Obavijesti

News

Komentari 18

Predmet Sanader stigao u Beč, datum i vrijeme izručenja tajna

Predmet Sanader stigao u Beč, datum i vrijeme izručenja tajna
1

Ministarstvo pravosuđa danas prijepodne zaprimilo je predmet dr. Sanader, koji mu je uputio sud u Salzburgu, potvrdila su u austrijskom Ministarstvu pravosuđa

VIDEO

Ministarstvo pravosuđa danas prijepodne zaprimilo je predmet dr. Sanader, koji mu je uputio sud u Salzburgu, potvrdila je Večernjem listu glasnogovornica austrijskog Ministarstva pravosuđa Dagmar Albegger. 

Rekla je da ministarstvo, unatoč tome što je Ivo Sanader i osobno potvrdio sutkinji u Salzburgu da se slaže s pojednostavljenim postupkom izručenja, treba nekoliko dana da provjeri je li sud u Salzburgu bivšem hrvatskom premijeru skrenuo pozornost na mogućnosti pravne zaštite koje mu stoje na raspolaganju te da ustanovi jesu li se stekli uvjeti za izručenje Hrvatskoj. 

– Ako su pretpostavke za izručenje ispunjene, ministarstvo izdaje rješenje da su se stekli uvjeti za izručenje dr. Sanadera i nalaže Zemaljskom sudu u Salzburgu da tu odluku provede – istaknula je Albegger. 

Na upit imaju li Sanader i njegovi odvjetnici pravo uložiti žalbu na tu odluku, Albegger je odgovorila da nemaju jer se bivši hrvatski premijer složio s pojednostavljenim postupkom izručenja te tu suglasnost više ne može mijenjati ni povući. 

Prema informacijama iz austrijskog Ministarstva unutarnjih poslova Sanader će ostati u ekstradicijskom pritvoru salzburškog suda sve dok se ne obave i posljednje pripreme za njegovo izručenje Hrvatskoj. Međutim, vrijeme i datum Sanaderova izručenja neće biti objavljeno u javnosti zbog sigurnosnih razloga. 

– Tehničku pripremu i organizaciju izručenja koordiniramo sa Zemaljskim sudom u Salzburgu i hrvatskim vlastima kako bi se se objasnilo pitanje kada i gdje treba doći do izručenja – rekao nam je glasnogovornik austrijskog MUP-a Rudolf Gollia. 

Zemaljski sud u Salzburgu 9. svibnja donio je odluku o izručenju Ive Sanadera Hrvatskoj. Na tu odluku bivši hrvatski premijer prvotno je uložio žalbu Višem Zemaljskom sudu u Linzu, a potom ju je povukao, složivši se istodobno s pojednostavljenim postupkom izručenja. Time je odluka salzburškog suda postala pravomoćna. 

Sanader, koji je u ekstradicijskom pritvoru Zemaljskog suda u Salzburgu od 10. prosinca prošle godine, pristankom na pojednostavljeno izručenje izgubio je određenu pravnu zaštitu. To znači da u Hrvatskoj može biti podvrgnut kaznenom progonu i zbog djela koja nisu navedena u postupku izručenja. Na to mu je skrenula pozornost i sutkinja Zemaljskog suda u Salzburgu.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.