Obavijesti

News

Komentari 14

Tomašević: ‘Očekuje nas teška jesen, poskupljenje energenata udar su za lokalnu samoupravu‘

Tomašević: ‘Očekuje nas teška jesen, poskupljenje energenata udar su za lokalnu samoupravu‘

Na konferenciji je između ostalog predstavio dvije nove aplikacije u sklopu Energetskog info centra Grada Zagreba

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u utorak je održavo redovnu konferenciju za medije.

Pratite uživo:

Na konferenciji će između ostalog predstaviti dvije nove aplikacije u sklopu Energetskog info centra Grada Zagreba, energetski atlas i prikaz aktivnosti energetske obnove zgrada u vlasništvu Grada, kao i druge korake koje Grad Zagreb poduzima s ciljem uštede energije i prelaska na obnovljive izvore, najavili su iz Možemo.

Energetski info centar Grada Zagreba

- Danas ćemo predstaviti Energetski info centar Grada Zagreba odnosno još dvije aplikacije koju dodajemo na onu aplikaciju koju smo predstavili prije nešto više od mjesec dana, a tada se radilo o računanju solarnog potencijala krovova i zgrada u Zagrebu s kojom građani mogu sami izračunati na svojim krovovima koji im je potencijal za postavljanje solarnih panela, koliko bi oni koštali, a koliko bi to bilo uštede u odnosu na njihove račune potrošnje električne energije - rekao je Tomašević.

- Reakcije su tada bile jako dobro tako da smo nastavili s tim aktivnostima posebice imajući u vidu i cijelu ovu situaciju s energetskom krizom kakva nas nažalost očekuje, vjerojatno u jesen. Više nego ikad su itekako potrebne informacije o energetskoj potrošnji, ulaganja u energetsku obnovu javnih zgrada i u obnovljive izvore energije. Grad Zagreb ne samo da želi i da krupnim koracima korača da to napravi nego želi građanima olakšat da i oni to naprave - istaknuo je Tomašević.

- Energetsku tranziciju možemo napraviti samo zajedno, a ne samo kroz zgrade Gradske uprave, gdje Grad mora biti lider, nego isto tako u suradnji s poslovnim sektorom vezanim uz poslovne zgrade, a isto tako u suradnji s građanima vezanim uz stambene zgrade i kuće - poručio je Tomašević.

Novi sustav odvoza otpada

Osim energije dotaknuo se i novog sustava odvoza otpada.

- Što se tiče novog sustava naplata odvoza miješanog komunalnog otpada, svaki tjedan su koordinacije, radi se na aktivnostima. Potpisani su ugovori sa svim trgovačkim centrima koji su se javili na javni poziv Čistoće. Prva isporuka vrećica će biti početkom rujna i 15. rujna bi vrećice trebale biti dostupne u trgovinama, dva tjedna prije nego novi sustav stupi na snagu. Promo kampanja je u punom jeku - kaže Tomašević.

- Što se tiče nadzemnih bokseva, još jednom pozivam građane da postave zahtjev i da se provjeri ima li kapaciteta u višestambenim zgradama ili na zemljištu višestambenih zgrada za postavljanje spremnika za otpad. Ukoliko to ne postoji i mora se na javnu površinu postaviti boks, mora biti tipizirani boks. Građani su počeli tražiti dozvole za bokseve, grad ih je počeo izdavati, isto tako su počeli naručivati od privatnih poduzeća izradu bokseva jer je propisano kako tipizirani boks treba izgledati. Kako ne bi bila centralizirana javna nabava od strane grada pa bi se čekalo svaki boks da jedna firma to napravi, ovako može stotinjak firmi napraviti bokseve. Da olakšamo građanima s Obrtničkom komorom i Gospodarskom komorom smo napravili poziv zainteresiranim privatnim subjektima koji mogu napraviti bokseve kako bi ih predstavnici stanara mogli kontaktirati jer ih moraju iz pričuve platiti. To je zadnja varijanta, prva je da budu smješteni unutar zgrada, a druga da budu na zemljištu u vlasništvu višestambene zgrade -  rekao je Tomašević dodajući kako nije lako naći mjesta za podzemne spremnike u povijesnoj jezgri grada.

- Što se tiče podzemnih spremnika, to je proces koji će trajati neko vrijeme s obzirom na sve podzemne instalacije u Zagrebu. Nije lako naći lokacije u povijesnoj jezgri grada za postavljanje stotinjak podzemnih spremnika. Imat ćemo nekoliko njih postavljenih prije 1.10., to će biti proces koji će trajati i podzemni spremnik može raditi jedna firma, javna nabava je u tijeku - naglasio je.

Raspisan natječaj za zapošljavanja u ZET-u

Komentirao je i natječaj u vrijednosti 11 i pol milijuna kuna za vanjsku tvrtku koja bi čistila vozila ZET-a te otkrio da su u ZET-u raspisani natječaji za nova zapošljavanja.

- Dio čišćenja u tramvajima se radi iz internih kapaciteta od zaposlenika, a dio od vanjske tvrtke. Natječaj nije novo outsourcanje, ne idemo u taj trend nego u trend insourcinga. ZET i Holding su dvije različite tvrtke, kapaciteti su takvi da u ZET-u u ovom trenutku nije moguće osigurati takvu uslugu iznutra. Što više usluga koje su radile vanjske privatne tvrtke sada rade gradske tvrtke - objasnio je Tomašević.

- Nedostaje operativnih radnika, kao i u Holdingu. Naš zadatak je da onaj višak radnika koji radi u administraciji, kad govorimo o Holdingu, da im se ponudi da pređu na operativna radna mjesta, ako ne da se s njima završi radni odnos kako bi mogli zaposliti nove ljude na operativna radna mjesta na kojima ih fali i kako bi se kvaliteta komunalnih usluga u Zagrebu digla - dodao je.

Osim promjena unutar samog ZET-a zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec je komentirala ukidanje prijevoza za učenike iz Jaruščice i Blata do škole u Savskom gaju.

- Otvara se područna škola u Blatu, čime za razrednu nastavu nema potrebe za prijevozom. Prijevoz učenika je ranije bio organiziran u kontekstu radova na rotoru jer sama udaljenost škole prema onome kako specificira zakon o odgoju i obrazovanju treba biti veći od 5 kilometara ili da nema drugog prijevoza. Prema našem razumijevanju, kad se otvori područna škola nema potrebe za organiziranim prijevozom - rekla je Dolenec te istaknula ako učenici neće imati siguran put do škole prijevoz neće biti ukinut.