Obavijesti

News

Komentari 29

Prelijepa kći ruskog cara bila je nesuđena žena srpskog princa

Prelijepa kći ruskog cara bila je nesuđena žena srpskog princa
1

Tatjanu Romanovu smatrali su najljepšom od četiriju kćeri posljednjeg ruskog cara Nikolaja II. Trebala je postati žena budućeg jugoslavenskog kralja Aleksandra Karađorđevića...

VIDEO

Svijetle puti, plavo-sivih očiju i lijepe guste kestenjaste kose velika ruska kneginja Tatjana Romanova privlačila je pažnju svojom iznimnom ljepotom i gracioznošću. Opisivali su je kao najljepšu carevu kći. Rodila se na današnji dan 1897. kao druga kći ruskog cara Nikolaja II. Romanova i njegove supruge Aleksandre. Nakon Tatjane car i carica dobili su još dvije kćeri.

Dobila je ime prema heroini iz Puškinovog romana "Evgenije Onjegin", jer je ruski car želio imati kćeri Olgu i Tatjanu. Olga je bila 18 mjeseci starija od Tatjane, a sestre su bile jako bliske. Bile su nerazdvojne. Zajedno su dijelile sobu, svoje tajne i želje i bile jedan drugoj beskrajno odane. Bile su poznate kao "Veliki par" dok su mlađe sestre Anastazija i Marija bile su poznate kao „Mali par“.

Četiri djevojke su potpisivale pisma početnim slovima svojih imena „OTMA".

Spartanski odgoj

Tatjana je imala nadimke Tanja, Tatianočka i Tanuška, a u palači se pričalo kako je ona najdraža kći carice Aleksandre. Njezino držanje je, kao i njezine majke, bilo izrazito otmjeno i elegantno.

Sve četiri sestre bile su odgajane na najjednostavniji mogući način. Spavali su na tvrdim krevetima bez jastuka, osim kada su bile bolesne. Ujutro bi se kupale i umivale hladnom vodom. Očekivalo se od njih da same čiste svoje sobe i da pletu džempere, koji bi se prodavali na dobrotvornim priredbama. Većina u domaćinstvu, uključujući sluge nazivala je veliku kneginju imenom i imenom oca, npr. Tatjana Nikolajevna. Čak ni sluge nisu koristile titulu „Vaše carsko veličanstvo“.

Russian Royalty, pic: circa 1914, The Grand Duchess Olga, left, with her sister the Grand Duchess Tatiana, the daughters of Tsar Nicholas II

Nesuđena srpska snaha

Tatjana je kao i njezina majka apsolutno vjerovala u iscjeliteljske moći mistika Georgija Rasputina. Smatrala je da je on Božji poslanik i vidovnjak koji će izliječiti njezinog brata carevića Alekseja od hemofilije. Iznimno ga je cijenila jer je njezinom malom bratu znao odagnati bol, iscijeliti ga, a u nekoliko navrata spasio mu je i život.  

Srpski kralj Petar I. Karađorđević zatražio ruku lijepe Tatjane za svog sina i prijestolonasljednika Aleksandra. Tadašnji predsjednik srpske Vlade Nikola Pašić došao je u Sankt Petersburg i predao pismo kralja Petra caru Nikolaja. A on je odgovorio vrlo neočekivano
- Moje će kćeri sami odabrati za koga će se udati - poručio je car u pismu srpskom kralju. Nikolaj je primijetio da mladi Aleksandar nije mogao prestati gledati u njegovu lijepu i privlačnu kći kad su ih upoznali. Mladi par je tijekom Prvog svjetskog rata razmijenio dosta pisama.

Zvjerski likvidirani

Kad je počeo Prvi svjetski rat imala je velika kneginja Tatjana samo 17 godina. Radila je zajedno sa svojom majkom i sestrama kao medicinska sestra Crvenog križa.  Ima je smisla za organizaciju, odlučna i prirodno talentirana da bude vođa. Sestre su joj stoga dale nadimak “Guvernanta” i uvijek bi nju slale kao svog predstavnika kad bi trebale nešto od roditelja.

Last Tsar

U trenutku kad su je boljševici streljali u podrumu kuće u kojoj je obitelj bila zatočena, Tatjana je imala tek 21 godinu. U krvavom pokolju smaknuti su svi. Car, carica i njihova djeca.

Vijest o pogubljenju stigla je i na Solunski front.  Budući jugoslavenski kralj Aleksandar bio je strašno pogođen njezinom smrću te se sa suzama oprostio od  svoje nesuđene supruge i kraljice. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti