Obavijesti

News

Komentari 409

Predrag Raos napao pisce na 'presici' i špricao ih suzavcem

Predrag Raos napao pisce na 'presici' i špricao ih suzavcem
4

Krv i suze u Društvu pisaca: Predrag Raos je upao na konferenciju za novinare, vrijeđao kolege i izgubio živce zbog referenduma. Odvela ga je policija

VIDEO

Hrvatsko društvo pisaca u pet minuta do podne spremalo se početi konferenciju za novinare, na kojoj su namjeravali izraziti svoj stav o nedjeljnom referendumu i ustavnoj definiciji braka.

Planove im je pokvario književnik i prevoditelj Predrag Raos, također član društva. Upao je u sobu u kojoj je trebala biti konferencija i počeo zviždati.

- Čim sam ga vidio, znao sam što slijedi. Upao je i uzurpirao govornicu. Psovao je i vikao da mu se ne smijemo približiti na pola metra jer to smatra napadom - rekao nam je Nikola Petković, predsjednik Hrvatskog društva pisaca. Raos nije dao članovima predsjedništva i upravnog odbora da počnu s pripremljenim govorima, a nakon što su ga zamolili da prestane vikati i pričeka da oni kažu što imaju, počeo ih je vrijeđati. Najviše je spominjao predsjednicu hrvatskog PEN centra Nadeždu Čačinovič.

- Vikao je da smo pederčine i zastupnici pedera. Molili smo ga da nas sasluša, ali nije na to pristajao. Rekao je da je to njegova presica i da će on govoriti - nastavlja Petković.

Konferenciju držali u hodniku

S obzirom na to da s Raosom nikako nisu mogli naći kompromis, odlučili su napustiti prostoriju te u hodniku održati konferenciju.

- Zatvarao sam vrata, ali ih je on povukao, pa sam raskrvario prst na mjestu na kojemu mi je prsten, a onda me suzavcem poprskao po licu - kaže Petković. Nakon toga Raos je suzavcem napao i Klaudiju Brnad, tajnicu PEN centra, koja mu se slučajno našla na putu.

U tom trenutku nastao je potpuni kaos, a od suzavca su stradali i neki drugi pisci te djelatnici.

- Mene su pregledali u vozilu Hitne pomoći. Očistili su mi krv s ruke i lice. Bilo mi je odmah lakše, ali nju su prevezli u Vinogradsku bolnicu - rekao je Petković.

Raosa odvela policija

Članovi društva pozvali su policiju, koja je stigla brzo i privela Predraga Raosa.

Njegov ispad mnoge je šokirao, neki su čak u početku nakratko mislili da je Hrvatsko društvo pisaca pripremilo skeč za publiku. Ipak, već nakon nekoliko Raosovih rečenica praćenih psovkama bilo je jasno da je pisac izvan kontrole.

- Sklon je ispadima, naprosto želi biti u centru pažnje - rekao je pomirljivo Velimir Visković, koji se sjeća i čuvenoga Raosova sukoba s pokojnim Branimirom Donatom 1996. godine.

Zbivalo se to na skupu druge spisateljske udruge, Društva književnika Hrvatske, koje se tog dana preimenovalo u Društvo hrvatskih književnika. Publicist i književni povjesničar Branimir Donat je tada Raosa pokušao navesti da se spusti s tribine, ali su se na kraju tako snažno sukobili da je i tada stradao prst, pa je Branimir Donat dobio gips.

I prije imao kontroverzne istupe

Raos je i prije znao imati kontroverzne istupe u kojima je govorio protiv homoseksualaca i njihovih prava, čak se izjašnjavao i kao protivnik uvođenja zdravstvenog odgoja u školama.

Nakon što je Raosa odvela policija, pisci su ipak održali konferenciju i pozvali sve građane da u nedjelju izađu na referendum i glasuju protiv definiranja braka u Ustavu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 409
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.