Obavijesti

News

Komentari 49

Plenković predstavio neke od mjera: Subvencionirat će plin i struju, veći je dječji doplatak...

Plenković predstavio neke od mjera: Subvencionirat će plin i struju, veći je dječji doplatak...

Nakon sjednice se premijer obratio medijima i kratko predstavio nove mjere koje kreću od 1. travnja

VIDEO

Ovo je četvrti paket mjera u kontekstu krize koja je uzrokovana ruskom agresijom na Ukrajinu, energetskom, prehrambenom krizom, inflatornim pritiscima i željom Vlade da na snažan, sveobuhvatan i pravovremen način nastavlja pomagati građanima i gospodarstvu, istaknuo je premijer Andrej Plenković nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj je socijalnim partnerima predstavio novi paket mjera pomoći za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata.

Javnosti je otkrio konture paketa, a detalje će prezentirati sutra, najavio je, obzirom da paket još mora predstaviti i svojim članovima na Predsjedništvu HDZ-a.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Najprije smo predstavili socijalnim partnerima da čujemo je li Vlada, koja je na ovom paketu radila proteklih nekoliko mjeseci, pogodila u srž onoga što je potrebno da sačuvamo socijalnu koheziju i reakcije i poslodavaca i sindikata su vrlo pozitivne, kao i Hrvatske gospodarske, obrtničke, poljoprivredne komore, Matice umirovljenika, Sindikata umirovljenika, Zajednice županija, gradova i općina, dakle svih aktera. I naravno, uz punu podršku parlamentarne većine - istaknuo je.

'Tri su glavna cilja'

Paket pomoći sastoji se, naglasio je, od tri temeljna cilja - ublažavanje rasta cijena energije, zaštita od inflacije te posebne potpore i poticaji.

- Najvažnije je da ćemo nastaviti s reguliranjem cijene plina na godišnjoj razini, s te strane naši građani mogu biti mirni. Plaćat će priuštivu cijenu plina, upravo onakvu kakvu smo regulirali u proteklom razdoblju. Kada je riječ o struji, idemo s reguliranjem na 6 mjeseci, od 1. travnja do 30. rujna, i to po istim uvjetima kao što je do sada, s time da se količina potrošnje računa od 0 s 1. travnja. Sjećate se onih tarifa koje su bile za kućanstva, a koje se razlikuju i s te strane svi počinju od početka, što smatramo, kada je riječ van sezone grijanja, da je sasvim primjereno. A pratit ćemo na globalnom tržištu razvoj kretanja cijena plina i struje te staviti ponovno ove točke na dnevni red u rujnu - objasnio je Plenković. 

Podsjetimo, Vlada je na prošloj sjednici produžila primjenu najniže stope PDV-a od pet posto na isporuku prirodnog plina za idućih godinu dana.

Istaknuo je kako nastavljaju i sa subvencioniranjem cijena naftnih derivata.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Novi paket mjera: Cijena struje ograničit će se na šest mjeseci, a cijena plina na godinu dana 00:56

'Idu brojne potpore, paket je vrijedan 1,7 milijardi eura'

Poručio je kako idu i brojne potpore, i to najugroženijim građanima. 

- Pomažemo onima kojima je to najpotrebnije, svima onima koji su socijalno ugroženi, umirovljenicima s mirovinama do 610 eura, ide potpora i onima koji primaju dječji doplatak, nezaposlenima, braniteljima, onima kojima su pogođeni potresom, ribarima i nizu drugih djelatnosti u poljoprivrednom sektoru, prijevoznicima... Ide niz sredstava za ulaganja u energetsku učinkovitost - naveo je istaknuvši kako je cijeli paket vrijedan oko 1,7 milijardi eura.

'Razumijemo da je teško, ali što bi tek građani rekli da smo pustili cijene plina, struje...'
'Razumijemo da je teško, ali što bi tek građani rekli da smo pustili cijene plina, struje...'

- Vlada je odlučila djelovati onako kako je djelovala do sada i glavna nam je zadaća da svi skupa kao društvo ovu krizu prođemo zajedno i to na način da svi ostanu na nogama - dodao je.

Otkrio je jedino iznose jednokratne pomoći za primatelje dječjeg doplatka. Radi se o 128.000 obitelji i 230.000 djece. Za jedno dijete iznosi 45, za dvoje 70, za troje 100, za četvero 130, a za petero i više djece 160 eura. 

- To će se isplatiti u travnju, a ukupna vrijednost ove mjere je devet milijuna eura - kazao je.

Istaknuo je kako bi bilo dobro da čelnici županija, gradova i općina plastično kažu koliki bi im bili rashodi, primjerice, za javnu rasvjetu da nema Vladinih mjera.

