Obavijesti

News

Komentari 136

Premijer Milanović o arbitraži: Ovo je vrlo zabrinjavajuće...

Premijer Milanović o arbitraži: Ovo je vrlo zabrinjavajuće...
2

Hrvatska će provjeriti informacije o dogovaranju suca u arbitražnom vijeću koje odlučuje o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu, rekao je premijer Milanović

VIDEO

Hrvatska će provjeriti informacije o dogovaranju suca u arbitražnom vijeću koje odlučuje o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu s predstavnicom slovenske vlade, rekao je u srijedu premijer Zoran Milanović. 

- Ministrica vanjskih poslova i potpredsjednica Vlade je imala tiskovnu konferenciju koju smo detaljno uskladili tako da znam što je rekla i nemam tome što oduzeti ili dodati. To je zabrinjavajuće... Provjerit ćemo to onim metodama koje nam stoje na raspolaganju i zaštititi državne interese... Moguće je da je riječ o nekakvoj grešci, ali ako nije, znat ćemo zaštititi svoje nacionalne interese - rekao je Milanović.

 HDZ: Ako je to istina, prekršen je Sporazum o arbitraži

HDZ je medijima poslao priopćenje vezano uz arbitražu oko Piranskog zaljeva. 

Priopćenje donosimo u cijelosti: 

"HDZ je iznimno zabrinut medijskim napisima da je član Arbitražnog suda za granični spor između Republike Hrvatske i Republike Slovenije Jernej Sekolec u nekoliko navrata dogovarao strategiju lobiranja u vezi merituma spora sa zastupnicom Slovenije, zaposlenicom slovenskog Ministarstva vanjskih poslova.

Ako su transkripti vjerodostojni, ozbiljno je ugroženo postizanje poštenog i pravednog rješenja spora u arbitražnom postupku.

Prenošenje pojedinosti iz povjerljivih rasprava ostalih članova Arbitražnog suda, zajedničko osmišljavanje plana utjecanja na ostale arbitre, pa i kroz privatne susrete, naknadno dodavanje memoranduma u spis nakon završetka usmene rasprave te ostalo zaobilaženje, ali i grubo kršenje postupovnih pravila suda potpuno su nedopustivi.

Udruženim djelovanjem člana Arbitražnog suda i zastupnice Republike Slovenije prekršene su odredbe Sporazuma o arbitraži, prije svega čl. 6. koji propisuje povjerljivost postupka. 

Mogućim protupravnim djelovanjem člana Arbitražnog suda, ali i slovenske strane nepopravljivo je narušen te u potpunosti doveden u pitanje i arbitražni postupak u cijelosti. Stoga smatramo da bi osim obavještavanja Suda i Europske komisije o novonastalim okolnostima, predsjednica RH, Vlada i Hrvatski sabor trebali hitno raspraviti ovo izuzetno važno vanjskopolitičko pitanje koje se odnosi na granice RH, pa – ako se navodi pokažu vjerodostojnim – u skladu s međunarodnim ugovornim pravom i razmotriti mogući prestanak ili suspenziju primjene ugovora zbog povreda bitnih za ostvarenje njegove svrhe". 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 136
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao