Obavijesti

News

Komentari 0

Predstavili su projekt za protupotresna ojačanja gradnje

Predstavili su projekt za protupotresna ojačanja gradnje

Projekt razvoja strategije za protupotresna ojačanja povijesne zidane blokovske gradnje pod nazivom "Zagreb project", predstavljen je na radnom sastanku u Ministarstvu kulture i medija u Zagrebu

VIDEO

Na razvoju projekta surađuju Zavod za tehničku mehaniku Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Laboratorij za potresno inženjerstvo i dinamiku konstrukcija Švicarskog federalnog instituta tehnologije u Lausanni (EPFL).

Doktorand Igor Tomić i njegova mentorica Katrin Beyer s instituta u Lausanni te profesori Josip Atalić, Mario Uroš i Marta Šavor-Novak sa zagrebačkoga Građevinskog fakulteta ovim projektnim prijedlogom nastoje odgovoriti na jedan od ključnih izazova konstrukcijske obnove graditeljske baštine nakon potresa, ističe se u priopćenju.

Naime, središnji dio zaštićene kulturno-povijesne cjeline Zagreba karakteriziraju blokovi višekatnica izgrađeni uglavnom nakon potresa 1880. godine. S obzirom na to da je ponašanje takvih konstrukcija uslijed seizmičke aktivnosti teže predvidivo i na to da nisu obuhvaćene međunarodnim propisima potresnog inženjerstva, ovim se projektom nude strategije za protupotresna ojačanja povijesne zidane blokovske gradnje.

Objavili novu kartu najtrusnijih područja: Evo gdje je Hrvatska
Objavili novu kartu najtrusnijih područja: Evo gdje je Hrvatska

Projekti ojačanja, ističe se, moraju razmatrati širu sliku od pojedinačnih građevina, jer u protivnom mogu dovesti do pogoršanja stabilnosti cijeloga bloka, a svaki zahvat obnove unutar kulturno-povijesne cjeline mora postići zadovoljavajuću razinu sigurnosti konstrukcije i očuvanje kulturno-povijesne vrijednosti primjenom minimalnih i reverzibilnih postupaka.

Projekt će uključivati projektiranje zahvata temeljenih na dokaznim materijalima od izrade brojčanih simulacija na potresnu aktivnost, preko unaprjeđenja seizmičkog modeliranja za blokove zgrada, do definiranja mjerila ponašanja takve gradnje za predviđanje budućih oštećenja, a osim toga izradit će se i alati za inženjere koji su primjenjivi u praksi.

Novi in situ i laboratorijski podaci koje će ovaj projekt generirati, poslužit će za simuliranje brojčanih izračuna te će biti dostupni u otvorenom pristupu na korištenje svim inženjerima za projekte obnove, ističe Ministarstvo, dodajući da će projekt dugoročno omogućiti educiranje nove generacije specijaliziranih stručnjaka.

Predstavljanje projekta i radni sastanak održani su kako bi se utvrdili mogući opseg i format suradnje konzervatorske službe Ministarstva kulture i medija u realizaciji i financiranju projekta.

Slabiji potres zatresao Zagreb i okolicu: 'Kuća se cijela tresla'
Slabiji potres zatresao Zagreb i okolicu: 'Kuća se cijela tresla'

Ministrica Nina Obuljen Koržinek istaknula je doprinos konzervatorske službe Ministarstva međunarodnom povjerenstvu, što je potaknulo i prijedlog daljnje suradnje na dobrobit obnove nakon potresa stradale graditeljske baštine, dodaje se u priopćenju.

Kako se ističe u priopćenju, ideja o razvoju "Zagreb projecta" nastala je nakon što su stručnjaci Zavoda za tehničku mehaniku zagrebačkog Građevinskog fakulteta i Laboratorij za potresno inženjerstvo i dinamiku konstrukcija iz Lausanne početkom 2021. godine počeli suradnju u Povjerenstvu za konstrukcijsku obnovu graditeljske baštine na potresom pogođenim dijelovima Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk