Obavijesti

News

Komentari 6

Preko Hrvatske su krijumčarili migrante u EU, na tome su zaradili preko dva milijuna eura

Preko Hrvatske su krijumčarili migrante u EU, na tome su zaradili preko dva milijuna eura

U međunarodnoj policijskoj akciji razbijena je skupina koja je nezakonito kamionima prevozila pakistanske migrante preko BiH i Hrvatske do Njemačke i Španjolske, izvijestila je u četvrtak španjolska policija

VIDEO

Organizacija je koristila "Balkansku rutu" kako bi unajmljenim kamionima prevozila migrante u nehumanim uvjetima, opasnim po njihove živote, poručila je policija iz Madrida.

Pokretanje videa...

Migranti i dalje borave u šumama oko Velike Kladuše VIDEO

Tako je u Europsku uniju ušlo najmanje 400 migranata na čemu je skupina samo tijekom posljednjih mjeseci zaradila preko 2 milijuna eura.

- No organizacija je djelovala u Europi već nekoliko godina pa je broj potajno uvezenih migranata znatno veći od navedenog broja - napomenula je policija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istraga u kojoj su sudjelovale i policije iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Rumunjske, Grčke, Italije i Francucske dovela je do uhićenja 15 navodnih pripadnika bande. Njih 12 je privedeno u Španjolskoj, a po jedna osoba u Hrvatskoj, Sloveniji i Rumunjskoj.

Devetero ih je zadržano u istražnom zatvoru, uključujući vođu skupine.

Akcija je počela uhićenjem španjolskog državljanina u Sloveniji gdje je nezakonito prevozio 53 pakistanska  migranta. Istražitelji su tijekom devetomjesečne istrage uvidjeli da postoji organizirana skupina u navedenim zemljama, a čija se glavna struktura nalazi u Španjolskoj.

- Ta skupina je bila među najaktivnijima za prijevoz pakistanskih migranata. Bila je povezana s trgovcima ljudima u zemlji iz koje su dolazili ti ljudi. Banda se specijalizirala za organiziranje, planiranje i obavljanje prijevoza u posljednjem dijelu njihove rute prema nekoj zemlji EU-a - izvijestila je policija.

Njemačka: Očekuju dolazak nekoliko tisuća migranata
Njemačka: Očekuju dolazak nekoliko tisuća migranata

Migranti bi prvo stigli u izbjeglički kamp u Bihaću a onda bi ih "vodiči preko granice" vodili kroz planine između BiH i Hrvatske. Istovremeno su unajmljeni kamioni dolazili iz Španjolske na granicu između Slovenije i Hrvatske. U Hrvatskoj bi se migranti penjali u male kamionske prostore, jedva široke 8 metara kvadratnih. Kako bi prešli slovensku granicu, migranti su iskakali iz kamiona i pješke prelazili granicu na područjima gdje ne bi bili primijećeni. Zatim bi se u Sloveniji opet popeli u kamione te nastavili u njima put do Italije budući da nema graničnih kontrola između tih dviju zemalja jer su obje u "schengenskom prostoru".

Iz Italije bi, pak, različitim prijevoznim sredstvima bili odvoženi do konačnih destinacija, odnosno zemalja EU-a. Te konačne destinacije su uglavnom bile Španjolska i Njemačka.

- Vozači kamiona su računali na podršku drugih članova bande, koji dolaze iz podzemlja povezanog s drogom. Oni su se vozili automobilima ispred kamiona te obavještavali vozače kamiona o eventualnim policijskim kontrolama. U slučaju opasnosti navodili su kamione na alternativne ceste - priopćila je policija.

Španjolska policija je, u suradnji s policijama Hrvatske i BiH, osujetila posljednji pokušaj ove skupine. Blizu granice BiH i Hrvatske je zaustavljen kamion u kojem se nalazilo 77 osoba porijeklom iz Pakistana. Migranti, među kojima četvero maloljetnika, putovali su u nehumanim uvjetima te su na karoseriji kamiona morali izbušiti nekoliko rupa kako bi ulazio zrak a oni mogli disati.

- Policija je time izbjegla potencijalnu tragediju - istaknula je španjolska policija.

Migranti iz Afganistana stigli do Grčke: Tamo će biti privremeno
Migranti iz Afganistana stigli do Grčke: Tamo će biti privremeno

Kriminalna organizacija je svakom migrantu naplaćivala 3.000 eura za prijevoz od BiH do Slovenije, te između 5.000 i 8.000 eura za prijevoz od BiH do Italije. Nakon Italije su trebali dodatno plaćati za odlazak u zemlje poput Španjolske i Njemačke.

Time im je ukupni trošak iz Pakistana do krajnje destinacije u Europi iznosio između 12.000 i 20.000 eura.

Vođa kriminalne organizacije, čije ime nije objavljeno, mijenjao je boravište između Pakistana, Španjolske, Francuske i Rumunjske. Od listopada 2020. godine je iz Pakistana organizirao prijevoz migranata a od ožujka ove godine je boravio u Europi.

Španjolska policija je tijekom istrage tražila pomoć španjolskog veleposlanstva u Rumunjskoj, a u suradnji s rumunjskom policijom je šef bande otkriven u Craiovi gdje je imao nekretninu. Španjolski policajci su otputovali ondje pa ga s rumunjskim kolegama uhitili i pretražili mu dom. Odvezen je u Španjolsku gdje se očitovao na sudu, a zatim mu je određen istražni zatvor.

Liječnici bez granica iskrcali 367 migranata na kopno
Liječnici bez granica iskrcali 367 migranata na kopno

Istovremeno je u Španjolskoj uhićeno 12 osoba, od čega većinom u Kataloniji i Aragonu, pokrajinama uz granicu s Francuskom. U gradu Zaragozi privedeno je pet osumnjičenih pripadnika bande, u Huesci troje, Lleidi dvoje te po jedna osoba u Tarragoni i Jaenu. Policija je pretražila šest domova i računala koja je pronašla u njima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag