News

Komentari 159

Preminuo veliki meteorolog Milan Sijerković u 84. godini...

Preminuo veliki meteorolog Milan Sijerković u 84. godini...

Jedan od najpoznatijih meteorologa i voditelja vremenske prognoze u Hrvatskoj preminuo je u 84. godini. Milan Sijerković je od 1968. radio na HRT-u, a zatim i na Novoj TV

Milan Sijerković bio je poznati hrvatski meteorolog i lice s malih ekrana. Posao voditelja vremenske prognoze radio je od 1968. godine, prvo na HRT-u, a zatim i na Novoj TV. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Rođen je 1935. godine u bokokotorskom mjestu Baošiću. Studirao je geofiziku s meteorologijom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je 1961. godine. Magistrirao je 1977. godine. Od 1963. do odlaska u mirovinu radio je u Državnome hidrometeorološkom zavodu Republike Hrvatske. Radio je kao prognostičar, honorarno je surađivao na PMF-u u Zagrebu i bio u uredništvu časopisa Prirode. 

Napisao je stotinjak znanstvenih i stručnih meteoroloških radova. Napisao je i tri slikovnice za djecu te serijal znanstveno-popularnih knjiga različitim mjestima i područjima, a koje se odnose na vrijeme i podneblje.

Vijest o smrti objavilo je Hrvatsko meteorološko društvo, a zatim i Državni hidrometeorološki zavod. 

- Danas nas je napustio jedan i jedini Milan Sijerković. Gledati gore prema oblacima nikada više neće biti isto - na Facebooku su napisali iz Hrvatskog meteorološkog društva. 

- Gospodina Sijerkovića poznajem od kada sam bila studentica na fakultetu, a on mi je bio profesor. Poslije mi je godinama bio šef i prijatelj. Nemam riječi za opisati takav gubitak - rekla nam je kratko bivša šefica Državnog hidrometeorološkog zavoda Nataša Strelec Mahović o svojem dugogodišnjem kolegi Milanu Sijerkoviću. 

Od Sijerkovića se oprostila i Dunja Mazzocco Drvar, također voditeljica vremenske prognoze. 

- Prije mjesec dana pisala sam pogovor za novu Sijerovu knjigu. Nisam znala da će biti i posljednja. Zbogom, učitelju, obećajem Ti da će Tvoje nasljeđe nastaviti živjeti - napisala je na svom Twitter profilu. 

 

Najčitaniji članci