Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Prelog - drugi po recikliranju, a prijeti im kazna od 25.000 kn

Sva mjesta morala su u 2017. razvrstavati najmanje 50 posto više u odnosu na 2015. U Prelogu su tad razvrstavali skoro pola svog otpada, a u 2017. nisu to dignuli na 70 posto. Zato će im prijeti kazna

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1 komentara

Nakon Krka, Prelog je drugi u Hrvatskoj po razvrstavanju otpada čiji stanovnici već sad recikliraju oko 60 posto otpada u vlastitim domaćinstvima. Ipak, Prelogu prijeti moguća kazna od 25.000 kuna jer ne reciklira "dovoljno".

Stvar je u apsurdno postavljenoj formuli koja govori o tome koliko gradovi moraju povećati udio razvrstanog otpada. Uredba o gospodarenju otpadom nalaže da sva mjesta za 50 posto moraju povećati udio razvrstanog otpada u odnosu na 2015. Tada su neki gradovi razvrstavali svega jedan ili dva posto otpada – Prelog skoro 50 posto. 

- To znači da je Prelog morao povećati udio razvrstanog otpada s 50 na 70 posto u 2017. kako bi izbjegao kaznu, koja se zapravo zove "poticajna naknada". Zbog krivo postavljene formule, Krk i Prelog bi trebali platiti kazne jer ne razvrstavamo dovoljno, a najbolji smo u tome – ukazuje na apsurd Siniša Radiković, direktor komunalne tvrtke Pre-kom iz Preloga. Za sada im još nije stigla 'čestitka' od Fonda za zaštitu okoliša, odnosno kazna za 2017. Radiković kaže da su poslovne knjige za tu godinu već zatvorene i da bi bilo neozbiljno da dobiju kaznu za tu godinu. Ali što će biti s 2018., tek čekaju. 

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL Prelog je drugi po redu po recikliranju, odmah nakon Krka, ali to možda nije dovoljno da bi izbjegli kaznu
- Ministar je lani obećao da će do lipnja 2018. promijeniti formulu o poticajnoj naknadi, odnosno o penalima za one koji ne razvrstavaju dovoljno. Ali do sad se ništa nije dogodilo. Osobno sam predložio drugu formulu po kojoj bi se penalizirali svi oni koji ne razvrstavaju 50 posto otpada. Onoliko koliko ih fali do 50 posto, toliko da plate kazne. Za Split, koji razvrstava oko jedan ili dva posto, to bi bila kazna od oko sedam milijuna kuna – kaže naš sugovornik.

A prema sadašnjim pravilima, Prelog je u 2018. morao razvrstavati 76 posto kako bi izbjegli kaznu. Za sada još nitko nije dobio kaznu, kaže naš sugovornik, i to vjerojatno kako ne bi kaznili i one najbolje. 

- Tako smo vjerojatno pomogli da i najlošiji ne plate penale - zaključuje naš sugovornik. 

U Prelogu odbačenu stolariju i namještaj melju pa koriste za proizvodnju iverice. Magnetima izdvajaju rukohvate, čavle i zakovice u metal za reciklažu, a s tapeciranog namještaja skidaju tkanine i izvlače opruge. Kupili su strojeve za sortiranje otpada domaće tvrtke Tehnix i njima sakupljeni papir dodatno sortiraju na tri vrste, plastiku na šest vrsti, a metal na aluminij i lim. Tako sortiranu sirovinu mogu skuplje prodati.

Sustav na koji se Zagreb tek sprema oni su odavno uhodali. Svaki kamion ima tablet i tri kamere koje snimaju prikupljanje otpada.

Uz sortirnicu otpada, imaju i kompostanu.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message