Obavijesti

News

Komentari 40

Preminuo Josip Kregar, bivši zastupnik i sveučilišni profesor

Preminuo Josip Kregar, bivši zastupnik i sveučilišni profesor
1

Josip Kregar je bio saborski zastupnik, dekan Pravnog fakulteta i sveučilišni profesor. Preminuo je u Zagrebu. Imao je 67 godina

VIDEO

Josip Kregar, sveučilišni profesor i bivši saborski zastupnik i dekan Pravnog fakulteta preminuo je u Zagrebu u dobi od 67 godina. 

Rodio se 1. siječnja 1953. u Ogulinu, na Pravnom fakultetu diplomirao je 1976. godine te kasnije i doktorirao. Od 1999. godine bio je predstojnik Katedre za sociologiju, a od 2001. je izabran u zvanje redovitog profesora. 

Dužnost dekana obnašao je u dva mandata od 2005. do 2009. godine. 

Za Vladu je radio Nacionalni program za borbu protiv korupcije 2001. i 2006. godine, bio je autor prijedloga brojnih zakona, a autor je i koautor u preko stotinu objavljenih radova. 

Bio je izabran i u Sabor kao nezavisni zastupnik s koalicijske liste SDP-a 2011. godine.

- S tugom sam primio vijest o iznenadnoj smrti Josipa Kregara, izražavam duboku i iskrenu sućut njegovoj obitelji. Kao pravnik i sveučilišni profesor, a pogotovo kao političar i britki analitičar društvenih i političkih događanja naš Josip nikada nije odustao od borbe za pravednost, istinu i transparentnost. Godine našeg poznanstva uvjerile su me da u toj borbi nije poznavao kompromise, bio je pravnički čvrst u argumentima i ljudski iskren u namjerama. I uz sve što je napravio za svog života, jako će nam nedostajati njegova srčanost kojom je govorio i pisao do zadnjeg dana - napisao je predsjednik Zoran Milanović.

Sućut Kregarovoj obitelji izrazio je i premijer Andrej Plenković koji navodi:

Poštovana obitelji Kregar,

sa žaljenjem sam primio vijest o iznenadnoj i preranoj smrti Josipa Kregara.

Kao istaknuti i cijenjeni stručnjak i profesor svoje je znanje, osim studentima na Pravnom fakultetu u Zagrebu, prenosio mnogim mladim naraštajima na europskim i svjetskim sveučilištima.

Kao dekan Pravnog fakulteta te član Rektorskog kolegija pridonio je poboljšanju i jačanju znanstvenog i nastavnog rada fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu.

Pamtit ćemo ga i kao zastupnika u Hrvatskom saboru te angažiranog političara i autora zakonskih prijedloga i drugih radova iz područja lokalne uprave i samouprave, borbe protiv korupcije i sukoba interesa te zaštite ljudskih prava.

Molim vas da, uime Vlade i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti.

Od njega se na Facebooku jutros oprostio i profesor Ivan Koprić.

Gostujući profesor u Grazu i na Yaleu

Bio je jedan je od izvršnih direktora poslijediplomskog studija Joint Master in European Integration and Regionalism, kojeg zajednički izvode Sveučilište u Barceloni, Grazu i Zagrebu te European Academy iz Bolzana i European Institute of Public Administration iz Luksemburga.

Josip Kregar predavao je na doktorskim studijima javne uprave u Ljubljani i Zagrebu. 

Bio je i gostujući profesor na Sveučilištu u Grazu (1993) i Sveučilištu Yale (1996), boravio na više znanstvenih institucija izvan zemlje, a obnašao je i dužnost saborskog zastupnika u 7. sazivu Hrvatskoga sabora, od 2011. do 2015. godine.

Od 1998. do 2002. bio je predsjednik udruge Transparency International Hrvatska, a svojedobno je predsjedavao Upravnim odborom Instituta Otvoreno društvo - Hrvatska i Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo.

Zasad nema informacija o uzroku smrti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa