Obavijesti

News

Komentari 130

Plenković u Dalmaciji o aferi s plinom: 'Nikakve dopise nisam vidio, ne trese Hrvatsku afera'

Plenković u Dalmaciji o aferi s plinom: 'Nikakve dopise nisam vidio, ne trese Hrvatsku afera'
2

U Splitu Plenković sudjeluje na svečanosti otvorenja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a

VIDEO

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u obilasku Splita, Šibenika te Zadra.

U Splitu sudjeluje na svečanosti otvorenja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Split, a u Šibeniku potom na završnoj konferenciji projekta Studentskoga doma Palacin i otvorenju doma. U Zadru u 16,40 sati premijer sudjeluje na svečanosti primopredaje ključeva vlasnicima POS stanova.

Po završetku programa, u 18,10 sati, prisustvuje predstavljanju projekata izgradnje osnovne škole i zgrade centralnih funkcija s dječjim vrtićem (u neposrednoj blizini nove POS-ove zgrade).

PRATITE UŽIVO:

Nakon obilaska bolničkog prijema premijer se obratio javnosti, a posebno se osvrnuo na aferu s plinom.

- Ne trese Hrvatsku nikakva afera. Hrvatska, kao i svijet, zbog brutalne agresije Putina na Ukrajinu živi tako već godinu i pol. U toj energetskoj krizi morali smo osigurati priuštivost energenata za naše građane i gospodarstvo - rekao je Plenković koji se tijekom izlaganja više puta pohvalio kako je njegova Vlada omogućila razne interventne mjere kako struja građanima ne bi poskupila pet puta više u proteklih godinu i pol dana. Kaže kako je slično i sa plinom. Osvrnuo se i na INA-u.

- Mi se ne možemo osloniti u onoj mjeri na INA-u, kao da je i ona u 100-postotnom hrvatskom vlasništvu zahvaljujući odlukama nekih prijašnjih Vlada, odnosno SDP-ovoj Vladi iz 2003. godine. Kada se prošlo proljeće vidjelo da će cijena plina ići jako gore i da su neki od opskrbljivača odustali od ugovora, mi smo donijeli odluku da HEP otkupi proizvodnju plina od INA-e. Time plin ostaje u Hrvatskoj, i dovoljno ga je za sve, kao i za skladištenje – elaborirao je Plenković. 

Oporba smatra da je premijer odgovoran za plinsku aferu
Oporba smatra da je premijer odgovoran za plinsku aferu

- Ovo što se dogodilo zadnjih nekoliko tjedana da je HEP imao previše plina od INA-e te prodan po aukcijskoj cijeni. Tek kad sva izvješća prikupimo, znat ćemo zašto se plin prodavao po nižoj cijeni – kazao je Plenković osvrnuvši se i na izjavu Peđe Grbina koji je kazao da "riba smrdi od glave". Kazao je kako je njegov kredibilitet da išta ocjenjuje ravan nuli jer je on, navodi, pokrao državu lažnim prijavljivanjem prebivališta. 

- Ja sam osobno za to da se plin proteklih nekoliko tjedana prodavao saznao 30. lipnja navečer kada mi je to priopćio ministar Filipović. Reakcija Vlade je bila da smo na prvoj idućoj sjednici promijenili uredbu i sada HEP više nije u obvezi kupovati plin od INA-e – kazao je Plenković, koji na pitanje da su upozorenja u smjeru ministarstva stizala više mjeseci kaže kako ih nije vidio i da iz dopisa nije razvidno da bi se u budućnosti moglo nešto ovako dogoditi. 

Split: Plenković na svečanosti otvorenja Objedinjenog hitnog bolničkog prijama KBC-a Split

- To je netko pustio s nekom namjerom. Nacional je novina koja sedam godina drži mene u naslovnici u negativnim temama. Konzistentni su u napadanju mene i moje Vlade. Iz tih dopisa ni najdovitljiviji čitatelj koji nije ekspert ne može prepoznati da će se za tri, četiri, pet mjeseci dogoditi višak plina u distribucijskom sustavu. Ja niti jedan od tih dopisa nisam vidio – rekao je Plenković kazujući da će sve raščistiti. 

- Pa nije tu da se ne znam što dogodilo – rekao je premijer rekavši kako su sve napravili da građani ne osjete krizu. 

- A mi ćemo sad tražiti postoji li neki problemčić. Ako je, mi ćemo ga riješiti. Najbitnije je da će svakome od nas i dalje plin stizati, i bit će priuštive cijene. Ovo je pokušaj da se od pite pokuša napraviti znate što – rekao je premijer dodajući kako razne optužbe sa saborskih hodnika samo odbaci, kao što je to činio i ranije.

- Nije moja funkcija da znam sve. Nitko ne može znati sve - rekao je Plenković koji o smjenama u HEP-u i nadležnom ministarstvu nije želio govoriti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 130
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C