Obavijesti

News

Komentari 301

Presuda dvojici Srba u Haagu: Milanu Lukiću doživotni zatvor

Presuda dvojici Srba u Haagu: Milanu Lukiću doživotni zatvor
4

Rođak Milana Lukića, Sredoje Lukić je dobio 27 godina zatvora. Osuđeni su za spaljivanje žena, djece i staraca zatvorenih u kućama u nekoliko mjesta u BiH

VIDEO

Žalbeno vijeće Haaškog tribunala donijelo je konačnu, drugostupanjsku presudu za zločine nad Bošnjacima u Višegradu u slučaju Milana i Sredoja Lukića. Žalbeno vijeće je potvrdilo prvostupanjsku presudu u slučaju Milana Lukića koji je osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Sredoju Lukiću je kazna od 30 godina umanjena na 27 godina. Izricanje presude Milan Lukić je pratio prelistavajući Bibliju, nastojeći ostaviti dojam nezainteresiranosti. 

Milan Lukić je zatražio oslobađanje od prvostupanjske presude ili alternativno smanjenje kazne. Sredoje Lukić je također zatražio poništenje svih presuda, odnosno alternativno smanjenje kazne. Tužiteljstvo je tražilo da kazna Sredoju Lukiću bude povećana. U slučaju Milana Lukića Žalbeno vijeće je konstatiralo da je Raspravno vijeće pogriješilo i da u kući u Pionirskoj ulici nije ubijeno 59 ljudi, nego 53. Ostale točke žalbe su odbačene.

Pretresno vijeće je ranije utvrdilo da je Milan Lukić izravno odgovoran za spaljivanje žena, djece i staraca zatvorenih u kućama u Pionirskoj ulici u naselju Bikavac, kada je u lipnju 1992. godine izgorjelo više od stotinu ljudi.

Utvrđeno je da su rođaci Lukić, uz pomoć još nekoliko osoba, zapalili oko 70 Višegrađana u kući Avde Omeragića u Pionirskoj ulici 14. lipnja 1992. Svjedoci su tijekom postupka ustvrdili kako su Lukići prethodno otuđili novac i zlato od žrtava. Gotovo identično su ponovili i 27. lipnja iste godine u jednoj kući u naselju Bikavac gdje je stradalo nekoliko desetina žena i djece. 

Milan Lukić je bio vođa paravojnih trupa Beli orlovi i Osvetnici.

Obitelji žrtava zadovoljni presudom

Predstavnici udruga koje okupljaju članove obitelji Bošnjaka ubijenih na području istočne Bosne te preživjele žrtve zlostavljanja koje su počinile snage bosanskih Srba pozdravili su pravomoćnu osuđujuću presudu izrečenu Milanu i Sredoju Lukiću.

Predsjednica udruge Žene-žrtve rata Bakira Hasečić rekla je kako je ova presuda satisfakcija za sve njihove žrtve. Dodala je i da je visina izrečenih kazni još jedan dokaz da je u našem Višegradu izvršen genocid. Predsjednica udruge članova obitelji nestalih Bošnjaka "Višegrad 92" Hedija Kasapović također je kazala kako je presuda satisfakcija za žrtve.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 301
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi