Obavijesti

News

Komentari 162

Preokret: Restart je preskočio Škoru u Slavoniji gdje raste, ali HDZ je ukupno stigao lijevi blok

Preokret: Restart je preskočio Škoru u Slavoniji gdje raste, ali HDZ je ukupno stigao lijevi blok
7

Anketa u još tri izborne jedinice pokazuje da će izbori bit tijesni, Most osvaja mandate, a HNS bi mogao politički nestati. Nakon sedam jedinca rezultat je: HDZ i Restart po 38 mandata, Škoro 14, Most 4, Možemo 3...

VIDEO

RTL je objavio drugi nastavak istraživanja Cro Demoskop za treću, četvrtu i petu izbornu jedinicu. Istraživanje je provela agencija Promocija plus u  "korona tjednu" od 22. do 29. lipnja, pa je zanimljivo i pratiti kako je strankama rasla ili padala popularnost u odnosu na  istraživanje koje je tjedan dana prije provela ista agencija za HRT. Jer ankete nisu predviđanje izbornih rezultata, nego prate raspoloženje u određenom trenutku. Anketa za RTL je na 700 birača, a za HRT je bila na 600.

U trećoj izbornoj jedinci koja obuhvaća sjever Hrvatske neprikosnoveno je najpopularnija Restart koalicija, ali HDZ bilježi pad. Prema RTL-u, Restart koalicija prevođena SDP-om uživa 41,3 posto podrške, HDZ 19,8 posto, Domovinski pokret Miroslava Škore 4,7 posto, Reformisti Radimira Čačića 3,9 posto, HNS 3,7 posto i centristička koalicija Fokus-Pametno-Stranka s imenom i prezimenom 3,6 posto. Restart ima blagi pad popularnosti od 0,7 posto u odnosu na tjedan prije ali ima sigurnih 8 mandata, HDZ je pao čak 2,6 posto, ali drži četiri sigurna mandata. Škoro je narastao i oko praga je. Za dva mandata se bore  Restart, HNS, Reformisti, Škoro i centristička koalicija

U četvrtoj izbornoj jedinici koja obuhvaća Osječku i Virovitičko-podravsku županiju dogodio se pravi preokret u odnosu na istraživanje tjedan ranije. Restart je značajnim rastom preskočio Škoru i ostavio ga  na trećem mjestu, a to im nosi siguran mandat više i još jedan potencijalni. I HDZ je zabilježio rast od 1,8 posto, pa je prema RTL-u osvaja 33,8 posto, slijedi SDP s rastom od tri posto koji je sada na 22 posto, dok je Škoro pao za nevjerojatnih 5,9  postotnih poena i sada uživa potporu 16,5 posto građana. Zadnji koji se bori za mandat je Most koji je došao na potporu 3,8 posto.

HDZ bi u ovoj izbornoj jedinici, prema RTL-u osvojio šest sigurnih mandata, Restart 4, a Škoro tri za razliku od prošlog tjedna kada je imao četiri. Za jedan rubni, dodatni mandat se bore Restart, HDZ i Most.

Zanimljivo je primijetiti da su treća i četvrta jedinica bile zadnje nade za politički život HDZ-ova trenutačnog političkog partnera HNS-a. A prema ovim rezultatima ne osvaja niti jedan mandat.

U petoj izbornoj jedinci koja obuhvaća Vukovarsku, Brodsku i Požešku županiju, SDP ima najveći rast, ali ne uspijeva osvojiti dodatne mandate, dok Škoro i HDZ stagniraju. A i tu rast bilježi Most koji se bori za mandat. HDZ je na 40 posto, što je jedan posto manje nego tjedan ranije, RTL-ovo istraživanje daje Restartu 25,2 posto podrške, što je rast popularnosti od 4,4 posto. Škorina koalicija u obije ankete ima isto: 16,8 posto, a Most je ovdje na 4,5 posto. 

HDZ ovim rezultatom osvaja sigurnih sedam, Restart tri, a Škoro dva mandata. Preostala dva mandata imaju šanse osvojiti te tri stranke, ali i Most, pa će borba za neodlučne birače biti presudna. 

