Obavijesti

News

Komentari 72

'Mogli bi vi na jedan dan biti partner u istospolnoj zajednici'

'Mogli bi vi na jedan dan biti partner u istospolnoj zajednici'
22

Bojite li se da bi djeca mogla naučiti što su ljubav, tolerancija i prihvaćanje različitosti. Bojite li se da bi mogli odrasti u bolje ljude koji ne prihvaćaju nazadnost, upitao je Bernardić

VIDEO

Zakon o udomiteljstvu, koji je podijelio vladajuće, stigao je pred zastupnike. Na početku rasprave stanku su tražili HNS i GLAS. Stjepan Čuraj (HNS) naveo je kako zakonu da bi bio izuzetno dobar nedostaje mogućnost da životni partneri mogu udomljavati djecu.   

- Ova diskriminacija će dovesti do ocjene ustavnosti te da ovako dobar zakon ne bude na snazi. Time će najviše patiti djeca. Veća je stigma biti dijete u domu nego biti dijete u ljubavi - upozorio je HNS-ovac. 

Pridružio mu se Goran Beus Richembergh (GLAS) koji poziva vladajuće da ne budu isključivi. 

- Zakonom se želi riješiti velika kriza udomiteljstva u Hrvatskoj. Iznimno je važno da taj zakon ne bude diskriminatoran i da ga odmah na početku ne dovedemo u poziciju da se ocjenjuje njegova ustavnost - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Resorna ministrica Nada Murganić braneći zakon upozorila je da staje u udomiteljstvu nije zadovoljavajuće zbog nedovoljnog broja udomiteljskih obitelji i njihove nedovoljne rasprostranjenosti. Navela je da je cilj zakona profesionalizacija udomiteljstva. Za provedbu zakona osigurano je 15,4 milijuna kuna više. 

- Usmjereni smo na dobrobit djece i vjerujem da ćemo usvojiti zakon - kazala je Murganić.

Peđa Grbin (SDP) podsjetio je ministricu da su je prvom čitanju pozvali da u konačni prijedlog zakona uvrsti rješenja koja neće diskriminirati građane po spolnoj orijentaciji, no predloženo je rješenje koje diskriminira istospolne partnere.  

- Moje pitanje je vrlo jednostavno. Zašto? - upitao je Grbin.  

Ministrica mu je odgovorila kako su odredbu ostavili iz postojećeg zakona i rukovodili se definicijom tko može posvojiti dijete iz Obiteljskog zakona iz 2015. godine, koji je na snazi.  

- To su vrlo osjetljiva obiteljsko pravna područja i da nam Obiteljski zakon može biti smjernica - odgovorila je Murganić.

Arsen Bauk (SDP) kazao je da ga ova svađa dva koalicijska partnera podsjeća na svađu dvojice oko ćirilice. 

- Kad ih je privela policija  potpisali su se palcem, jer nisu znali pisati. Ova svađa je skretanje teme s bitnijih stvari - rekao je Bauk. 

'Zakon je politički uškopljen da zadovolji potrebe HDZ-a'

Murganić  ponovila je da je definicija tko može udomiti dijete prepisana iz Obiteljskog zakona. 

- I vama i nama će dobro doći mišljenje Ustavnog suda - rekla je. 

- Zakon je politički uškopljen da zadovolji ideološke potrebe HDZ-a. Zakon ne brine o interesima djece. Nije mi jasno da je bolje da djeca odrastaju u institucijama, a ne u obiteljima samo zato što su obitelji drugačije. Donosite zakon koji neće biti od koristi nikome osim HDZ-u da unutar sebe riješi podređene probleme - poručio je zastupnik Mirando Mrsić i zamjerio što se ideologija nije maknula iz zakona. 

'Prihvatljivi su vam oni koji su ubili dijete, silovali ili nekada naštetili djetetu'

- Zakon niste pročitali i vi ste nametnuli ovu političku raspravu jer je to puno jednostavnije - ustvrdila je Murganić. 

- Ovim zakonom kažete da vam nisu prihvatljivi životni partneri kao udomitelji, ali zakonom kažete da su vam prihvatljivi svi oni koji su ubili dijete, silovali ili nekada naštetili djetetu, a nastupila je rehabilitacija. Zašto? - upitala je Marija Alfirev (SDP). 

Ministrica je uzvratila da je zakon usklađen s onim o rehabilitaciji. Sabina Glasovac (SDP) upitala je zašto donosi diskriminirajući zakon, koji će rezultirati odštetama koje će plaćati država, ako se netko odluči na tužbu pred europskom sudom za ljudska prava. Upitala je zašto su odlučili diskriminirati samo parove koji žive u registriranom partnerstvu, dok istovremeno udomljavanje omogućili samcima homoseksualci mogu udomljavati.   

'Zašto to radite? Jeste li vi pri punoj svijesti?'

- Zašto navodite Sabor na blud da donosi diskriminirajući zakon. Zašto to radite? Jeste li vi pri punoj svijesti - upitala je Glasovac. 

Očekivano u Saboru se poveća burna rasprava o udomiteljstvu, a u fokusu su svjetonazorska pitanja. Nizale su se i opomene. Ministricu je branio Davor Ivo Stier (HDZ) navodeći da ministricu kritiziraju oni koji se ne mogu pomiriti onime što piše u Ustavu, a to je da je brak životna zajednica žene i muškarca. Za povredu poslovnika javio se zastupnik talijanske manjine Furio Radin kako bi upozorio na neistine koje je iznio HDZ-ov zastupnik. 

- Brak izjednačavate s obitelji. Ne zasnivaju se sve obitelji na braku, imamo i izvanbračne zajednice koje su obitelji - poručio je Radin. 

