Obavijesti

News

Komentari 725

Presuda: Gotovina i Markač nisu krivi za zločine u Oluji!

Presuda: Gotovina i Markač nisu krivi za zločine u Oluji!
18

Nakon 4200 dana završio je proces hrvatskim herojima: Generali Gotovina i Markač oslobođeni su optužbi za progon, deportaciju, pljačku javne i privatne imovine...

VIDEO

Izričem oslobađajuću presudu, rekao je američki sudac Theodor Meron i izmamio osmijehe olakšanja na licima generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Zatražio je da ih se odmah pusti na slobodu. U sudnici, pred zgradom suda i u cijeloj Hrvatskoj zavladalo je oduševljenje.

Generali Gotovina i Markač oslobođeni su optužbi za progon, deportaciju, pljačku javne i privatne imovine, kršenje zakona i običaja ratovanja, razaranje, ubojstvo, nečovječna djela te okrutno postupanje tijekom i nakon operacije Oluja u kolovozu 1995.

Nije utvrđena njihova zapovjedna odgovornost, pa ih ni za to nisu mogli osuditi.

- Gotovina je učinio sve kako bi napravio red među podređenima. Nije utvrđeno da je Markač pridonio relevantnim kaznenim djelima koje je počinila specijalna policija. Niti je na to mogao utjecati - rekao je Meron.

Gotovina je učinio sve kako bi napravio red među podređenima. Nije utvrđeno da je Markač pridonio relevantnim kaznenim djelima koje je počinila specijalna policija

Žalbeno je vijeće tako pobilo gotovo sve odluke Raspravnog vijeća i suca Alphonsea Orieja, koji je Antu Gotovinu u travnju prošle godine osudio na 24, a Mladena Markača na 18 godina zatvora.

Najviše je zamjerki Žalbeno vijeće imalo na dio presude koji generale tereti za prekomjerno granatiranje Gračaca, Knina, Benkovca i Obrovca. Prigovorili su Raspravnom vijeću što je prihvatilo tezu tužiteljstva da svaka granata koja je pala 200 metara od vojnog cilja predstavlja protupravni napad.

- Postojeći dokazi su nedovoljni za tezu o protupravnom granatiranju četiri grada. Žalbeno vijeće smatra da Raspravno vijeće nije moglo bez sumnje zaključiti da su napadi bili protupravni - rekao je Meron.

Postojeći dokazi su nedovoljni za tezu o protupravnom granatiranju četiri grada. Žalbeno vijeće smatra da Raspravno vijeće nije moglo bez sumnje zaključiti da su napadi bili protupravni

Čim su osporili prekomjerno granatiranje, sve ostale točke optužnice počele su padati u vodu. Kad je Meron rekao kako nije postojao udruženi zločinački pothvat protjerivanja srpskog stanovništva iz tzv. SAO Krajine, koji se pokušavao dokazivati famoznim brijunskim transkriptima, bilo je jasno da će presuda biti povoljna za generale.

- Odlazak civila iz gradova i sela koji bili podvrgnuti legitimnim napadima ne može se smatrati prisilnim raseljavanjem civila - rekao je Meron.

Nakon toga je ustvrdio kako je Žalbeno vijeće, za razliku od Raspravnog, utvrdilo kako generali Gotovina i Markač nisu napravili propuste koji bi trebali biti kažnjeni niti su mogli utjecati na kaznena djela.

Gotovina i Markač su se suzdržavali od emocija dok nisu čuli Meronove riječi: “Nisu krivi”.

Tad su se rukovali sa svojim odvjetnicima i shvatili da će se istog dana vratiti kući.

- Ima Boga - zavapio je Mladen Markač. Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić odmah je na Twitteru prenio generalovu poruku svima koji su ga bodrili.

Ima Boga - zavapio je Mladen Markač

- Presretni smo, general Ante Gotovina zahvaljuje svima koji su pomogli da se ovo dogodi. Pravda je ispunjena - napisao je Mišetić. Odmah su počele pripreme za izlazak generala iz pritvora, u kojem su proveli sedam dugih godina. Za to što su bili u pritvoru, odvojeni od svojih obitelji, neće dobiti ni lipu odštete. Pravilo Haškog suda je da ne isplaćuje odštetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 725
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu