Obavijesti

News

Komentari 219

Merkel i Weber: 'Nacionalizam je neprijatelj, želi uništiti EU'

Merkel i Weber: 'Nacionalizam je neprijatelj, želi uništiti EU'
6

Posebna gošća HDZ-ovog predizbornog skupa u Ciboni bila je i njemačka kancelarka Merkel. Pozvala je na hrvatskom jeziku na izbore te poručila Hrvatima da podrže Europu mira, slobode i blagostanja...

VIDEO

Središnji skup HDZ-a uoči euroizbora završio je u Ciboni. Na bini su se pojaviti i svi HDZ-ovi kandidati za Europski parlament. Premijer Plenković ponesen emocijama u dvorani vikao je iz sveg glasa i 'grmio' poruke tako da je pred kraj promukao. Veliki pljesak je zaradio kada je spomenuo Bleiburg. Mnogi su zaključili kako je ovo prvi put da je Plenković pokazao na ovaj način emocije. A Angela Merkel je u svom govoru rekla da je nacionalizam neprijatelj koji želi uništiti Europsku uniju.

20:30 

Zajedničkim fotografiranjem uz pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku završio je predizborni skup HDZ-a. 

20.25

Andrej Plenković ustvrdio je kako Cibona izgleda presnažno, što pokazuju snagu HDZ-a. Prvi veliki pljesak zaradio je nakon što je pozdravio one koji su došli na skup nakon što su posjetili Bleiburg i odali poštovanje hrvatskim žrtvama nakon Drugog svjetskog rata. Poručio je kako je lijepo vidjeti ovako veliku, utjecajnu i koherentnu stranku, a prisjetio da je njihov put zacrtao Franjo Tuđman. 

- Ovi izbori 2019 potvrdit će da je HDZ najjači kad je samostalan i samosvjestan, kad hrabro izlazi na izbore bez koalicije, pokazuje snagu najjače stranke i bira svoje zastupnike u Europski parlament - grmio je Plenković, a okupljeni su ustali i pljeskali. 

Ustvrdio je kako je HDZ najbolja stranka s najboljim pobjedničkim kandidatima. 

Plenković je za Karla Resslera rekao da je simbol budućnosti HDZ-a. Pozvao je HDZ-ovke i HDZ-ovci da budu ponosi na njihova postignuća jer to drugi ne mogu. Osvrnuo se i na pokušaje minimiziranja dolaska kancelarke Merkel i kandidata EPP-a Webera na skup HDZ-a. 

- Oni su došli jer znaju koliko je HDZ jak u Hrvatskoj i koliko doprinosi uspjesima EPP-a - kazao je. 

Nije propustio obračunati se i s protukandidatima. Ustvrdio je kako je hrvatski narod danas suočen s onima koji su otkrili suverenizam nakon što je Hrvatska 30 godina samostalna, ali i onima koji govore o Europi, a u procesu pristupanja i djelovanja u EU nisu mrdnuli ni malim prstom.

- Ne samo zato što tada politički ni postojali nisu nego što u tom velikom kapitalnom procesu naše sadašnjosti i budućnosti u biti ništa ni ne znaju. To su naši protivnici i oni koji demagoški, izolacionistički, egoistički žele zbuniti hrvatske birače upravo birače HDZ-a. Mi smo dovoljno jaki da im pokažemo snagu - grmio je Plenković tako da je do kraja govora i promukao. 

- Zajedno do pobjede, hrabro i odvažno - zaključio je predsjednik HDZ-a i premijer svoj govor na središnjem predizbornom skupu HDZ-a.  

20.00

Dragi prijatelji izađite na izbore, podržite Europu mira, slobode i blagostanja, podržite EPP, Manfreda Webera i Karla Resslera, poručila je kancelarka Merkel na hrvatskom i zaradila gromoglasan pljesak svih okupljenih. 

Navela je kako se zadnjih tjedan dana prije izbora trebaju koncentrirati na ono što je najbitnije za našu Europu. Podsjetila je da je Europa projekt mira, slobode i blagostanja te da je nužno graditi mostove i tražiti zajednička rješenja.

- Nacionalizam je protivnik europskog projekta - poručila je Merkel. 

Napomenula je kao biti ponosan na svoju zemlju i istodobno graditi Europu nije kontradiktorno. 

- Nemojmo zaboraviti izgraditi blagostanje za naše građane. Hrvati koji žive u Njemačkoj su most, ali moramo raditi na tome da Hrvati imaju blagostanje i u svojoj zemlji - ustvrdila je njemačka kancelarka. 

