Obavijesti

News

Komentari 26

Korlaet najavio izgradnju vrtića i škola u Zagrebu, Tomašević o stadionu: 'Ne bih o detaljima'

Korlaet najavio izgradnju vrtića i škola u Zagrebu, Tomašević o stadionu: 'Ne bih o detaljima'

Imat ćemo ubrzanu dinamiku, ali to se ne može riješiti preko noći. To je problem koji je nastajao dva desetljeća, možda i više. Pitanje je i zamjenskog stadiona, poručio je Tomašević o stadionu Dinama

VIDEO

 Polaganjem temeljnog kamena zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obilježio je početak radova na dogradnji Osnovne škole Ante Kovačića u Španskom. 

POGLEDAJTE VIDEO: Presica Tomislava Tomaševića 

- Radi se o dogradnji sportske dvorane, 35,5 milijuna kuna s PDV-om je vrijednost investicije, financira se iz proračuna. Nadamo se dio sredstava kasnije dobiti iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost. Dvodijelna sportska dvorana s pripadajućim sadržajima, nekoliko učionica s pripadajućim sadržajima na katu, igralište, parkiralište, drugi vanjski prostori škole... Drago mi je da ovaj projekt ide dalje i da bi se trebao završiti kroz 12 mjeseci - rekao je Tomašević dodavši kako će se podići standard, ali i kvaliteta života u ovom dijelu grada jer su škole centri društvene zajednice. 

Nakon polaganja kamena temeljca održao je i konferenciju za medije. 

Grad dobiva novu glasnogovornicu 

Poručio je kako je gotov natječaj za glasnogovornika Grada Zagreba, na kojem su za novu glasnogovornicu odabrali Dinku Živalj. 

Roditelji odgojitelji obraćaju se Visokom upravnom sudu: 'Treba nam zaštita od Tomaševića'
Roditelji odgojitelji obraćaju se Visokom upravnom sudu: 'Treba nam zaštita od Tomaševića'

- U veljači bi trebala stupiti na snagu. Dinka je stručnjakinja za komunikaciju, odnose s javnošću, političke i europske poslove, razvoj medija, manjinska i ljudska prava s preko 20 godina iskustva u radu s medijima i upravljačkim iskustvom. Na ovu poziciju stiže s radnog mjesta voditeljice Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornice posebnog predstavnika EU na Kosovu, gdje je radila od 2015. do nedavno. Prije toga je bila glavna savjetnica ministra regionalnog razvoja i EU fondova, prije toga je bila i glasnogovornica i voditeljica Ureda za medije i Vijeće za regionalnu suradnju te voditeljica Ureda za odnose s javnošću misije OSS-a u Hrvatskoj, Albaniji... Dodijeljena su joj i neka priznanja od novinarskih udruga - naveo je Tomašević. 

Nove škole i vrtići na Malešnici 

Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika, istaknuo je kako im je odgojno-obrazovni sloj društva iznimno važan-

- Jučer smo otvorili samo za predmetnu nastavu OŠ Miroslav Krleža na Kaptolu, to je prva od 13 cjelovitih obnova nakon potresa. Učenici razredne nastave će doći za tjedan dana - rekao je. 

Što se tiče ostalih aktivnosti, Korlaet je rekao kako je sljedeće u planu u tom dijelu grada izgradnja vrtića na Malešnici s 10 odgojnih skupina. Za taj projekt je u tijeku ishođenje građevinske dozvole. 

Nova godina, stari problemi: Jakuševec je proradio, a 544 otkaza spremaju se u Holdingu
Nova godina, stari problemi: Jakuševec je proradio, a 544 otkaza spremaju se u Holdingu

- Sprema se i izgradnja vrtića s 10 odgojnih skupina i osnovne škole s 560 učenika na području Jankomira, odnosno Malešnice, izrađen je program za provedbu javnog natječaja koji će se provesti tijekom ove godine - rekao je i poručio kako oko toga postoje još neki imovinsko-pravni problemi, no da na tome rade. 

-  Tijekom 2022. izgradit će se četiri nova dječja vrtića - Kašina, Odranski Obrež, Žitnjak i Ivanja Reka, a tijekom 2023. planiramo još osam. Kapaciteti će se dodatno proširiti i zakupom prostora, za što je u 2022. osigurano 25 milijuna kuna i preuređenjem nenamjenskih gradskih prostora - rekao je. 

Što se tiče osnovnih škola, naveo je kako su u tijeku radovi izgradnje i rekonstrukcije na čak pet škola.

- Tijekom ove godine očekuje se početak radova na još tri škole - dodao je istaknuvši kako je u tijeku ishođenje dozvola za izgradnju ili dogradnju još 15-ak osnovnih škola.

- Ukupno se do 2025. planira izgraditi 14 novih i jedna zamjenska osnovnih škola, a još 14 dograditi. Sve u vrijednosti 1,6 milijardi kuna - istaknuo je Korlaet.

Što se srednjih škola tiče, u tijeku su radovi na izgradnji novog objekta 12. gimnazije te rekonstrukcije i prenamjene bivšeg učeničkog doma na Trgu Luke Botića za potrebe hotelijersko-turističke škole.