Zbog povrede poslovnika dobio je opomenu, na što je oporba negodovala. Zbog iste stvari opomenu je dobio i Stier te Nikola Grmoja (Most). 

- Kolega Furio Radin licemjerno zlorabio poslovnik za neke sukobe, a zapravo je sve u Vladi dogovoreno između HDZ-a, HNS-a i manjina. Ne radite cirkus u Saboru. Slobodno mi dajte opomenu, ali ovaj cirkus neću gledati - izjavio je Grmoja.

- Kakav cirkus?! Dao sam opomenu kolegama jer je povrijeđen poslovnik i onda se vi javljate da je povrijeđen poslovnik. Vodimo raspravu koja je važna za javnost, budimo korektni - apelirao je predsjedavajući Gordan Jandroković.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) navela je da 2000 do 3000 djece je u sustavu udomiteljstva. Upitala je resornu ministricu koliko zahtjeva za udomljavanje imaju od istospolnih parova. 

- Imamo informaciju o jednom zahtjevu - odgovorila je Murganić. 

'Sve je bolje od onog što se može vidjeti u sirotištima'

Za Zakon o udomiteljstvu Klub nacionalnih manjina, koji su dio većine, glasat će po svijesti. Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin podržat će HNS-ov amandman. U raspravi naveo da i sam ima iskustva s udomljavanjem:

- Kao mlad vikendom sam udomljavao djecu. Bili su to brat i sestra iz Zagorja. Bio sam oženjen i imao dvoje djece. Išao bih u Nazorovu. Uvijek sam išao po njih. Kad bih ušao prema meni bi trčalo barem 30 djece s dignutim rukama i govorili: uzmi mene, uzmi mene - ispričao je Radin. 

Za Radina nema razlike između heteroseksualnih i homoseksualnih parova ili pojedinaca. 

- Sve je bolje od onog što se može vidjeti u sirotištima - poručio je.

Zastupnici Ines Strenji (Most), koja je udomiteljica, žalosno je što se zastupnici nadmeću ideološkim pričama koje neće pomoći djeci. Navela je da su u Hrvatskoj sklopljena 174 životna partnerstva te je pitala koliko će njih tražiti udomljavanje. Više od tog pitanja zanima je kako će se riješiti problem udomitelja koji nemaju ni dana mirovinskog staža.  

Murganić bi trebala na jedan dan biti partnerica u istospolnoj zajednici

Davor Bernardić (SDP) stava je da se mogućnosti udomljenja trebaju širiti, a ne ograničavati. Naveo je kako bez odgovarajuće roditeljske skrbi živi 1100 mališana, jer je zakazala tradicionalna obitelj u koju vladajuća većina vjeruje. 

- Djecu ste stavili na čekanje. Zbog neobrazovanosti, nerazumijevanja i vlastitih ograničenja pojedinaca, a možda i većine ovdje slušat ćemo argumente o očuvanju i zaštiti tradicionalnih obitelji - ustvrdio je šef SDP-a. 

Upitao je vladajuće čega se boje kad onemogućuju udomljavanja djece istospolnim parovima. 

- Bojite li se da bi djeca mogla naučiti što su ljubav, tolerancija i prihvaćanje različitosti. Bojite li se da bi mogli odrasti u bolje ljude koji ne prihvaćaju nazadnost - upitao je Bernardić.  

Predložio ministrici Murganić da na dan bude partnerica u istospolnoj zajednici. 

- Možda otkrije da bi u toj obitelji bila izvrsna majka ili otac. Svejedno - poručio je Bernardić. 

Konačni prijedlog zakona o udomiteljstvu se proteklih dana našao u fokusu javnosti nakon što se pokazalo da se koalicijski partneri, HDZ i HNS, razilaze na pitanju treba li udomljavanje dopustiti životnim i neformalnim životnim partnerima.

O toj su temi koalicijski partneri razgovarali u srijedu u Banskim dvorima, nakon čega je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak ponovio da će HNS, ne prihvati li se njegov amandman, biti suzdržan kod glasovanja o Zakonu. HNS ide s amandmanom jer želi da se u udomitelje ubroje i životni i neformalni životni partneri. Premijer Andrej Plenković ranije je poručio da Vlada neće prihvatiti HNS-ov amandman, ali da zbog toga koalicija i parlamentarna većina neće doći u pitanje. 

'Apsurdno, samci smiju udomiti djecu, a gay parovi ne smiju...'
'Apsurdno, samci smiju udomiti djecu, a gay parovi ne smiju...'

Sabor će u četvrtak raspravljati i o Interpelaciji o radu Vlade radi njenog nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava "Za dom spremni" koju je u proljeće prošle godine podnio Klub SDP-a. Vlada je Saboru predložila da ne prihvati SDP-ove zaključke jer su netočne teze iz te Interpelacije o relativizaciji ustaških zločina i prihvatljivosti korištenja znakovlja.

Nikola Grmoja (Most) upozorio je da je jučer na Odboru za vanjsku politiku prvi put u povijesti prekršen poslovnik. Navodi da se nije glasalo o prijedlogu člana odbora Bože Petrova (Most) da se Marakeški sporazum raspravi u Saboru. Grmoja ističe da je predsjednik Odbora Miro Kovač (HDZ) nametnuo zaključak, bez da se zna tko je za njega glasao. 

- Rekao je da za zaključak ima sedam glasova. Nitko nije glasao. Molim očitovanje odbora i zastupnika koji su njegovi članovi, kako su glasali i jesu li glasali na odboru. Nije bilo 7 ljudi koji bi glasali za takav zaključak - tvrdi Grmoja.

Predsjedavajući Gordan Jandroković (HDZ) uputio ga je da se obrati Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag