Obavijesti

News

Komentari 45

Predsjednica u trećem posjetu Afganistanu u ovom mandatu

Predsjednica u trećem posjetu Afganistanu u ovom mandatu
1

Predsjednica i vrhovna zapovjednica hrvatske vojske sastat će se u Kabulu i Mazar-e Šarifu s hrvatskim vojnicima u sklopu misije NATO-a "Odlučna potpora"

VIDEO

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitović očekuje političko rješenje afganistanskog sukoba kojem će prethoditi modernizacija talibanskih stavova, kazala je novinarima u petak u Kabulu.

Grabar-Kitarović doputovala je u višednevni posjet Afganistanu, treći u svom predsjedničkom mandatu. 

Na početku posjeta sastala se sa zapovjednikom misije "Odlučna potpora" Johnom W. Nicholsonom. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:24

Nakon toga je kazala da je ponovo doputovala Afganistan kako bi posjetila hrvatske vojnike, koje ondje i dalje dobivaju same pohvale za svoju službu, ali i čula kakvo je stanje u toj zemlji. 

Više od stotinu pripadnika oružanih snaga savjetuje vojne i policijske snage Afganistana, u sklopu neborbene operacije pokrenute 2015. u kojoj je oko 16000 vojnika iz 39 zemalja članica i partnerskih država.

Hrvatska, koja je članica NATO-a postala 2009., u misijama u Afganistanu sudjeluje od 2003.

Po njezinim riječima, međunarodne snage borave u toj zemlji kako bi se sprječilo prelijevanje terorističkih napada izvan zemlje, a i kontrolirali migracijskih tokovi. "U slučaju pada ovdašnje vlade, mogli bi očekivati milijune i milijune izbjeglica koji bi krenuli prema Europi i EU. A ja sam jedna od državnica koja se zalaže da se migracijski problemi rješavaju uklanjanjem korijenskih uzroka  - sukoba, siromaštva, korupcije, nejednakosti, neobrazovanosti", rekla je. 

Iako su snage sigurnosti i dalje itekako potrebe za održavanje stabilnosti i sigurnosti zemlje, hrvatsku predsjednicu ohrabruje činjenica da su talibani postali fleksibilniji u pregovorima. 

"Svaki rat završava političkim rješenjem. Ali će talibani morati napraviti napraviti brojne ustupke ako žele participirati u vlasti na lokalnoj ili regionalnoj razini, uključujući i modernizaciju svojih stavova", rekla je Grabar-Kitarović.

Talibani, međutim, i dalje kontroliraju 34 posto afganistanskog teritorija. 

"To i jest i nije relevantno, jer je bitan i postotak stanovništva koji živi na tom teritoriju. Velike i puste dijeolve teritorja nije teško kontrolirati", kazala je predsjednica, naglasivši da će izbori u listopadu biti ključni za budućnost Afganistana.  

U nastavku posjeta Grabar-Kitarović obići će hrvatske vojnike  u sklopu misije NATO-a "Odlučna potpora" u Kabulu i Mazar-e-Šarifu te se sastati s afganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem i glavnim izvršnim dužnosnikom Abdulahom Abdulahom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)