Obavijesti

News

Komentari 13

Povećava se broj korisnika socijalne pomoći, Tomašević o Sesaru: 'Još traje prilagodba'

Povećava se broj korisnika socijalne pomoći, Tomašević o Sesaru: 'Još traje prilagodba'

Gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je kako je imenovao Luku Juroša za novog pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, a temeljem provedenog javnog natječaja

VIDEO

Prošlog petka smo u javno savjetovanje uputili odluku o socijalnoj skrbi, koje će trajati do 3. srpnja, a ako sve bude išlo po planu, onda ju planiramo uputiti na sjednicu Gradske skupštine 13. srpnja, najavila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec na redovnoj konferenciji za medije Gradske uprave.

PRATITE UŽIVO: 

Detalji odluke o socijalnoj skrbi 

Podsjetila je kako je na nacionalnoj razini donesen novi Zakon o socijalnoj skrbi s kojim je nužno uskladiti odluke na lokalnoj razini. 

- Mi povrh tih usklađenja predlažemo izjednačavanje novčane pomoć za osobe s invaliditetom bez obzira na stupanj invaliditeta. U ranijoj odluci je bilo bitno kojeg ste stupnja invaliditeta pa se po tome regulirala visina mjesečne novčane pomoći. Mi sad predlažemo da ona bude jedinstvena od 200 kuna mjesečno - rekla je dodavši kako ovom odlukom obuhvaćaju i neke nove skupine.

- Proširuje se novčana pomoć i na korisnike nacionalne naknade za starije osobe koje imaju prebivalište u Gradu Zagrebu u iznosu 400 kuna mjesečno, na nezaposlene branitelje Domovinskog rata i njihove obitelji i to za troškove stanovanja, što znači da sudjelujemo u podmirenju troškova stanovanja, a to se odnosi na električnu i toplinsku energiju, plin i druge komunalne usluge te na samohrane roditelje koji su korisnici doplatka za djecu u iznosu od 200 kuna mjesečno po djetetu. Ovo je jedan važan korak u borbi protiv dječjeg siromaštva - istaknula je Dolenec dodavši kako će za ovu godinu morati izdvojiti oko 3,5 milijuna kuna više od planiranog, a iduće godine oko 13 milijuna kuna više.

- To je otprilike oko šest posto uvećanje proračunskih sredstava koja idu direktno prema najugroženijim skupinama građana - naglasila je. 

Obnova škola

Drugi zamjenik Luka Korlaet govorio je o tijeku obnove osnovnih škola nakon potresa. 

- OŠ Miroslava Krleže obnovljena je u potpunosti, skinute su skele. Sljedeće što slijedi je dovršetak OŠ Ivana Merza, u kojoj će nastava biti puštena s novom školskom godinom. Dovršavamo i područnu školu Vugrovec, koja će biti završena u kolovozu. Gradilište OŠ Petar Zrinski u punom je jeku, također će biti završena do početka nove školske godine, kao i OŠ K. Š. Gjalski, a s novom školskom godinom učenici kreću i u područnu školu Blato - naveo je. 

Tomašević i Možemo! u Zagrebu sve više igraju na srca građana, kad već sve druge stvari zapinju
Tomašević i Možemo! u Zagrebu sve više igraju na srca građana, kad već sve druge stvari zapinju

OŠ Jure Kaštelana, dodao je, bit će završena i otvorena s novim polugodištem iduće godine - u siječnju, kao i OŠ A. Kovačić, a OŠ Bukovec bit će obnovljena do ožujka 2023.

Luka Juroš novi pročelnik za obrazovanje 

Gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je kako je imenovao Luku Juroša za novog pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, mlade i sport, a temeljem provedenog javnog natječaja.

- Ima 16 godina iskustva u javnoj upravi upravo u području obrazovanja. Nakon što je osam godina radio u Ministarstvu obrazovanja, od 2015. je radio u Europskoj komisiji na nizu pozicija vezanih uz javni obrazovni sektor, bio je voditelj tima za EU strateški tim obrazovanja i osposobljavanja, od 2020. je radio u općoj upravi EK za zapošljavanje kao voditelj tima za zajedničko izvješće Komisije i Vijeća o zapošljavanju, socijalnim politikama, obrazovanju i vještinama. Inače posjeduje magisterij iz javnih politika i uprave sa London School of Economics iz 2006., a završio je i program izvršnog obrazovanja za menadžere na Kennedy School of Government na Sveučilištu Harvard - predstavio ga je Tomašević dodavši kako će Juroš na dužnost stupiti idući mjesec. 

Marijana Mikulić zbog smeća prozvala Tomaševića: 'Od kad ste na vlasti Zagreb je procvao'
Marijana Mikulić zbog smeća prozvala Tomaševića: 'Od kad ste na vlasti Zagreb je procvao'

- On je naš izbor, mislim da će dobro obavljati tu vrlo zahtjevnu funkciju s obzirom na sve izazove koje imamo i u obrazovanju i sportu, ali isto tako u politici prema mladima u Zagrebu - istaknuo je. 