- Pa da onda shvatimo što znači ovako snažno subvencioniranje i to po cijeni od 62 eura. Tu su ponovno svi vrtići, škole, bolnice, fakulteti, muzeji, kazališta, nevladine udruge, vjerske organizacije, općine, gradovi, županije... - dodao je.

'Broj namirnica s ograničenom cijenom se neće proširivati. A smanjivati? Možda'

Na pitanje hoće li se proširivati ili smanjivati broj namirnica čije će se cijene ograničiti, a trenutno ih je devet, Plenković je istaknuo kako će to odlučiti u četvrtak na sjednici Vlade. 

- Bit će malih modifikacija, radi se neka zadnja analiza - kazao je otkrivši samo da proizvoda s ograničenom cijenom neće biti više od trenutnog broja.

- Možda - odgovorio je na dodatno pitanje hoće li ih onda možda biti manje.

Podsjetio je kako Vlada intervenira već tri godine. 

- Mi očekujemo od svih aktera da se u ovakvoj krizi mega razmjera ponašaju odgovorno. Ako se koriste subvencije, onda svi trebaju dati doprinos. Mi ne možemo kao država intervenirati baš u sve - istaknuo je.

Što se tiče cijena u trgovačkim lancima, Plenković je apelirao na lance da budu transparentni. Novinari su ga podsjetili na najave o sankcioniranju onih koji primaju subvencije, a dižu cijene i upitali je li se od toga odustalo. 

- Danas se kondicioniranje spominjalo, bilo je pitanja u tom smjeru - rekao je. 

Upitan znači li to da Vlada i dalje samo apelira bez konkretnih poteza, Plenković je poručio kako misli da nitko ne živi izolirano i da svi znaju kakve su okolnosti, a što se sve napravilo da svi budu u dobrom stanju prolazeći ovu krizu.

- A kako biste vi njih kažnjavali - uzvratio je protupitanjem i bez davanja konkretnog odgovora.

'HEP ovo može izdržati'

Na pitanje može li HEP izdržati ovo subvencioniranje i držanje nižih cijena, premijer je poručio da može.

Novi paket mjera: Cijena struje ograničit će se na šest mjeseci, a cijena plina na godinu dana
Novi paket mjera: Cijena struje ograničit će se na šest mjeseci, a cijena plina na godinu dana

- To je kompanija u 100-postotnom državnom vlasništvu, uzela je veliki teret da omogućimo jeftiniju cijenu struje za građane, gospodarstvo, institucije i normalno je da Vlada gleda kako da nadoknadi HEP-u te troškove, koji nisu mali, ali smo kao država dovoljno snažni da možemo održati HEP, ne samo na nogama, nego da i dalje bude instrument važne politike subvencioniranja cijena energenata i da omogućimo daljnje investicije osobito u obnovljivim izvorima energije - rekao je Plenković dodavši kako se Vlada, zajedno s doprinosom privatnog sektora, u stanju nositi sa svim izazovima i pomoći kome treba.

- Ovo je sve plod snažne političke stabilnosti, povjerenja među partnerima u parlamentarnoj većini, izvrsnog dijaloga sa socijalnim partnerima i kalibriranim i snažnim mjerama koje omogućuju svima da u ovo vrijeme hrvatski radnik i gospodarstvenik ide dalje. Imamo snage za to - rekao je premijer. 

'Mjere su dobre, očekujemo još i da Vlada učini sve da plaće porastu više od onog što je dogovoreno u prošloj godini'

Zadovoljstvo novim paketom mjera izrazili su i partneri. 

- Svi nazočni pozdravljaju ovaj prijedlog. Kada je u pitanju stav poslodavaca, posebice zbog ročnosti na koje su ove mjere predviđene, radujemo se što ćemo sada moći na duži rok planirati svoje poslovanje obzirom da je jedan dio mjera na pola godine, a jedan dio na godinu dana - istaknuo je predsjednik GSV-a Ivan Mišetić

Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske te dopredsjednik GSV-a izrazio je i neka očekivanja.

- Nisam sretan što dolazimo već do četvrtih mjera, što znači da se kriza nastavlja i da problemi s energentima i dalje postoje, ali sam apsolutno zadovoljan što se tiče sveobuhvatnosti mjera i zaštite, prije svega, najugroženijih slojeva građana. Naravno, pomoć ide i gospodarstvu, a ono što definitivno očekujemo sa sindikalne strane je da Vlada u svojstvu poslodavca učini sve što je moguće da tijekom ove godine plaće ipak porastu više od onog što je bilo dogovoreno u prošloj godini, a isto očekujemo i od privatnog sektora - poručio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca