Obavijesti

News

Komentari 1

Pranećaci: Nadgrobni spomenik radimo po Kožarićevim željama

Pranećaci: Nadgrobni spomenik radimo po Kožarićevim željama
8

Naš slavni kipar preminuo je u studenom 2020. godine. Do četvrtka na njegovu je grobu u Aleji velikana na zagrebačkome Mirogoju bio samo drveni križ. 'Dugo smo čekali i mramor iz Firence', govori Filip Kožarić

VIDEO

Nije još gotovo, još se moramo sestra Barbara i ja dogovoriti koja će skulptura ići na nadgrobni spomenik, rekao nam je Filip Kožarić, pranećak Ivana Kožarića.

Dvije i pol godine nakon smrti, čini se da će veliki kipar Kožarić dobiti grob kakav i zaslužuje
Dvije i pol godine nakon smrti, čini se da će veliki kipar Kožarić dobiti grob kakav i zaslužuje

Naš slavni kipar preminuo je u studenom 2020. godine. Do četvrtka na njegovu je grobu u Aleji velikana na zagrebačkome Mirogoju bio samo drveni križ. U blizini Ivice Račana, Ede Murtića i Branka Lustiga. Svi "uređeni". Mnogi su, iako ne svi, zamjerali što je kod Kožarića "samo" drveni križ.

Zagreb: Grob Ivana Kožarića na Mirogoju

- Neki su na to jako dobro reagirali, pozitivno, u smislu decentnosti i minimalizma. I mi idemo u tom smjeru, a to je bila i Ivanova želja - dodao je Filip.

U prvoj fazi postavljena je mramorna ploča s njegovim imenom i prezimenom, datumom rođenja i smrti, a tu je i natpis, citat koji pripada Kožariću: "Sloboda je rijetka ptica". To je samo prva faza.

- Kad vidimo kako ovo izgleda, onda ćemo odlučiti o skulpturi koju ćemo postaviti na ploču. To će raditi kooperanti koji su radili i s Ivanom. To bi moglo potrajati nekoliko tjedana, ovisno o tome za koju ćemo se skulpturu odlučiti - objasnio nam je Filip.

Za Zakladu Ivana Kožarića brinu se Filip i Barbara, tako i o nadgrobnom spomeniku. Potrajalo je, ali iz nekoliko razloga na koje nisu mogli utjecati. Bili su tu formalno-pravni razlozi, pa ishodovanje dozvole, došla je korona... Ali nije ih samo to kočilo.

Zagreb: Grob Ivana Kožarića na Mirogoju

- Dugo smo čekali i mramor iz Firence, onaj na kakvom je Ivan radio na početku karijere, kao mladi kipar. To ga je obilježilo, htjeli smo i da grob bude onda u tom njegovu duhu. I rubovi su isklesani kao na jednoj njegovoj skulpturi koju je radio kad je imao samo 18 godina. To je sve skupa potrajalo - govori Filip Kožarić.

I sam veliki umjetnik, za života im je pomogao kako bi trebao, barem otprilike, izgledati njegov grob. Barbara i Filip to poštuju, pokušavaju da bude što sličniji ideji koju je imao veliki kipar.

Kožarićevo Prizemljeno sunce se izgubilo u 'galaksiji' stolova
Kožarićevo Prizemljeno sunce se izgubilo u 'galaksiji' stolova

- Ostavio je neke zabilježbe i priče, po tome radimo. Želimo da bude decentno, a ne glomazno, iako i velikih nadgrobnih spomenika ima lijepih. No nije to želio Ivan, pa ne želimo ni mi. I ova skulptura o kojoj ćemo odlučiti sljedeći tjedan neće biti prevelika - dodao je Filip.

Inače, već je ranije rekao kako u obzir dolaze tri djela umjetnika svjetskoga glasa. Jedno je "Prizemljeno sunce", jedan od Kožarićevih najslavnijih radova, pa "Uzlet", koji simbolizira put ljudske duše, i "Jastuk", za koji je bilo zamišljeno da bude postavljen ispred zgrade WHO-a u Ženevi.

- Ta je inicijativa došla od Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva kulture i medija te se s organizacijom već daleko došlo, ali izbili su pandemija, poslije i rat u Ukrajini, te su se prioriteti promijenili - rekao je u lipnju Filip Kožarić za Express.

Akademik Ivan Kožarić rođen je 10. lipnja 1921. godine u Petrinji. Kiparstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu upisuje 1943., a diplomira 1947. Godine 1949. završava specijalku kod prof. Antuna Augustinčića. Izlagati počinje 1953. Samostalno izlaže od 1955. godine.

Zagreb: Ivan Kožari?, kipar

"Početkom šezdesetih Kožarić je član Gorgone, grupe koja okuplja najznačajnija imena suvremene hrvatske umjetnosti. Izlagao je na mnogim važnim međunarodnim izložbama kao što su, primjerice, Biennale u Veneciji (1976.) i Biennale u Sao Paolu (1979.). Djela mu se nalaze u brojnim privatnim zbirkama, kao i u muzejima u zemlji i svijetu", stoji na stranicama HAZU-a.

Zagreb: Ivan Kožari?, kipar

Jedan od njegovih nerealiziranih projekata, koji bi promijenio vizuru Zagreba, je i "Nazovi je kako hoćeš". Riječ je o divovskoj skulpturi, visokoj 30 metara, koja bi se nadvijala iznad raskršća Vukovarske i Savske ulice, dok bi se promet odvijao između skulpture. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.