Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
236 komentara

Obrisali su porez na nekretnine kao da ga nikad nije ni bilo!

Ministar financija Zdravko Marić je istaknuo kako su zaključili da ne bi bili kadri u potpunosti eliminirati percepciju da je riječ o novom porezu: 'Naš cilj je pojednostaviti poreznu politiku'

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade u svom uvodnom govoru poručio da se ukida porez na nekretnine.  U materijalima sa sjednice vidi se kako od poreza nije ostalo ni 'p': Ne samo da je odgođena primjena, nego je pobrisan i svaki njegov spomen u desecima članaka. U obrazloženjima se, također, niti jednom ne spominje mogućnost povratka poreza na nekretnine bilo kada, a Vlada se požalila i da stručna javnost i građani nisu shvatili njihovu dobru namjeru, zamjenu tri davanja jednim i značajno pojednostavljenje administrativne procedure.

- Dogovorili smo na užem kabinetu da ćemo radi jasnoće i uklanjanja svih nedoumica predložiti izmjenu Zakona o lokalnim porezima čime ćemo van upotrebe staviti porez na nekretnine - istaknuo je Plenković.

Vlada je nakon premijerovog uvodnog govora usvojila Zakon o lokalnim porezima čime se ukida uvođenje poreza na nekretnine.

Ministar financija Zdravko Marić je istaknuo kako su zaključili da ne bi bili kadri u potpunosti eliminirati percepciju da je riječ o novom porezu. 

- Naš cilj je pojednostaviti poreznu politiku. Kroz tri nameta koji se integriraju u jedan, doći će do pojednostavljivanja administracije te će se pojačati prihodna stana lokalnih proračuna. Ova Vlada suštinski jasno daje stav da je za porezno i administrativno rasterećenje poduzetnika i građana - istaknuo je Marić.

Modifikacija i osvježenje za provedbu obrazovne reforme

Plenković se dotakao i reforme obrazovanja. Poručio je kako će u dogovoru s koalicijskim partnerom HNS-om pristupiti modifikaciji i osvježenju Posebnog stručnog povjerenstva i Ekspertne radne skupine za provedbu obrazovne reforme.

- Ovim putem želim se zahvaliti PSP-u, Dijani Vican i svim članovima koje je imalo zadaću dovršiti Akcijski plan za provedbu obrazovne reforme i to su učinili. Ono što sad očekujemo je da taj dokument krene u daljnju proceduru. Obzirom da su se promijenile okolnosti, pristupit ćemo modifikaciji i osvježenju PSP-a i ERS-a čime ćemo napraviti jedan korak koji će otkloniti sve medijske zlonamjerne špekulacije - poručio je Plenković.

POGLEDAJTE VIDEO:

Premijer o poplavama: 'Dobro je što nije bilo žrtava'

Plenković se osvrnuo  i na poplavu koja je pogodila Zadarsku županiju. 

- Veliki broj šteta je nastao, a posebno želim zahvaliti hrvatskoj vojsci. Siguran sam da će, nakon što i zadarski župan Longin proglasi elementarnu nepogodu, biti potrebno pomoći Zadarskoj županiji, gradovima i općinama koji su pogođeni. Očekujem promptnu reakciju Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda da se maksimalno pomogne Zadru i Zadarskoj županiji. Izražavamo suosjećanje sa svim građanima  - rekao je Plenković.

'Slovenija je susjedna država s kojom moramo imati najmanje problema'

Komentirao je i odnose sa Slovenijom te poručio kako je tim povodom pozvao predstavnike svih parlamentarnih stranaka danas u 13 sati na sastanak u Vladu.  

- Cilj sastanka je predstaviti širi kontekst otvorenih pitanja sa Slovenijom. Granično pitanje je za nas stvar bilateralnih dogovora. Želimo u dijalogu sa Slovenijom u duhu dobrosusjedskih odnosa pronaći rješenja koja će biti na tragu izrazito mudre, stabilne i pouzdane politike koju smo vodili proteklih mjeseci. Podsjećam, na moj dogovor s Cerarom o primjeni strožeg Schengenskog pravilnika. Očekujem smirene razgovore. Slovenija je susjedna država s kojom moramo imati najmanje problema i najviše bliskosti - poručio je.

