Obavijesti

News

Komentari 26

Kiro Gligorov, prvi predsjednik Makedonije, umro u 95. godini

Kiro Gligorov, prvi predsjednik Makedonije, umro u 95. godini
4

Funkciju predsjednika Savezne skupštine SFRJ obnašao je od 1974. do 1978. god., a od 1991. do 1999. godine bio je prvi predsjednik Republike nezavisne Makedonije

VIDEO

Prvi makedonski predsjednik, Kiro Gligorov, preminuo je u ponedjeljak u 95-oj godini, javlja srbijanski Blic

Gligorov je rođen 3. svibnja 1917. godine u Štipu. Školovao se u Štipu i Skoplju, a 1939. diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Bio je član Narodnooslobodilačke borbe. 

Funkciju predsjednika Savezne skupštine SFRJ obnašao je od 1974. do 1978.,  a od 1991. do 1999. bio je prvi predsjednik Republike nezavisne Makedonije. Početkom 1995. ispred skopskog hotela Bristol na njega je pokušan neuspjeli atentat. U eksploziji automobila bombe Gligorov je teško ozlijeđen, a poginuli su njegov vozač i slučajni prolaznik.

Zapisan je i u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najstariji predsjednik države, koji je vladao kada je imao 82 godine. Preminuo je u svojem domu u Skoplju.

''Gubitak za regiju i Europu''

Predsjednik Ivo Josipović poslao je poruku sućuti makendonskom predsjedniku Gjorgu Ivanovu. Josipović je u ime građana RH i svoje osobno ime uputio izraze duboke sućuti. 

- Odlazak ovog istaknutog državnika i velikog prijatelja Republike Hrvatske izniman je gubitak za Vašu zemlju, našu regiju i cijelu Europu - istaknuo je u poruci Josipović. 

Cijelu poruku predsjednika Josipovića pročitajte ovdje.

Premijer Zoran Milanović izrazio je sućut predsjedniku makedonske vlade, Nikoli Gruevskom povodom smrti Kire Gligorova. Milanović je u poruci istaknuo kako je Gligorov bio jedan od najistaknutijih političara u Makedoniji i čitavoj regiji. 

- Pod njegovim uspješnim političkim vodstvom Makedonija je postala neovisna i demokratska država, a svojim zalaganjem i naporima za prekid sukoba i nenasilna rješenja pridonio je stabilnosti i miru u regiji - poručio je hrvatski premijer. Cijelu njegovu poruku pročitajte OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 26

VIDEO

UŽIVO Ovako se slavilo u Zadru, Osijeku, Zagrebu: Jedni plesali kolo, a drugi skakali u more...
NORIJADA DILJEM HRVATSKE

UŽIVO Ovako se slavilo u Zadru, Osijeku, Zagrebu: Jedni plesali kolo, a drugi skakali u more...

Donosimo programe proslava zadnjih srednjoškolskih dana maturanata diljem Hrvatske!

VIDEO Masovna histerija nakon rezolucije o Srebrenici: Srbi su izašli na ulice u kolonama auta
NEVJEROJATNO

VIDEO Masovna histerija nakon rezolucije o Srebrenici: Srbi su izašli na ulice u kolonama auta

BEOGRAD Jučer je izglasana rezolucija o Srebrenici. Brojni građani diljem Srbije izašli na ulice i negodovali. Kralj patetike Aca Vučić mjesecima je podgrijavao atmosferu koja je nakon izglasavanje rezolucije o genocidu u Srebrenici došla do razine patološkog ludila i masovne histerije.
Žuto upozorenje za dio zemlje, vikend donosi novo nevrijeme...
VREMENSKA PROGNOZA

Žuto upozorenje za dio zemlje, vikend donosi novo nevrijeme...

Za vikend promjenljivo i nestabilno. Još u subotu česta sunčana razdolja, osobito u Dalmaciji, a u nedjelju lokalno izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom, javlja DHMZ...