News

Komentari 0

Predsjednik Zoran Milanović odlikovao ratne izvjestitelje

Predsjednik Zoran Milanović odlikovao ratne izvjestitelje

'To je bilo grozno vrijeme i vrijeme zla. Novinari su u takvim sukobima na neki način 'sjedeća meta' istaknuo je hrvatski predsjednik Zoran Milanović

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je ratne izvjestitelje iz Domovinskog rata Žarka Plevnika i posmrtno Željka Ružičića Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u Domovinskom ratu i izravnoj ratnoj opasnosti.

"Moja je čast dodijeliti ova odlikovanja", rekao je predsjednik Milanović u utorak prilikom uručenja istaknuvši kako su novinari odigrali vrlo važnu ulogu za vrijeme Domovinskog rata.

"To je bilo grozno vrijeme i vrijeme zla. Novinari su u takvim sukobima na neki način 'sjedeća meta'", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Predsjednik Milanović odlikovao ratne izvjestitelje iz Domovinskog rata Redom hrvatskog trolista

Dodao je i kako je tada bilo jako opasno biti novinar i izvještavati s kriznih područja i bojišta.

„Vidjeli smo što se događalo i koliko je ljudi nastradalo zato da bi informacija doprla do javnosti. Tada, u vrijeme kada je Hrvatska branjena 1991. godine, to je bilo jako važno jer istina se teško probijala“, poručio je Milanović.

Plevnik: Naše je oružje bilo slika i riječ

Na odlikovanjima je zahvalio Žarko Plevnik koji je istaknuo da to nije priznanje samo njemu već i brojnim njegovim kolegicama i kolegama koji su se kao profesionalci odazvali obrani domovine. "Mi nismo imali oružje već su naše oružje bili slika i riječ, oružje koje je itekako pridonijelo internacionalizaciji agresije na Republiku Hrvatsku i hrvatski narod", rekao je.

Predsjednik Milanović odlikovao ratne izvjestitelje iz Domovinskog rata Redom hrvatskog trolista

Posmrtno odlikovanje dodijeljeno Željku Ružičiću preuzela je njegova supruga Ankica Ružičić, uz koju je bio sin Ivica Ružičić.

Na svečanosti uručenja odlikovanja ratnim izvjestitelja bili su i predstavnici Zbora ratnih izvjestitelja Domovinskog rata HRT-a, predsjednik Marinko Ćavar, dopredsjednik Zdravko Fuček, članovi Upravnog odbora Zbora Petar Granić, Dragica Lemešić, Zlatko Mehun, Verica Mađer, Dubravka Vukoja, Marija Petrinović i Božidar Pipunić, članovi Nadzornog odbora Marija Dujmić i Davor Iljadica, tajnik Zbora Branko Pek, članovi Rene Babić i Dino Tomaš te predlagatelj odlikovanja Zlatko Dernaj.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, navodi se u priopćenju Ureda predsjednika.

Najčitaniji članci