19.45

Dobra večer Zagreb, dobra večer dragi prijatelji, rekao je kandidat EPP-a za predsjednika Europske komisije Manfred Weber i zaradio pljesak u Ciboni. Za HDZ je kazao da je jedna od najjačih stupova EPP-a. Nahvalio je i svog prijatelja Andreja Plenkovića te ustvrdio da Hrvatska pod njegovim vodstvom napreduje te da je on respektabilan lider.

Kazao je i kako je zadovoljan što je danas pobijedio Bayern i to zahvaljujući odličnom vodstvu još jednog Hrvata. 

- Pa hvala Hrvatska - poručio je. 

Weber se na kraju osvrnuo jačanje populista i današnji skup nacionalista u Milanu. 

- Na to moramo odgovoriti i moramo reagirati. Obećanjem da nećemo nikada surađivati s populistima. Oni neće biti dio većine Manfreda Webera - kazao je.  

POGLEDAJTE VIDEO:

19.20  Nositelj liste HDZ-a Karlo Ressler poručio je da sve što rade pokazatelj odlučnosti i snage HDZ-a. 

- Danas smo u mislima s Bleiburgom, sa simbolom najveće tragedije hrvatskog naroda o kojoj se dugo nije moglo govoriti - kazao je Ressler i zaradio poduži pljesak okupljenih u Ciboni. 

Napomenuo je da mu je biti nositelj liste čast i obveza. Naveo je kako će se za tjedan dana odlučiti kako će se živjeti u Hrvatskoj, koji će smjer zauzeti Europa i tko će voditi Europsku komisiju. Zahvalio je na podršci njemačkoj kancelarki i kandidatu EPP-a za predsjednika EK.

Za listu HDZ-a kaže da je savez generacija, a uvjeren je da sa stručnosti i znanjem mogu stvarati Hrvatsku za generacije. 

19.00

Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora Gordan Jandroković na početku se zahvalio je svim članovima HDZ-a na svemu što čine za stranu, na svakom metru i svakoj sekundi vremena koji daju za HDZ. 

- Bez vas ne bi bilo ni veličanstvenih pobjeda - poručio je Jandroković. 

Njegov govor prekidan je pljeskom. Poručio je kako HDZ svojim programom "Hrvatska za generacije" želi pokazati da im je stalo do svakog čovjeka, ali i da su zahvalni generacijama ljudi koji su gradili Hrvatsku. 

- Recimo ne jalovoj ljevici i njihovoj demagogiji, opasnim manipulatorima, destruktivcima i populistima, koji se žele prikazati većim domoljubima od nas, a jedino im je važan njihov ego i naglašena želja da se dokopaju moći pod svaku cijenu. nećemo im dopustiti. HDZ je taj koji će voditi Hrvatsku. Recimo ne svima onima koji zagovaraju podjele, mržnju i koji se služe klevetama i obmanama - poručio je.

Uvjeren je da je HDZ-ova pobjednička lista. 

- Recimo da našoj mladosti, zajedništvu i ljubavi prema domovini, odgovornosti i stručnosti, našim kandidatima predvođenim Karlom Resslerom. 

Recimo da našim prijateljima iz Njemačke i Europe jer s njima želim graditi mirnu i prosperitetnu Europu - poručio je Jandroković i zahvalio Angeli i Manfredu što su s njima. 

- Idemo zajedno po pobjedu. Imamo vjeru u sebe is ve što je pred nama. Sve možemo ostvariti - zaključio je Jandroković. 

Predstavljeno je 12 kandidata na listi HDZ-a. 

Na predizborni skup stigao je i Dragan Čović, HDZ BiH.

18.50  

Upravo su ušli Merkel, Weber i kandidati. Dočekali su ih gromoglasnim pljeskom. U Cibonu su ušli uz glazbenu podlogu' Eye Of The Tiger'.

Nakon hrvatske himne Lijepa naša, na red je došla i europska himna Oda radosti. 

Minutom šutnje odana je počast svim poginulim braniteljima, preminulim članovima HDZ-a, ali i prvom predsjedniku HDZ-a Franji Tuđmanu. 

18.30 Dvorana je sada puna, a prima oko 6000 ljudi. Na središnji skup HDZ-a velik je broj uglednika iz javnog, kulturnog, sportskog i političkog života. Stigao je i Miroslav Ćiro Balažević, koji je primio prijetnje jer je snimio predizborni spot za SDSS, a tu su i Lino Červar, Perica Bukić, Mate Bulić, Radojka Šverko.

Među okupljenima je i bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić. Potporu listi HDZ-a dat će njemačka kancelarka Angela Merkel i kandidat Europske pučke stranke za predsjednika Europske komisije Manfred Weber. Ovo je prvi dolazak kancelarke Merkel na neki predizborni skup izvan Njemačke. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 219
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava