Obavijesti

News

Komentari 309

Premijerka Kosor: Ovo su već zadnji metri, skoro centimetri

Premijerka Kosor:  Ovo su već zadnji metri, skoro centimetri
1

Jadranka Kosor i dalje vjeruje kako je završetak pregovora moguć u lipnju. Danas smo zatvorili još dva poglavlja. Moramo ih zatvoriti još pet od kojih su dva 'teška'

VIDEO

Hrvatska ne razmišlja o nikakvom povlačenju tužbe protiv Srbije za genocid, rekla je premijerka Jadranka Kosor i tako odgovorila na pitanje novinara koji su htjeli znati što misli o porukama iz Srbije kako bi RH nakon prvostupanjske presude generalima trebala odustati od tužbe za genocid. Kosor je naglasila i kako u Bruxellesu nije bilo nikakvih posebnih reakcija nakon izjava Vlade i predsjednika Ive Josipovića o presudi generalima. Rekla je i kako nakon presude nije u pitanje dovedena suradnja RH i Haškog suda. Ponovila je još jednom kako je Vladi teza o udruženom zločinačkom pothvatu neprihvatljiva i kako će napraviti sve da se ona u drugostupanjskoj presudi poništi. 

Kosor je rekla i kako je Hrvatska u utorak zatvorila još dva poglavlja u pregovorima s Europskom unijom. Dodala je kao nam je ostalo još pet poglavlja, od kojih su dva teška, te kako se ona odrađuju. Ponovila je kako vjeruje da je završetak pregovora moguć u lipnju. 

- Sada govorimo o zadnjim metrima, a uskoro ćemo govoriti i o zadnjim centimetrima - rekla je Kosor. Naglasila je kako će i u kampanju oko ulaska u EU uključiti i naše olimpijce. Što se tiče anketa koje su nakon presude generalima pokazale kako vrlo mali broj Hrvata podržava ulazak u EU, Kosor kaže kako je takvi rezultati anketa nisu iznenadili. Dodaje kako imaju vremena da to poprave kao i da vrate povjerenje građana u institucije. 

Na kraju je hvalila sebe i Vladu te je pobrojala što su sve napravili u okviru programa gospodarskog oporavka. Osvrnula se i na priče o vodi te je ustvrdila kako su u samo pet mjeseci na vodi uštedjeli 10 milijuna kuna. Naglasila je i kako su zahvaljujući objedinjenju javne nabave uštedjeli ukupno 70 milijuna kuna u pet mjeseci.

S Milanovićem ne mogu baš ruku pod ruku  

Na pitanje novinara da li bi s vođom oporbe Zoranom Milanovićem išla zajedno ruku pod ruku i lobirala da se pregovori završe u lipnju, Kosor kaže kako si to baš ne može zamisliti. Milanoviću je i prigovorila kako ne zna točno kakav je njegov stav o završetku pregovora u lipnju. No ponovila je kako su od početka te kako i dalje okupljaju sve koji su Vladi spremni pomoći da dostignu taj cilj.  

Ostalo nam je još pet poglavlja

Hrvatska je u utorak na međuvladinoj konferenciji o pristupanju EU-u zatvorila još dva poglavlja. To su 11. poglavlje - Poljoprivreda i ruralni razvitak i 22. - Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata. Hrvatska je do sada zatvorila ukupno 30 poglavlja, a mora ih zatvoriti još pet -Tržišno natjecanje, Ribarstvo, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe te Ostala pitanja. Poglavlje Ostala pitanja je tehničko i o njemu se ne pregovara te se ono isti dan otvori i zatvori. O ribarstvu je sve već dogovoreno te bi i to poglavlje uskoro trebalo biti zatvoreno.  

- U poglavlju Poljoprivreda i ruralni razvoj koje smo danas zatvorili definirani su i financijski paket te načela kako će se taj novac rasporediti. U prvoj godini članstva predviđeno je 373 milijuna eura izravnih plaćanja poljoprivrednicima, a kroz ruralni razvitak još 352 milijuna - objasnila je Kosor. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 309
VIDEO

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'
UHITILI MUŠKARCA (40)

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'

Muškarca (40) priveli su zbog izazivanja smrti iz nehaja. On je verbalno napao Milku B. (73) ispred zgrade, a potom ju i odgurnuo. Žena je potom preminula nakon što joj je pozlilo

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili
VIDEO Radić: 'DP ne može biti u većini gdje je SDSS i Možemo!. Ne bojimo se novih izbora'
TKO JE BLIŽI VEĆINI?

VIDEO Radić: 'DP ne može biti u većini gdje je SDSS i Možemo!. Ne bojimo se novih izbora'

Peđa Grbin je rekao kako je na Domovinskom pokretu odluka što i kako dalje, a da je na stolu i opcija ponavljanja izbora