- U tijeku su i aktivnosti ishođenja dozvola za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju ili prenamjenu prostora za još četiri srednje škole vrijednosti 280 milijuna kuna - rekao je. 

Izvijestio je i o EU projektu o produženom boravku u vrtićima vrijednom 5,5 milijuna kuna. U tom projektu sudjeluje pet zagrebačkih vrtića. 

- Tijekom 20 mjeseci provodit će se usluga produženog radnog vremena u 15 odgojno-obrazovnih skupinama prema iskazanim potrebama roditelja kako bi se uspješno pomirile obiteljske i poslovne obveze. Uvest će se pet novih posebnih programa. Radimo na tome da rasteretimo gradski proračun od izdataka i na taj način kompenziramo sve ono što će se ukidanjem drugih mjera u smislu obrazovanja dogoditi - objasnio je. 

O stadionu 

Tomašević je komentirao medijske natpise vezane uz sastanak s vodećim predstavnicima GNK Dinamo s kojima je razgovarao o gradnji Dinamovog stadiona. Poručio je kako su razgovori bili dobri i konstruktivni. 

- Razgovarali smo i o različitim modelima financiranja, gledamo iskustva drugih klubova i gradova oko financiranja i izgradnje, ali gledamo i model koji neće opteretiti ni kunu gradskog proračuna - objasnio je. 

Tomašević: Moguće je da nekom rukovodećem ponudimo radno mjesto smetlara, naravno da je
Tomašević: Moguće je da nekom rukovodećem ponudimo radno mjesto smetlara, naravno da je

Istaknuo je kako su se više fokusirali na modele i partnerstvo kluba i Grada. 

- Gledali smo gradove poput Rijeke i gradove u zapadnoj Europi. Ne bih puno o detaljima, jer ti razgovori trebaju biti između Grada i Dinama. Kada konsolidiramo neke opcije ćemo vas izvijestiti - rekao je. 

Idući sastanak bit će krajem ovog mjeseca. 

- Imat ćemo ubrzanu dinamiku, ali to se ne može riješiti preko noći. To je problem koji je nastajao dva desetljeća, možda i više. Pitanje je i zamjenskog stadiona, ima tu još niz pitanja koje treba odgovoriti - objasnio je. 

Tomislav Tomašević Novu je dočekao s hitnim službama, a na trgu je čestitao građanima
Tomislav Tomašević Novu je dočekao s hitnim službama, a na trgu je čestitao građanima

Komentirao je i situaciju s Cibonom i poručio kako će se sastati s novom Upravom Cibone. 

- Revizija je pokazala da je bilo dvostrukog financiranja, iznos je bio milijun kuna, što znači da su se isti računi prezentirali za novac koji je Cibona dobivala od grada iz proračuna i Sportskog saveza Grada Zagreba koji se financira iz proračuna. Radili su i svoju reviziju koja je uočila nepravilnosti, to se sada rješava - rekao je. 

Poručio je kako je ključno da svaka kuna koja ide u sportski klub bude namjenski potrošena i da nema nepravilnosti. 

'Zdravlje mi je dobro, oko Porfirija mi se nitko nije javio' 

Na pitanje kako se osjeća, obzirom da je bio u društvu Porfirija koji je zaražen, gradonačelnik Zagreba je rekao kako mu se nitko nije javio oko toga te da mu je zdravlje dobro. 

- Znate i samo da informiramo javnost kad god je bilo situacija da je netko pozitivan. Zamjenica Dolenec je u izolaciji, oporavlja, zamjenik je izašao iz izolacije prošli petak, ja sam dobro - rekao je. 

S Jakuševca miču farme, uskoro dolaze drobilice 

Što se tiče uklanjanja farmi i domaćih životinja na Jakuševcu, Tomašević je rekao kako više nema odgađanja odluke. 

- Bila je mogućnost, nuđena je financijska pomoć za preseljenje farmi. Neki vlasnici su to sami učinili i izmjestili ih, neki su to napravili bez financijske pomoći. Ostalo je osam farmi, tako da će to gradski ured rješavati - rekao je.

'Zasad ne izgleda kao da će Možemo! postati alternativa HDZ-u na nacionalnoj razini'
'Zasad ne izgleda kao da će Možemo! postati alternativa HDZ-u na nacionalnoj razini'

Tomašević je rekao i da su za sabirno-operativni centar na Jakuševcu dobili dozvole te da se on koristi za privremeno skladištenje glomaznog otpada i sortiranje. Što se tiče drobilice, poručio je kako bi uskoro trebali dobiti dozvole. 

- Imat ćemo jednu koja je unajmljena, taj ugovor nije konzumiran, to je jednostavna javna nabava, manji iznos. Može biti privremeno korištena, ali uskoro bi trebali dobiti one koje Grad kupuje - objasnio je. 

O obnovi Gavelle 

Korlaet je komentirao obnovu kazališta Gavella. 

- Izvođač je uveden pred neki dan, radovi bi trebali biti završeni do konca svibnja. Potres je omogućio prijavu tih radova na Fond solidarnosti. Ono što se godinama čekalo će se završiti - rekao je je Korlaet te dodao da će dobiti povrat sredstava za Gavellu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu