Obavijesti

News

Komentari 87

VIDEO Butković: Neki trgovci spremni su vratiti cijene. Paket mjera težak oko 500 mil. eura

VIDEO Butković: Neki trgovci spremni su vratiti cijene. Paket mjera težak oko 500 mil. eura

Potpredsjednik Vlade za gospodarstvo nije otkrio previše detalja o novom paketu mjera pomoći o kojem su razgovarali danas s koalicijskim partnerima, ali je potvrdio da će s trgovcima razgovarati o vraćanju cijena

VIDEO

Raspravlja se o petom paketu mjera pomoći koje Vlada u četvrtak treba usvojiti, predstavit će ga premijer, a sve je još u radnoj verziji, poručio je potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Oleg Butković nakon sastanka vladajuće koalicije u Banskim dvorima. 

Nakon što paket predstavi koalicijskim partnerima, popodne će ga premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković prezentirati i članovima svoje stranke. Butković nije otkrio previše detalja, ali je potvrdio kako će ministar gospodarstva Davor Filipović sutra održati sastanak s trgovcima na kojem će tema biti vraćanje cijena za neke od 1300 namirnica navedenih u aplikaciji "Kretanje cijena" na one iznose od 31. prosinca prošle godine. 

PRATITE UŽIVO

- Obavit će se još pojedini razgovori sa zainteresiranim stranama, to ćemo obaviti u srijedu, budući da premijer sutra ide na put, tako da bi sve moglo biti spremno do četvrtka do sjednice Vlade. Znate da su neke mjere na snazi do kraja trećeg mjeseca sljedeće godine, to se odnosi na plin i čitav niz drugih poticaja, a za neke od njih moramo donijeti odluku sada, prvenstveno što se tiče električne energije i drugih nekih stvari - rekao je Butković i dodao da u mjerama ostaju i veliki i mali poduzetnici.

- Međutim, kad govorimo o velikim poduzetnicima, znate da je njihova granica bila 180, odnosno 230 eura kad govorimo o potrošnji iznad 250.000 po megavat satu, a danas je cijena kudikamo manja od toga pa je pitanje da li takva mjera ima smisla, a svi ti poduzetnici mogu ugovarati manju cijenu. Zato ćemo vidjeti do četvrtka, obaviti razgovor i s njima, da vidimo što to njima znači, ima li to smisla, ali o svima će se voditi računa i nikoga nećemo zapostaviti - rekao je.

Da dođe do bilo kakvog šoka ili poremećaja na tržištu, dodao je, Vlada će uvijek reagirati. 

- Svi će biti sigurni i to smo pokazali nebrojeno puta. Ne trebaju se oni (poduzetnici) bojati, ako i bude bilo kakvih tektonskih poremećaja,  da bi cijena struje išla strahovito gore, Vlada će uvijek reagirati, ali ćemo s njima obaviti razgovor da vidimo je li bolje da ostanu mjere ovakve kakve jesu ili, budući da je cijena struje sada na tržištu manja i predviđanja su da će i u idućoj godini biti manja od 180 eura, ima li uopće smisla da takve mjere postoje - rekao je.

Vezano za sutrašnji sastanak s trgovcima u Ministarstvu gospodarstva, Butković poručuje kako već sad postoji spremnost jednog trgovačkog lanca da vrati cijene na razinu od 31. prosinca.

- U tom smislu će ministar gospodarstva sutra obaviti razgovor sa svim trgovačkim lancima - dodao je.

Upitan što će biti ako trgovački lanci na to ne pristanu, Butković poziva na strpljenje do sutrašnjeg sastanka.

- Vidjet ćemo sutra kako će se to odvijati, uvijek postoje mehanizmi - rekao je na pitanje ima li Vlada mehanizme u tom slučaju. 

Vezano za dječji doplatak, Butković je kazao kako se razgovara o povećanju iznosa.

- To je još uvijek u fazi razgovora, premijer će sve to u četvrtak predstaviti. Mi smo sad partnerima predstavili konture. Umirovljenici ostaju, sve ćete vidjeti, sveobuhvatno je, ciljano, izbalansirano, bit će određenih promjena kad govorimo o cijeni električne energije za građane, malo će se povećati potrošnja koja će se priznavati...- rekao je dodavši kako će paket biti "težak" oko 500 milijuna eura.

Zabranu ulaska srpskog glumca Sergeja Trifunovića u Hrvatsku i općenito u Schengenski prostor na godinu dana nije htio komentirati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...