Obavijesti

News

Komentari 245

Kijev u plamenu: U sukobima poginulo petero prosvjednika

Kijev u plamenu: U sukobima poginulo petero prosvjednika
36

U sukobima policije i prosvjednika u Kijevu poginulo je petero ljudi. Krvavi sukobi nastavljeni su i u srijedu. Predsjednik Janukovič je razgovarao s prosvjednicima

VIDEO

Pet oporbenih aktivista je poginulo, a tristo je ranjeno u silovitim sukobima prosvjednika i redarstvenih snaga u Kijevu, priopćio je u srijedu navečer improvizirani oporbeni medicinski centar. 

- Danas, nakon ponoći, zabilježili smo pet poginulih i tristotinjak ranjenih - rekao je koordinator u medicinskom centru Oleg Musij za prooporbeni radio Hromadske. 

Kako navodi mrežna stranica ukrajinske Pravde, četvero od pet mrtvih je imalo prostrijelne rane.

Prosvjednici su na policiju bacali molotovljeve koktele.  

Janukovič se sastao s prosvjednicima

Predsjednik Viktor Janukovič sastao se s trojicom predstavnika prosvjednika, među kojima je bio i Vitalij Kličko. Kako javlja Russia Today, sastanak je trajao više od tri sata, no ured predsjednika nije davao više detalja. Izjava nije bilo. 

Vođe opozicije pozvale su Janukoviča da sazove hitan sastanak u ukrajinskom parlamentu kako bi se van snage stavio zakon donesen 16. siječnja.  

Ukrajinski premijer Mikola Azarov upozorio je prosvjednike da će policajci opet upotrijebiti silu ne prestanu li s neredima. Azarov je, za rusku TV, dodao kako će biti prisiljeni upotrijebiti antiprosvjedni zakon koji je stupio na snagu u srijedu. Prema tom zakonu, mogu zatvoriti prosvjednike na pet godina zbog okupiranja javnih zgrada, piše BBC.

Prosvjednici kampiraju u Kijevu od studenog. Nezadovoljni su jer se vlada okrenula Moskvi i odbacila EU. 

Ministar unutarnjih poslova potvrdio je kako je uhićeno 32 prosvjednika, od kojih 13 bi moglo završiti u zatvoru na 15 godina zbog 'masovnih nemira'.

EU poziva na zaustavljanje nasilja

Europska unija, SAD i Rusija pak upozoravaju da je stanje u Ukrajini izmaklo kontroli te pozivaju vlasti i oporbu da se sastanu i dogovore rješenje. Na službenim stranicama predsjednika Viktora Janukoviča objavljeno je kako su pozvali oporbene čelnike na sastanak. Među pozvanima je i Vitali Kličko koji je pak nedavno izjavio da Janukovičeva vlada na rukama ima krv prosvjednika.

- Pozivam Janukoviča da odmah povuče svoje snage. Danas su njegove snage pucale po prosvjednicima. To se ne može oprostiti  - rekao je Kličko, javlja CNN. 

S druge, pak, strane pristaše Viktora Janukoviča na poluotoku Krimu pozivaju na veliko potpisivanje peticije za poziv ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da pošalje tenkove da “spase Ukrajinu”.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je rekao kako ga je šokirala vijest o smrti prosvjednika te je pozvao obje strane da zaustave nasilje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 245

VIDEO

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'
VOZAČ ZA 24SATA

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'

Vozač ZET-a, otac dvoje male djece, u subotu u 23.47 proživio je strašan napad: 'Udarao je glavom, rukama i nogama u staklo. Govorio mi je da će me ubiti. Još se tresem. Staklo me rasjeklo', rekao nam je

Pogledajte nevrijeme koje ide na Hrvatsku! Na karti veće od Istre, upalio se sustav za oluje
OBORINSKA MASA

Pogledajte nevrijeme koje ide na Hrvatsku! Na karti veće od Istre, upalio se sustav za oluje

Što se tiče utorka, bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima i nestabilno. Mjestimice kiša, lokalno i jaki pljuskovima praćeni grmljavinom
Tragedija kod Varaždina: Sin je ubio svog oca pa ranio i majku?
POLICIJA GA JE UHITILA

Tragedija kod Varaždina: Sin je ubio svog oca pa ranio i majku?

Nakon pružanja hitne medicinske pomoći, ozlijeđeni muškarac je preminuo na mjestu događaja