Upitan o problemima s priključcima za vodu i žalbe nekih građana da ih čekaju već šest mjeseci, a inače je rok 90 dana, Tomašević je istaknuo kako je u ovoj godini riješeno 5200 priključaka od 8100 zahtjeva. 

- Ti zahtjevi se trebaju riješiti u roku 90 dana, što se i rješava, a ona razlika zahtjeva koja nije još riješena, nažalost, je riječ ili o nepotpunoj dokumentaciji ili o fizičkim uvjetima koji nisu izvedeni sa strane izvođača radova. I dalje ima i nekih dijelova Grada gdje nema i dalje pristupa vodoopskrbnoj mreži, ali to mijenjamo u sklopu onih milijardu i 800 milijuna kuna investicija. Tako da, ako je i bilo nekih zastoja, njih više ne bi trebalo biti - rekao je. 

Tomašević otvorio pješačku zonu u Zagrebu: 'To su na neki način dnevni boravci gradova'
Tomašević otvorio pješačku zonu u Zagrebu: 'To su na neki način dnevni boravci gradova'

O Sesaru: 'Prilagođavamo se još na novi Zakon'

Tomašević je komentirao i slučaj Borisa Sesara. Upitali smo ga zašto je kao član Uprave Holdinga pet mjeseci primao dvije naknade za članstva u Nadzornim odborima, što je protuzakonito i kako on komentira takvo kršenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa. 

- Kao što znate, Zakon o sprječavanju sukoba interesa je novi i stupio je na snagu tek početkom ove godine i prvi puta su direktori gradskih poduzeća postali dužnosnici - pravdao je gradonačelnik Sesara, kojeg je i postavio u Upravu Holdinga. 

Naime, novi Zakon se od ove godine primjenjuje i na članove uprava lokalnih tvrtki te propisuje kada smiju biti u NO-a, ali da ne smiju za to primati naknadu.  

Tomašević naglašava kako će se svi oni u potpunosti uskladiti s tim Zakonom.

- Na neki način traje i proces prilagodbe i prema samom Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa veliki broj ljudi u gradskim poduzećima i gradskim ustanovama su postali dužnosnici po novom Zakonu. Zanimljivo, i ravnateljica KB Sv. Duh je postala prvi puta dužnosnik. Mi ćemo poštivati Zakon i Uprave naših poduzeća i ravnatelji naših ustanova će se prilagoditi svim preporukama koje će doći od Povjerenstva - rekao je. 

Ako je Sesar u previše Nadzornih odbora, dodao je, onda će se maknuti.

- A čini mi se da je to već i napravio - rekao je. 

Na našu opasku da se sa zakonom uskladio tek 3. lipnja, kako su nam odgovorili iz Holdinga, a što je zapravo nakon našeg propitkivanja i objave teksta, Tomašević ponavlja kako traje proces prilagodbe na novi Zakon. Inače, Sesar je prošao edukaciju o novim odredbama ovog Zakona, dakle nije mogao ne znati da je ušao u kategoriju dužnosnika i da ne smije primatI naknadu za Nadzorne odbore.

- Vidite da veliki dio imovinskih kartica još nije ni objavljen, postoje preporuke kako se prilagoditi i mnogi se prilagođavaju. E, sad, zašto o tome već tjedan dana pričamo samo u Zagrebačkom holdingu, a ne u drugim gradskim poduzećima diljem Hrvatske, to je sad drugo pitanje. Ali ponavljam, Grad Zagreb će sve preporuke Povjerenstva poštivati i prilagoditi se svim uputama - rekao je. 

Novi model prikupljanja i odvajanja otpada

Na pitanje hoće li do 1. srpnja sve biti spremno za novi model prikupljanja i odvajanja otpada, što uključuje i vrećice koje građani trebaju kupiti u dućanima, Tomašević je istaknuo kako će odluka stupiti na snagu onda kada će sustav biti spreman. 

- Ako to neće biti do 1. srpnja, onda ćemo odgoditi primjenu odluke, ali na način da to neće biti neko dugo vrijeme, i dalje nam je cilj da to bude u ljeto - rekao je. 

Upitan za tzv. boxeve za kante u zgradama, gradonačelnik je rekao da se nada da će doći do suradnje između više ulaza višestambenih zgrada po tom pitanju pa da će imati jedan box, a ne svatko svoj.

- U tom smislu će to onda i pojeftiniti box po stanu, odnosno po kućanstvu. Ono što je jedan od ciljeva ovog novog sustava gospodarenja otpadom, kao što znate, jest da konačno maknemo barem dio spremnika s javnih površina. Ja odgovorno tvrdim da nema grada u ovom dijelu Europe koji ima toliko kanti na javnim površinama, to je bio koncept prethodne vlasti i te kante nagrđuju grad. Da smo rekli da Grad pokriva troškove boxeva, imali bi isti broj kanti na javnim površinama i ne bi ništa promijenili - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...