Obavijesti

News

Komentari 26

'Predviđeno je cijepiti cijelo stanovništvo, prvo one starije'

'Predviđeno je cijepiti cijelo stanovništvo, prvo one starije'

Najavljeno je da će cjepivo stizati u četiri kvartalne isporuke, a Kaić smatra da će svakom isporukom rasti količina cjepiva. Napravljen je i plan distribucije cjepiva

Iza odobrenja cjepiva su opsežna pretklinička i klinička istraživanja kojima se dokazuje sigurnost primjene i djelotvornost cjepiva. Nakon toga slijedi detaljan pregled rezultata istraživanja i ocjena regulatornog tijela, rekao je doktor Bernard Kaić iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo za HRT. 

POGLEDAJTE VIDEO: Britanci odobrili cjepivo protiv korona virusa 

Pokretanje videa ...

Europska unija mogla bi odobriti cjepivo 29. prosinca, smatra Kaić te dodaje kako se svaka serija cjepiva mora još analizirati i onda ide u distribuciju.

Najavljeno je da će cjepivo stizati u četiri kvartalne isporuke, a Kaić smatra da će svakom isporukom rasti količina cjepiva. Napravljen je i plan distribucije cjepiva.

- Prioritetne skupine u prvoj fazi su korisnici domova za starije osobe, djelatnici tih domova i zdravstveni radnici - rekao je te dodao da će se u sljedećoj fazi cijepiti stariji koji nisu u domovima te oni s kroničnim bolestima. 

Jonjić: 'Čudi me euforija oko cjepiva. Još ništa nije gotovo'
Jonjić: 'Čudi me euforija oko cjepiva. Još ništa nije gotovo'

- Predviđeno je cijepiti cijelo stanovništvo. Prvo idu rizične skupine, nakon toga cijelo stanovništvo - rekao je. 

Najmlađi nisu prioritet, nijedno cjepivo nije registrirano za djecu jer su svi proizvođači radili klinička istraživanja od 18 godina na dalje.

- Jedan je proizvođač u istraživanja imao uključenu dob 12-18 godina, ali za početak će sva cjepiva biti registrirana od 18 godina na dalje - objasnio je. 

'Pa i kad cjepivo dođe, morat ćemo se pridržavati mjera'
'Pa i kad cjepivo dođe, morat ćemo se pridržavati mjera'

Smatra kako bi se nakon četvrte faze ispitivanja, tijekom 2021., cijepljenje moglo proširiti i na mlađu populaciju. Očekuje da tijekom siječnja i veljače cjepiva svih proizvođača dobiju odobrenje.

- Sada ćemo imati dovoljno cjepiva da cijepimo oko 85 posto odraslog stanovništva - izjavio je te dodao kako su mjere trebale biti ranije postrožene.