Nakon sedam od 10 obrađenih jedinica, desni  i lijevi blok i dalje vode mrtvu utrku dok je tjedan dana ranije ipak Restart bio u prednosti. RTL je zbrojio, kada bi se raspodjela mandata napravila u sedam izbornih jedinica, Restart i HDZ bi osvojili po 38 mandata. Koalicija oko Domovinskog pokreta je na 14 mandata, Most na četiri, koalicija Možemo! na tri mandata, a Fokus-Pametno i Stranka s imenom i prezimenom na jednom mandatu. 

Završno istraživanje sutra će obuhvatiti dvije dalmatinske izborne jedinice i Istru. Kako je Restart s IDS-om neprikosnoven u Istri, a HDZ je osvajao najviše mandata u Dalmaciji, jasno je da će konačni rezultat za cijelu Hrvatsku biti podjednak broj mandata za te dvije opcije. Koje bi onda morale ići u koaliciju sa Škorom, Mostom ili Možemo. 

I Nova TV objavila anketu za 3., 4. i 5. izbornu jedinicu

Slavonija je tradicionalno bila HDZ-ov bazen glasova, tamo su prije 4 godine od 28 zastupnika osvojili njih 14. Sada su i dalje vodeća stranka, ali nagrižena od Domovinskog pokreta. U 4. izbornoj jedinici vodi HDZ s 31 posto, odmah iza je Restart koalicija s potporom od 24 posto i na trećem je mjestu Domovinski pokret sa 16,6 posto. Oko izbornog praga je MOST s 4,9 posto.

Kada se postoci pretvore u mandate HDZ ima 5 izglednih mandata, Restart koalicija njih 4, a Domovinski pokret 3. Vodi se borba za dva mandata i njih dobivaju ili gube HDZ, MOST, Restart i Domovinski pokret. U konačnici najveće su šanse da HDZ ima 6 mandata, a MOST dobije zastupnika u 4. izbornoj jedinici.

Jug Slavonije ili 5. izborna jedinca zanimljiva je zbog sraza Zdravka Marića i Ivana Penave. HDZ je tamo prije 4 godine osvojio 8 mandata. Sada ta stranka dobiva bitno manje postotaka – točnije 33,4 posto – ali i mandata . Domovinski pokret dobiva pak 22,4 posto, Restart koalicija 15 posto, a izborni prag prelazi i MOST sa 6,9 posto. U mandatima – HDZ dobiva 6 mandata, Domovinski pokret njih 4, Restart koalicija 3 i MOST jedan mandat. Za 14. mandat zapravo se bori Restart koalicija i ako ga osvoje dobila bi spomenuta 3 zastupnika. U suprotnom, taj bi mandat mogao prijeći u ruke HDZ-a ili Domovinskog pokreta. Prije 4 godine SDP, tada u drugoj koaliciji, osvojio je 4 mandata.

Sjever Hrvatske tradicionalno je sklon ljevici. Tako je i sada. Restart koalicija osvaja 36,7 posto, slijedi HDZ sa 17,5 posto i Domovinski pokret s 10,7 posto. U mandatima - Restart ima sigurnih 7 mandata, HDZ 3 te Domovinski pokret 1.

No, tu su još tri liste oko izbornog praga i to Reformisti Radimira Čačića s 5,4, HNS s 3,5 posto te MOST s 3,5 posto. Tri su granična mandata za koja se bore te tri liste. Ako ne uspiju prijeći prag, na dodatni mandat vrebaju HDZ, Restart i Domovinski pokret. Po trenutačnom stanju najizglednije je da Restart dobije osmog zastupnika, Domovinski pokret drugog zastupnika, a Reformisti Radimira Čačića osvoje jedan mandat.

Nakon tri izborne jedinice HDZ i Restart su poravnati sa po 15 mandata. Domovinski pokret imao bi 9 zastupnika, a Most njih 2 i na kraju tu su Reformisti s jednim mandatom.

Ovisno o izbornoj jedinici, neodlučnih je oko 10% i njihova finalna odluka za koga će glasovati i hoće li uopće može značajno utjecati na konačne rezultate izbora.

Drugi bitan aspekt, a koji se kroz rezultate istraživanja ne može vidjeti, je mobilizacija birača na dan izbora. U izborima koji se održavaju na ljetnu nedjelju i u polupsihozi korone, u slučaju niske izlaznosti jako je upitno tko će svoje birače motivirati da glasuju. Odustajanje od izlaska na izbore nije ravnomjerno među glasačima različitih političkih opcija tako da i to može jako utjecati na rezultate.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 162
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa