Obavijesti

News

Komentari 95

Tomašević: Plinara ima oko 50 tisuća novih korisnika, nismo to predvidjeli. To je veliki problem

Tomašević: Plinara ima oko 50 tisuća novih korisnika, nismo to predvidjeli. To je veliki problem

Otkad smo došli na vlast nismo poskupili ni jednu uslugu, no ovo sada s rastom cijena električne energije i plina doista postaje neizdrživo i morat ćemo to činiti ako ne dođe do nekog drugog rješenja, rekao je Tomašević

VIDEO

Uz sve krize koje potresaju ovaj Grad, moramo ipak misliti i na njegov razvoj, poručio je na početku redovne konferencije zagrebački dogradonačelnik Luka Korlaet te predstavio planove vezano za biciklističku infrastrukturu. 

VIDEO: Presica Tomislava Tomaševića 

- 2017. je napravljena sveobuhvatna analiza svih oblika prijevoza i vidi se izuzetno velik udio automobilskog, a iznimno mali biciklističkog prometa. Plan ove uprave je da se biciklistički i pješački promet povećaju - dodao je.

Istaknuo je kako je u Gradu oko 238 pješačko-biciklističkih staza, 15-ak kilometara pravih biciklističkih traka, oko 50 kilometara gdje je promet mješovit te 200-tinjak kilometara biciklističkih puteva. Najavio je preko tisuću biciklističkih parkirnih mjesta do kraja godine, da od tri trake Deželićeva postaje dvotračna ulica, a jedna se pretvara u biciklistička, da će se na obje strane Savskog nasipa izgraditi staze od ekološkog betona, kao i tzv. biciklistička magistrala Zagreb Istok s pametnom rasvjetom. Od 16. rujna građanima će biti dostupna internetska stranica sa svim informacijama - gdje je moguće unajmiti bicikle, gdje su postojeće, a gdje planirane staze...

Tomašević: ‘Očekuje nas teška jesen, poskupljenje energenata udar su za lokalnu samoupravu‘
Tomašević: ‘Očekuje nas teška jesen, poskupljenje energenata udar su za lokalnu samoupravu‘

Istaknuo je i kako će proširiti pješačke zone u Maloj Martićevoj i Masarykovoj ulici.

Tomašević o Gradskoj plinari 

Druga zamjenica gradonačelnika, Danijela Dolenec, najavila je kako će sutra Grad objaviti poziv za sufinanciranje medija.

Na pitanje o potencijalnom pritisku pod kojim bi se mogla naći Gradska plinara Zagreb zbog 50.000 korisnika koji bi joj se vratili, što bi bilo oko 100 milijuna eura dodatnih gubitaka, te je li moguće da Grad ostane od biznisa opskrbe plina ako ne postigne dogovor s HEP-om, gradonačelnik Tomislav Tomašević je naglasio kako bi takve posljedice u ovom trenutku bile katastrofalne za tržište plina u Hrvatskoj. To, dodao je, nije opcija.

Udruga U ime obitelji: Tomislav Tomašević ignorira odluku suda praznim obećanjima o vrtićima
Udruga U ime obitelji: Tomislav Tomašević ignorira odluku suda praznim obećanjima o vrtićima

- Gradska plinara Zagreb Opskrba opskrbljuje 60 posto kućanstava u Hrvatskoj, tako da bi to, s obzirom na ugovor koji imamo s dobavljačima plina, a koji je dosta povoljan s obzirom na ove cijene koje su otišle u nebo, bilo dosta loše za cijelu zemlju - poručio je i dodao kako je o toj temi danas razgovarao i s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem.

- To je bila jedna situacija koja je bila potpuno nepredvidljiva, tj nije bila predviđena regulacijom kakva je sada na snazi, da će se dogoditi da privatne tvrtke koje su po tržišnim cijenama nudile opskrbu plinom građanima i nije bilo očekivano da će se dogoditi da te tvrtke, kad se stabilizirala cijena plina, ponude po jeftinijim cijenama građanima, a onda sada kada su cijene dobave plina otišle gore odjednom kažu "mi to nećemo raditi." I sad se događa da nova kućanstva koja mi nismo predvidjeli kada smo kupovali plin, jer smo u travnju morali HERA-i reći koliko imamo korisnika, a kupili smo ga s 10 posto količina kao manevarskog prostora, žele prijeći GPZO-u - rekao je i istaknuo kako to sada stvara veliki problem za GPZO.

'Zadužnice koje GPZO šalje poslovnim korisnicima od GPZO-a traže dobavljači plina'

Podsjetio je kako je GPZO imao lani gubitak od oko 400 milijuna kuna zbog štetnih ugovora bivše uprave s dobavljačima plina. Napomenuo je i da GPZO ne proizvodi plin, već ga nabavlja od proizvođača i preprodaje ga. Potom je stao u obranu zadužnica koje GPZO od poslovnih korisnika traži da ih potpišu prije potpisivanja novih ugovora za novu plinsku godinu istaknuvši kako to od GPZO-a traže dobavljači plina.

- Kada govorimo o poslovnim korisnicima, sada se traže zadužnice i dobavljači plina od GPZO-a, traže se jamstva da neće biti kašnjenja u plaćanju i sada se onim poslovnim korisnicima kojima će isteći ugovor 1. listopada za novu plinsku godinu traži da plaćaju plin po varijabilnoj cijeni, tj po istoj cijeni po kojoj GPZO plaća plin dobavljačima jer bi inače nastao novi gubitak koji smo jedva apsorbirali lani. Bilo bi neodgovorno kada bi bilo kako drugačije postupili. I s treće strane, traže ih se jamstva, zadužnicu, u smislu kašnjenja u plaćanju jer nelikvidnost GPZO-a automatski znači nelikvidnost prema dobavljačima i ovrhu, što dovodi GPZO u potencijalni stečaj - istaknuo je.

S obzirom da se mijenjaju okolnosti na tržištu, svaki poslovni korisnik, dodao je, može prihvatiti te uvjete ili otići drugom opskrbljivaču.

Razgovori s ministrom, istaknuo je, nastavljaju se pa nije još htio otkriti detalje. 

- GPZO bi bio u situaciji da mora naplaćivati fiksnu cijenu za ovih novih 50.000 kućanstava, kojima ostali opskrbljivači više ne žele isporučivati plin, a morao bi kupovati plin po šest puta većoj cijeni i tako nastaje ta razlika od oko 100 milijuna eura - pojasnio je.

Tomašević: S Mainzom želimo surađivati na zelenoj tranziciji
Tomašević: S Mainzom želimo surađivati na zelenoj tranziciji

Osvrnuo se i na neprofitne udruge naglasivši kako Grad, odnosno GPZO, jednako postupa prema svim poslovnim korisnicima što se tiče cijene plina, bilo da se radi o privatnim ili gradskim firmama, ustanovama ili udrugama.

- Mi postupamo prema Zakonu. Nažalost su svi ti poslovni korisnici u istoj zakonskoj kategoriji i plaćaju puno veću cijenu plina nego kućanstva po regulativi koja je trenutno na snazi. I ja vjerujem, a o tome je nešto ministar javno govorio, da će se to promijeniti s obzirom na ove okolnosti - rekao je Tomašević.

Upitan koliko imaju neplaćenih računa od prošle godine, gradonačelnik je istaknuo kako mora provjeriti jer taj podatak trenutno ne zna.

Upitan što je s prepuštanjem Gradske plinare HEP-u, Tomašević je poručio kako se sve opcije na stolu.

- Holding je proveo javnu nabavu za konzultanta koji bi procijenio sve te opcije, tako da je to dalje u nekom procesu. To je jedna od opcija, ali ne smijem u detalje budući da je GPZO dio Holdinga, a obveznice su na burzi. Kada ćemo imati iskristalizirane opcije, onda ćemo izaći u javnost - poručio je. 

Izrazio je nadu da će naći rješenje s Vladom vezano za poskupljenje električne energije, plina i vode, kako ne bi morali povećavati cijene. 

- Otkad smo došli na vlast nismo poskupili ni jednu komunalnu uslugu, no ovo sada s rastom cijena električne energije i plina doista postaje neizdrživo i morat ćemo to činiti ako ne dođe do nekog drugog rješenja - dodao je.

Novi sustav odvoza otpada od 1. listopada

Vezano za novi sustav odvoza otpada, Tomašević je rekao kako će se povećati odvoz plastike, da su potpisani ugovori za vrećice sa gotovo svim većim trgovačkim lancima te da će se moći kupiti na preko 400 prodajnih mjesta već od 15. rujna, dakle dva tjedna prije stupanja na snagu novog sustava. 

- Dolaze zahtjevi i izdaju se rješenja za postavljanje boxeva na javne površine, dolaze, doduše, još uvijek prijave od predstavnika stanara da se pregleda da li je moguće staviti spremnike na njihovu parcelu, bilo unutar ili pored zgrade i da li se mora staviti na javnu površinu, što onda stanari moraju platiti kroz pričuvu... U toj zadnjoj opciji građani mogu po tipiziranom projektu te boxeve dogovoriti s bilo kojom od više 10-aka firmi - rekao je. 

Sve ugovorene kazne, dodao je, definirane su u odluci koju je usvojila Gradska skupština, a iznose 500-1000 kuna.

- Zato je u interesu samih građana da imaju spremnike pod svojom kontrolom i da ne odgovaraju za nešto što im je ubacio prolaznik jer će za to biti kažnjavani. Da ne bi bili kažnjavani neopravdano, bitno je da imaju spremnike pod kontrolom, a već smo rekli kako to mogu - rekao je gradonačelnik dodavši kako će računi imati fiksnu naknadu od 45 kuna te varijabilnu koju će plaćati kroz kupnju vrećica u trgovini. 

- To je model koji je u skladu sa Zakonom. Samo će se u tim službenim vrećicama moći odložiti miješani komunalni otpad, inače će dobiti kaznu. To je pravedan i najjeftiniji način. Te cijene smo najavili još u siječnju - naglasio je i podsjetio je kako će cijene za vrećice od 10 litara biti dvije, od 20 litara četiri, a od 40 litara osam kuna.

Najavio je kako se razmatra da gradsko kupalište u Ilici za socijalno ugrožene građane bude besplatno s obzirom na inflaciju. Sada se plaća 15 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

Poznati rezultati DNK analize auta kojim su ubojice udarili i vozili malenu Danku Ilić u Srbiji
BIOLOŠKI TRAGOVI NA PREDMETIMA

Poznati rezultati DNK analize auta kojim su ubojice udarili i vozili malenu Danku Ilić u Srbiji

Izuzeti su alat iz kuće osumnjičenih, odjeća i obuća, analizirano je i više od 500 tragova s vanjske i unutrašnje strane službenog automobila Vodovoda koji su osumnjičeni vozili, ali još uvijek bez pomaka
Ivan Penava: 'Postigli smo dogovor, vodit ćemo tri ključna resora. Ostajem gradonačelnik'
NOVOSTI OSTAJU BEZ NOVCA

Ivan Penava: 'Postigli smo dogovor, vodit ćemo tri ključna resora. Ostajem gradonačelnik'

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, dao je izjavu za medije u prostorijama Domovinskog pokreta, na temu ishoda pregovora oko sastavljanja nove Vlade RH i formiranja parlamentarne većine