Obavijesti

News

Komentari 12

Preminuo je Zlatko Ivulić, legendarni splitski urar i najveći poznavatelj splitske Peškarije

Preminuo je Zlatko Ivulić, legendarni splitski urar i najveći poznavatelj splitske Peškarije
2

U radionicu su mu svako jutro svraćali poznanici i prijatelji: po savjet s Peškarije, da proljudikaju ili pročitaju “šonete iz novina je li tko od poznatih partija na drugi svit”. A sad je otišao i on...

VIDEO

Splićane je jutros potresla vijest da je u 75. godini života preminuo Zlatko Ivulić, legendarni urar, glasnogovornik splitske Peškarije i, kako ga nazivaju, nezamjenjiva figura grada.

Ako ste trebali popraviti satni mehanizam, izmijeniti baterije, remen na satu ili pak nabaviti štogod svježe ribe, liganja ili sipa, pravi čovjek je za to bio Zlatko Ivulić, pričaju nam Splićani.

Urar po zvanju, nekadašnji fotoreporter, a uz to dobri duh i kroničar splitske Peškarije, desetljećima je vodio najstariju urarsku radionicu u Splitu nadomak ribarnice koju je naslijedio od oca te druguje s ribarima i trgovcima na obližnjim štandovima. Više od četvrt stoljeća u eteru Radio Splita telefonski se javljao što se tamo nudi, zbiva i po kojoj cijeni. U mirovinu mu nije padalo na pamet ići, iako je popravaka satova bilo sve manje, a posao se gotovo sveo na sitne popravke i izmjene baterija.

- Moj pokojni otac Petar i njegova dva brata bili su urari. Anđelo je radio u Herceg Novom, a najstariji brat Vinko, isto kao i moj otac, ovdje u Splitu. Otac je otvorio radionicu 1937. i sve je više-manje isto u njoj kao onda. Nažalost, ovaj zanat izumire, a ja sam još 1965. godine bio posljednja generacija urara koji su maturirali u splitskom nekadašnjem centru ‘Mate Golem’ te uz školovanje tri godine dolazio ocu na zanat - pričao nam je svojedobno pokojni Ivulić.

- Pravio me je za urara! Meni su oči i ruke još dobre, pa ću raditi dokle god bude mogao. Supruga se ljuti kad izvalim da ću umrijeti u radionici, tako mi je i otac govorio, a dočekao je 97 godina, i to godinama kasnije nakon što sam ja od njega preuzeo ovu butigu. Da skratim, imam više od 50 i nešto godina staža, ali mirovina nije za mene - rekao nam je tada.

U radionicu su mu svako jutro svraćali poznanici i prijatelji: po savjet s Peškarije, da proljudikaju ili pročitaju “šonete iz novina je li tko od poznatih partija na drugi svit”. 

O Zlatku je prije deset godina njemačko-francuska televizija Arte snimila dokumentarac “Ein Laden in Split - Der Urhmacher Zlatko Ivulić” (Put u Split - Urar Zlatko Ivulić) o njegovoj ljubavi prema gradu, ribi i urarskom zanatu.

Nakon toga Urarska tradicija, kako se zvala Ivulićeva radionica, postala je i turistička atrakcija u koju su mu počeli navraćati gosti iz svih dijelova svijeta.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag