Obavijesti

News

Komentari 57

'Presadili smo prvo srce otkad traje epidemija korona virusa'

'Presadili smo prvo srce otkad traje epidemija korona virusa'
1

Vijest o odgovarajućem srcu došla je u noći na srijedu, no zbog epidemije trebalo je, kako kaže prof. dr. Gašparović, otpetljati legislativni čvor koji je zapetljala epidemija korona virusa...

VIDEO

Kao i uvijek kad su transplantacije srca u pitanju, liječnici KBC-a Zagreb vodili su ove srijede utrku s vremenom, a dodatno, bila je riječ o prvom presađivanju srca nakon epidemije te iznimno zahtjevnom slučaju

Srećom, sve je završilo tako da su naši liječnici spasili još jedan život.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:01

Na čelu cijelog tima kao koordinator bio je prof. dr. Hrvoje Gašparović, koji je pacijentu (38) transplantirao srce pristiglo iz Slovenije. Muškarac je bolovao od srčanog zatajenja i bio na žurnoj listi za transplantaciju, a na životu ga je držala implantabilna mehanička potpora koju mu je prof. dr. Gašparović ugradio 2014. godine. To je, zapravo, srčana pumpa koja je dizajnirana da se ugradi unutar srčanog mišića, izvlači krv iz njega te je šalje kroz aortu u cirkulacijski sustav koji opskrbljuje sve organe u tijelu. Drugim riječima, to je potpora lijevoj strani srca, koja radi isto što i zdravi srčani mišić.

Prije toga, pacijent je bio na ECMO uređaju, pa na privremenoj mehaničkoj potpori, te je na kraju dobio implantabilnu mehaničku potporu. Dakle, imao je već tri zahvata na srcu, a transplantacija je bila četvrti, što je cijelu priču činilo vrlo kompleksnom i rizičnom, osobito zbog toga što je vađenje mehaničke potpore iz srčanog mišića iznimno zahtjevno. Ne čudi stoga što je transplantacija, koja je počela u srijedu u 10 sati, trajala punih 11 sati, u odnosu na uobičajenih tri do četiri sata, koliko inače takve operacije traju.

- Kod ovoga pacijenta srčano zatajenje je svojedobno nastupilo naglo i potporom smo mu omogućili da živi dok se ne nađe donor za srce. U posljednje vrijeme ta je mehanička potpora došla kraju te su prijetile razne komplikacije, s obzirom na to da je riječ o uređaju koji tijelu nije prirodan i zauzima veliki dio prsne šupljine. Zato je pacijent bio na žurnoj listi, a srce je došlo u pravom trenutku – kaže prof. dr. Gašparović.

Vijest o odgovarajućem srcu došla je u noći na srijedu, no zbog epidemije trebalo je, kako kaže prof. dr. Gašparović, otpetljati legislativni čvor koji je zapetljala epidemija korona virusa. U tome su uspjeli koordinatori za transplantaciju KBC-a Zagreb i Ministarstvo zdravstva pa se naš transplantacijski tim u 8.45 sati u srijedu uputio po srce u Sloveniju. Išli su automobilom, uz policijsku pratnju. Neopisivo je važno da svi ljudi koji sudjeluju u procesu, kad stiže novo srce, budu otporni na stres i vrhunski koordinirani, jer srce je organ koji se nakon vađenja mora presaditi unutar maksimalno četiri sata.

Ni jedna jedina sekunda ne smije biti izgubljena, a sve mora teći savršeno glatko. Pacijenta su na KBC-u Zagreb u salu uveli u 10 sati te počeli s vađenjem mehaničke potpore i svim pripremama za organ koji je bio na putu. Srce je stiglo na Rebro oko 15 sati, a cijeli zahvat završio je u 21 sat. Pacijent je trenutačno još u kritičnoj fazi oporavka na intenzivnoj, pod detaljnim monitoringom, i tako će sigurno biti još sljedećih tjedan ili dva. Nakon toga očekuje ga i mjesec dana liječenja na odjelu.     

Tijek događaja:

  1. 08:25 - Krenuli u Sloveniju: Transplantacijski tim u pratnji policije krenuo je po srce u susjednu državu     
  2. 10:00 - Traju pripreme: Dok čekaju srce, liječnici u Zagrebu počinju s vađenjem ‘umjetnog’ srca s pacijenta     
  3. 15:00 - Operacija: Živo srce dolazi iz Slovenije i počinje dug operativni zahvat koji vodi tim dr. Gašparovića     
  4. 21:00 - Kraj operacije: Pacijent je trenutačno još u kritičnoj fazi oporavka i nalazi se na intenzivnoj jedinici  
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...