Najavio je i da će idući tjedan sjednica Vlade biti u petak u 14 sati, a ne u četvrtak.

'Riješili smo pitanje spomen ploče HOS-a u Jasenovcu'

Komentirao je i premještanje HOS-ove ploče iz Jasenovca u Novsku, a osudio provokaciju marginalnih stranaka paljenjem tjednika Novosti.  

- Riješili smo problem u dogovoru s udrugama. Danas ćemo održati sjednicu Vijeća za suočavanje s prošlošću i danas će biti raspravljen jedan dokument, a zadaća je Vijeća da što skorije formulira preporuke za kvalitetno zakonsko reguliranje pitanja simbola totalitarnih sustava kako bismo dugoročno riješili neujednačenu praksu uporabe tih simbola. Pozdrav je za nas neprihvatljiv i to sam vrlo jasno rekao prošli tjedan. Prva smo Vlada koja će se konkretno suočiti s ovim problemom s ciljem da zatvorimo ideološke podjele - kazao je Plenković.  

Premijer o Kelemincu: Takvo ponašanje nećemo tolerirati

- Postoje i provokatori koji te teme koriste kako bi unijeli razdor u javnosti. Tu mislim na neke marginalne stranke koje su palile Novosti. Takva ponašanja su neprihvatljiva i mi ih osuđujemo. Takvu vrstu ponašanja nećemo tolerirati - poručio je Plenković.

Jedan od najboljih financijskih rezultata u zadnjih 17 godina

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je izvještaj o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske te primjeni fiskalnih pravila za prvo polugodište 2017. godine.

Istaknuo je da je kreditni rejting stabiliziran te da su i financijska tržišta prepoznali pozitivne rezultate.  

- Očekujemo da ćemo ovu godinu završiti i bolje od originalnog rezultata koji smo planirali. Rezultati porezne reforme su itekako vidljivi. Nakon dugo vremena zabilježena je inflacija od 1,6 posto. Raste i trgovina na malo i industrijska proizvodnja - rekao je Marić dodavši da se do kraja godine očekuje dodatno smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u.

Plenković je istaknuo da je u prvom polugodištu ostvaren proračunski višak te da je to jedan od najboljih rezultata u posljednjih 17 godina. 

Marić: Suficit opće države u prvom polugodištu 35 milijuna kuna

Ministar financija Zdravko Marić kazao je u četvrtak na sjednici Vlade kako deficit proračuna za prvih šest mjeseci ove godine iznosi 1,6 milijardi kuna ili 0,4 posto projiciranog BDP-a, dok je na razini opće države, kada se proračunu dodaju i rezultati izvanproračunskih korisnika i jedinica lokalne samouprave, ostvaren najbolji rezultat unazad 15-ak godina - suficit od 35 milijuna kuna.

Podsjećajući da je i lanjski deficit proračuna za prvo polugodište bio nizak, a što se često pripisivalo činjenici da je dobar dio tog razdoblja na snazi bilo privremeno financiranje, Marić je naglasio da je u odnosu na to razdoblje u prvih šest mjeseci ove godine ostvareni deficit manji za 800 milijuna kuna.

Ti su rezultati, istaknuo je, snažna poruka kako se vode javne financije, koju je prepoznala i međunarodna zajednica te je Hrvatska po prvi put od 2007. godine dobila ocjenu stabilizacije kreditnog rejtinga. Prepoznala su to i financijska tržišta i u prvom je polugodištu država izdala dvije obveznice - jednu međunarodnu desetogodišnju uz najniži trošak te jednu na domaćem tržištu, također uz najniži trošak i najdulju ročnost, od 15 godina.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message