obitelji o kojima je snimljen dokumentarni film.

Elizabeta II. obožava konje i konjske utrke. Svake trkače sezone njezinih 25 konja se trenira za utrke.

Kraljica ima 130 službenih portreta, a prvi je naslikan kad je imala sedam godina.

Kraljica tečno govori francuski.

Tijekom svoje vladavine dobila je 3,5 milijuna dopisa te 404.500 nagrada i počasti. Poslala je 175.000 telegrama. Ona i suprug Filip poslali su tijekom njezine vladavine preko 37.500 čestitiki za Božić.

Rođena je 21. travnja, ali rođendan službeno slavi u lipnju.

U Buckinghamskoj palači je ugostila više od 50.000 ljudi.

Wikipedia

Elizabeta II. ima 30 kumčadi.

Godine 1986. postala je prvi britanski monarh koji je posjetio Kinu.

Apolu 11 je poslala čestitku nakon što je 21. srpnja 1969. sletio na Mjesec. Kraljica je ugostila u Buckinghamskoj palači Jurija Gagarina, Valentinu Terješkovu te Neila Armstronga, Edwina Aldrin i Michaela Collinsa.

Papa Ivan Pavao II. je 1982. godine posjetio Veliku Britaniju te su on i Elizabeta II. tada ispisali povijest. On je bio prvi Papa kojeg je u 450 godina primila kraljica koja je i na čelu Engleske crkve.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21